Seingever loopt vier gebarsten ribben op na botsing met Van Aert
foto: Sirotti
donderdag 29 maart 2018 om 09:51

Seingever loopt vier gebarsten ribben op na botsing met Van Aert

De seingever uit Zwevegem, die tijdens Dwars door Vlaanderen vol in botsing kwam met Wout van Aert, heeft aan het voorval vier gebarsten ribben overgehouden.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Op 68 kilometer van de finish botste Van Aert vol op de seingever, die op dat moment de renners wilde waarschuwen voor een wegversmalling. De coureur van Veranda’s Willems-Crélan verklaarde tegenover het Nieuwsblad dat de man uit schrik op het laatste moment een stap opzij deed. “Ik wilde rechts rijden op het fietspad, omdat ik vooraan wilde zitten op weg naar de Côte de Trieu.”

“De seingever schrok echter en deed een stap opzij, waardoor ik er vol tegenaan botste. Ik vind dat een seingever altijd op zijn plek moet blijven staan, maar ik verwijt de man niks. Je weet namelijk nooit hoe een renner reageert. Geen van ons treft schuld. Het is gewoon een jammerlijk voorval”, aldus Van Aert, die aan de botsing een pijnlijke rug overhield.

De onfortuinlijke seingever deelt de mening van Van Aert. “Ik heb veel pijn, maar ik neem hem niets kwalijk. Hij zag me te laat en kan daardoor niet meer reageren. Zoiets kan gebeuren.”

RIDE Magazine
41 Reacties
Sorteer op:
29 maart 2018 13:02
Even nog: De man, die daar staat om wielrenners te helpen en waarschuwen, staat stil buiten de weg (namenlijk aan de rand buiten de doorgetrokken lijn). Wout van Aert komt aanfietsen buiten de weg terwijl hij daar niet hoort. Hij fietst met 40 km per uur tegen de man aan, die nog uit de weg probeert te stappen.
Schuld ligt duidelijk bij van Aert en een bezoek en bloemen is het minste wat hij kan doen.
29 maart 2018 13:03
Iemand een linkje?
29 maart 2018 13:04
Als je zo op het kantje moet rijden heb je alleen oog voor je voorligger en die moet ook teken doen. Dan vind ik die opstelling van de signaalgever niet te best. Ga achter het paaltje of op de graskant staan maar toch niet voor de doorgang. Coureurs glippen overal tussen.
29 maart 2018 13:07
@cavia, ja strikt genomen zou ik het als een wat ongelukkige fout vd seingever willen zien. Er was sprake van een wegversmalling en die mag je als renner gewoon rechts passeren. Van een fietspad was geen sprake, zeker van een vd rijweg gescheiden al helemaal niet.
De seingever wilde terecht voor gevaar waarschuwen maar bleek nu zelf, onbedoeld het gevaar te vormen.

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180328_03434581
29 maart 2018 13:50
Col du Bramont
Het is in een course voorgeschreven om de tekens van de seingevers te respecteren.
29 maart 2018 14:09
Van Aert was fout en de Belgische verslaggevers en Wout hadden inderdaad geen enkele interesse in de gesteldheid van de seingever. Het was hier geen vluchtheuvel die aan alle kanten gepasseerd mag worden. Het was een wegversmalling waar ook nog eens paaltjes stonden om het verkeer over de weg te leiden en niet via de route die van Aert wilde afleggen. Dat was buiten het parcours. Het was lomp en onsympathiek.
29 maart 2018 14:10
Het heeft weinig zin om 'gewone' verkeersregels erbij te halen, of moet iedereen zich ook aan de max. snelheid in de bebouwde kom gaan houden tijdens wedstrijden? ;)
29 maart 2018 14:33
Laten we het op onervarenheid in de WT afschuiven voor Van Aert. Beleeft net als Teunissen en Van Poppel een leerzame periode deze koersen.
29 maart 2018 14:42
@SteadyEddy: "Van Aert was fout en de Belgische verslaggevers en Wout hadden inderdaad geen enkele interesse in de gesteldheid van de seingever."

Die commentatoren hadden meer bezorgdheid mogen tonen maar of Wout dat wel of niet deed kan jij niet weten. Je ziet hem op de beelden heel duidelijk de seingever aanspreken waarop die laatste reageert. Dus tenzij jij weet welke woorden daar gezegd zijn ben je aan het gissen.

Dit was in elk geval geen fietspad en ik kan me voorstellen dat je de hindernis te laat ziet opdoemen als je in het peloton rijdt. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden zonder duidelijke schuldige dus.
29 maart 2018 14:49
@coldubramont: dank voor de link!

Ben geneigd het met Ainu eens te zijn. Of allebei schuldig of geen van beide echt schuldig.
29 maart 2018 16:17
Als je het parcours verkend hebt weet je dat je daar aan weerszijden van de paaltjes kunt passeren. Seingever moet de paaltjes markeren, een doorgang blokkeren doe je met een hek. Die seingever maakt een fout, die moet in principe altijd blijven staan. Kan gebeuren. Bovenal heb ik een waanzinnige waardering en respect voor al deze personen, inclusief deze ongelukkige mens.
29 maart 2018 17:49
Ach, als ze elkaar niks kwalijk nemen is het allemaal wel best zeker. Soms lopen dingen nou eenmaal ongelukkig.
29 maart 2018 18:13
Als je goed naar de beelden kijkt, zie je dat die seingever helemaal niet een stap opzij doet maar slechts op het allerlaatste moment de zijkant van zijn lichaam naar de aanstormende Van Aert wendt. Daarbij blijft hij verder echter wel degelijk op exact dezelfde plaats staan. Beetje schofterig dus dat Van Aert stelt dat die man een stap opzij deed en daarmee de oorzaak van de botsing bij die man neerlegt terwijl hij overduidelijk zelf degene is die niet oplette en deze man daarmee letsel toebrengt.
29 maart 2018 20:44
100% eens met @SteadyEddy. van Aert treft alle blaam.Hij zat te slapen en lette niet goed op. Dat hij de schuld (mede) ook nog bij de seingever legt is triest en zegt veel over van Aert. En wie zegt mij wat hij tegen die seingever zei? Wie heeft dat gehoord? Misschien zei hij wel "he sukkel'! De Belgen hebben nu alweer een soort "heilige" die ook gezien de vele reacties hier en vooral van die 2 voor de TV (inderdaad alleen maar bezorgt om heilige Woutje) alleen maar goed kan doen. Bezorgdheid ging uit naar "Woutje" en niet naar de seingever. Het bestraffen overigens van renners die over het fietspad crossen om zo een betere positie te verkrijgen is een wassen neus .Veel jurydreiging, geen actie. Je ziet dan ook dat over fietspaden rijden alsmaar weer toeneemt. Totdat natuurlijk het kalf verdronken is na een ernstig ongeluk.
29 maart 2018 23:54
Een seingever moet inderdaad altijd blijven staan. Anders gebeurd dit elke week.
Het stuk waar wva langsreed is geen voetpad of fietspad dat dmv verhoging van de rijbaan is gescheiden. Wva is niet gediskwalificeerd op grond van die regel.
Die seingever is gewoon niet goed geïnstrueerd over hoe te gedragen en de risico's van dit punt. Andere optie is dat de organisatie risico's niet in beeld heeft. Beiden zijn organisatie aan te rekenen.
30 maart 2018 08:11
Ja dag, op de video van Het Nieuwsblad zie je dat de seingever al op een positie staat om de doorgang aan de rechterkant te blokkeren. Die 'stap' die hij zet is gewoon een schrikreactie om zichzelf te beschermen tegen een met 50km/uur aanstormende renner, de ruimte om aan de rechterkant te passeren was er dus simpelweg al niet. Volledig Van Aert zijn fout

Om te reageren moet je ingelogd zijn.