Steven Kruijswijk: “Morgen wordt het een korte, maar slopende etappe”
foto: Sirotti
vrijdag 14 september 2018 om 20:08

Steven Kruijswijk: “Morgen wordt het een korte, maar slopende etappe”

Steven Kruijswijk beloonde in de negentiende Vuelta-rit het vertrouwen dat LottoNL-Jumbo in hem had gesteld. De ploeg geloofde vandaag wel in een terugkeer in de top drie, had ploegleider Grischa Niermann voor de start van de rit naar La Rabassa gezegd. Onze landgenoot viel aan en zag zijn inspanningen beloond worden met de derde plek in het klassement. “Het ging beter dan twee dagen geleden. Al had ik het wel zwaar op het einde. Maar we hebben het prima gedaan”, zei hij na afloop.

Kruijswijk begon als vijfde aan de negentiende rit, maar werkte zich knap op naar de derde plaats in het klassement ten koste van Enric Mas en Miguel Ángel López. “Op het laatste had ik er niet veel meer opzitten, maar ik had geluk dat ik het wiel kon houden. Ik wist dat Thibaut Pinot voor de etappewinst ging en Simon Yates genoeg tijdwinst wilde pakken. Dat was ideaal voor mij. Gelukkig pak ik weer tijd terug.”

“De ploeg heeft goed gewerkt. Vooral George Bennett was op de slotklim goud waard. Hij reageerde op een aanval van Nairo Quintana en tot mijn verbazing volgde niemand. Toen zijn we ook maar doorgereden. Het verraste mij ook dat Yates kwam. Dat was voor mij heel gunstig uiteindelijk want ik heb ervan kunnen profiteren door toch een beetje uit de wind te zitten.”

Korte, maar slopende etappe
Kruijswijk blijft realistisch over zijn kansen op een podiumplaats in Madrid. “Morgen is een nieuwe dag. Vandaag neem ik tijd terug, misschien verlies ik morgen weer tijd. Het wordt in ieder geval een korte, maar slopende etappe. We moeten slim koersen en niet te gulzig zijn met het verbruiken van onze krachten. De ploeg is sterk en we gaan er zeker voor. Het zou mooi zijn als we morgenavond nog op het podium staan.”

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
14 september 2018 20:18
Zuinig rijden is 't devies. Hopelijk zijn Bennett, De Tier en Kuss? ok, want het zal een fikse strijd worden. Wat gaat Movistar doen. De aanval of beschermen van de 2e. plek.
14 september 2018 20:42
Hij zal inderdaad behoudend en slim moeten rijden, en hopen dat de benen en de ploeg goed zijn.
14 september 2018 20:42
Ik zou toch enig risico nemen om Valverde kwijt te spelen. Die speel je alleen maar kwijt door de koers hard te maken denk ik. Maar misschien doen ze zichzelf wel de das om bij Movistar, ik denk het wel.

Maar Lopez en Mas, daar ben je nog niet vanaf.

Top 5 van Kruissie zit er na vandaag wel heel vet in.
14 september 2018 21:19
Het lijkt mij dat Kruijswijk niet op Valverde en Yates moet gaan letten, maar op Lopez en Mas. Die moeten wat om op het podium te komen en zullen zeker aanvallen. Als hij met (een van) hen kan meeliften, kan er zomaar weer zo'n leuke situatie ontstaan als vandaag.
14 september 2018 21:21
Wat is hij weer lekker bezig. Echt een renner naar mijn hart.

Morgen gaat leuk worden.
Yates gaat wel winnen maar daaronder kan nog van alles gebeuren.
Piti gaat denk ik weg vallen morgen. Jammer want deze oude krijger gun ik wel een podium.
Mas gaat podium rijden, wat een renner gaat dat worden zeg,. Spanjes troefkaart (samen met landa) voor de grote rondes de komende jaren maar dan moet hij weg bij quickstep want dat is niet echt en klassements ploeg.
Kruissie de dood of the gladiolen morgen. Ik hoop dat hij durft te gokken want ze ziiten (bijna) allemaal stik kapot. Ja hij ook maar toch en wat maakt het uit want zijn seizoen is toch al meer dan geslaagd
14 september 2018 21:24
Natuurlijk maakt het uit. Kruijswijk reed nooit eerder podium in een grote ronde. Dat zal hij toch wel graag willen bewerkstelligen.
We hebben ook gezien dat hij tijd pakt wanneer hij anticipeert en tijd verliest wanneer hij wacht. Op de slotklim dus op tijd gaan, maar niet gek doen en al voor de slotklim gaan (tenzij Lopez of Mas gaat).
  14 september 2018 21:32
  Ik bedoel niet dat hij domme dingen moet gaan doen maar in aanvallen ligt zijn kracht dus dat moet hij gewoon doen. Met Mas en lopez naar de finish rijden is geen optie want zo ver staan ze niet van hem weg.

  Kruissie gaat nog wel podium rijden in zijn wieler loopbaan en je moet durfen om te verliezen (en dat durft hij wel) . Ik hoop dat hij volgend jaar weer giro gaat doen
14 september 2018 21:33
Die Mas is toch wel een opvallende verschijning. Vorig jaar kondigde Contador het al aan en toen heb ik m toch niet helemaal serieus daarin genomen. Hij bewijst toch het tegendeel dit jaar.

Kruijswijk indrukwekkend dit jaar. Hopen dat hij deze combi volgend jaar weer doet. Lijkt hem goed te bevallen.
  14 september 2018 22:01
  Deze combi voelt hijzelf ook is wel erg zwaar om top-vijf te rijden. Hij komt vaak in de laatste km. wat te kort. Derhalve denk ik ook, dat hij voor de combi Giro en Vuelta moet gaan.
  14 september 2018 22:23
  Zie hem veeeel liever weer met Roglic samen in de Tour. Heerlijk duo. Heb echt van het optreden van de ploeg genoten daar.
  14 september 2018 22:44
  Giro vuelta is een mooie combo.
  Als je vol voor de tour gaat is de vuelta lastig.

  Roglic voor de voorjaars klassementen en de tour als kopman en kruissie voor giro en vuelta lijkt me goed. En dan heb je nog een paar aankomende talenten
14 september 2018 22:02
Zou een heel klein beetje oorlog niet beter kunnen zijn ?
Een korte stoot, het hoeft echt niet lang te duren. En dan weer verder !
  15 september 2018 09:09
  +1 voor de Noordkaap referentie
14 september 2018 22:34
Behoudend rijden??? Ten aanval...dat ligt hem veel beter...gaan nog rare dingen gebeuren
14 september 2018 22:51
Morgen gaan Astana en Movistar voor de tactiek van de verschroeiende aarde. Volop koers vanaf het begin. Dat doen ze bijna altijd in de Vuelta als ze niet op winnen staan. En laten we eerlijk zijn. Valverde wil helemaal niet nog een 2de of 3de plaats in een klassement van een GT daar heeft hij er al genoeg van. Winnen daar gaat het om.
Voor MAL geldt eenzelfde die staat nu ook op een plek waar hij niets te verliezen heeft.

Voor Kruijswijk zaak om de juiste beslissingen te maken, geen energie verspillen door met verkeerde moves mee te gaan of te wachten en gevangen zitten zoals anderen dat vandaag overkwam. Dat gevaar is groter dan dat ze Kruijswijk gek maken met een verkeerd tempo. Iets waar Yates misschien wel kan overkomen?
  14 september 2018 23:41
  Renners als Nibali en Contador durven een podiumplek op het spel te zetten in een poging de overwinning binnen te slepen maar voor Valverde en Movistar geldt dat niet. Kijk maar naar het aantal keer dat Valverde podium heeft gereden maar niet heeft gewonnen of naar die Tours dat Movistar het niet heeft aangedurfd om Sky echt aan te vallen.
  14 september 2018 23:47
  Er zat vandaag niemand gevangen. Als Lopez massage of valverde hadden gekund dan was het gaat ongeveer 5 kilometer lang minder dan halve minuut en dus te overbruggen.
15 september 2018 03:35
@Mwielerfan, das duidelijke taal. Geen speld tussen te krijgen.
15 september 2018 08:27
Het zal wel oorlog worden vanuit vertrek. Als Kruijswijk een goede dag heeft dan zal hij wel het maximaal en eventueel hoogst haalbare er uit proberen te halen. Hij is oud, ervaren en wijs genoeg. En ja een ieder, ook S.Yates, kan een slechte dag hebben. Hijzelf natuurlijk ook. Dan is het aanklampen en meubelen redden.
15 september 2018 13:28
Kruijswijk heeft de ploeg, en klimmers als Bennett, Kuss en De Tier moeten lang meekunnen. Er komt een hel van een openingsfase, waarin zowel de bollenmannen als de types Quintana en Lopez de aanval zullen kiezen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.