Taco Van der Hoorn: “Ik hou er geen rekening mee dat het fout loopt”
zondag 30 december 2018 om 12:00

Taco Van der Hoorn: “Ik hou er geen rekening mee dat het fout loopt”

Jumbo-Visma keek gericht op de transfermarkt naar versterkingen om ook in het voorjaar haar stempel te kunnen drukken. Wout van Aert, Mike Teunissen én Taco van der Hoorn werden daarom ingelijfd. Die laatste steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. “Als ik me goed voorbereid, kan ik een rol in de klassiekers spelen”, zegt hij in gesprek met WielerFlits.

Bewuste keuze
Van der Hoorn sluit 2018 af met dubbele gevoelens. Door de nasleep van een hersenschudding duurde het heel lang voordat de 25-jarige Zuid-Hollander in actie kwam. Maar na zijn rentree in de Koga Slag om Norg (hij werd daar meteen tiende), ging het hem voor de wind. Hij won een rit in de BinckBank Tour, werd er elfde in het eindklassement en in het najaar noteerde hij een hele reeks ereplaatsen in eendagsklassiekers. De overwinning in de Primus Classic (1.HC) springt daar bovenuit. Het wakkert de interesse van zijn nieuwe ploeg aan. En dat terwijl de jongeling zichzelf tijdens zijn revalidatie weleens afvroeg of hij ooit nog zou terugkeren als profrenner.

“Ik heb wel getwijfeld of ik de overstap moest maken”, biecht Van der Hoorn op. “Ik had het bij Roompot-Nederlandse Loterij enorm naar mijn zin. Zij boden me voor komend jaar een heel mooie kans aan, want ze wilden mij kopman in de klassiekers maken. Maar ik wil de komende jaren uitgroeien tot de beste wielrenner die Taco van der Hoorn kan zijn. Ik wil in de grote klassiekers proberen om finales te rijden. Of dat al komend jaar gaat zijn, gaan we zien. Maar ik wil in ieder geval over twee of drie jaar – als ik echt op mijn fysieke top ben – de beste wielrenner zijn in de beste omstandigheden. Daarom heb ik de keuze gemaakt om voor Jumbo-Visma te gaan rijden.”

Bij Roompot-Nederlandse Loterij vonden ze die beslissing lastig. Zij waren tijdens Van der Hoorns revalidatie immers geduldig en na een paar goede wedstrijden is hij meteen vertrokken. “Laat ik vooropstellen dat ik super blij ben met de kans die zij mij twee jaar geleden geboden hebben, dat ik me op ProContinental-niveau kon laten zien“, vertelt de geboren Rotterdammer. “In het eerste jaar kon ik meteen mooie uitslagen rijden en afgelopen jaar heb ik ook een redelijk goed najaar gehad. Ik heb het voor hen mooi kunnen afsluiten. Maar ik snap hun kritiek wel. Zij leiden iemand op en die gaat meteen naar de WorldTour. Dan kan ik begrijpen dat ze dat jammer vinden.”

Van der Hoorn laat Roompot-Nederlandse Loterij achter zich – foto: Sirotti

Kansen afdwingen in het voorjaar
Naast de ‘klassementstrein’ en de sprinttrein, zet Jumbo-Visma in 2019 voor het eerst in jaren ook weer in op het Vlaamse voorjaar. De ploeg rekent dus op Van Aert, Teunissen, Danny van Poppel en Van der Hoorn. “Maar ik denk dat je daar ook Timo Roosen en Amund Grøndahl Jansen bij moet doen. We hebben zes supersterke renners die het voorjaar kunnen kleuren. Het plan is om met veel renners in de breedte in de finales te komen. En als dat lukt, willen we het numerieke overtal proberen uit te spelen. Dan moet je elkaar iets gunnen. De ene keer is het dan misschien voor mij, de andere keer is het dan waarschijnlijk voor Wout of voor Mike.”

Naast de zes renners, is Pascal Eenkhoorn degene die de voorjaarskern rond maakt. Voor de jongeling is het zaak om vooral ervaring op te doen. Maar dat geldt eigenlijk ook voor Van der Hoorn, die nog niets bewezen heeft in het voorjaar. “Ik heb in het najaar laten zien dat die koersen me goed liggen”, weerspiegelt de Zuid-Hollander. “De ploeg gaat ervan uit – en ik heb zelf ook het vertrouwen – dat ik het ook in het voorjaar kan. Twee jaar geleden reed ik al wel een paar voorjaarskoersen. Daar kwam ik toen nog écht tekort. Maar met de wetenschap van nu, had ik het daar misschien veel beter kunnen doen. Alleen heb ik dat nog nooit laten zien. Dus in dat opzicht is komend voorjaar een vuurdoop.”

In 2017 reed Van der Hoorn onder meer Omloop Het Nieuwsblad (33ste), Dwars door Vlaanderen (109de), E3 Harelbeke (38ste), Gent-Wevelgem (DNF), de Ronde van Vlaanderen (DNF) en Parijs-Roubaix (buiten tijd). Enige voorzichtigheid qua ambities is geboden, maar de Jumbo-Visma-renner wil daar niet aan denken. “Nee, ik hou er geen rekening mee dat het fout loopt”, lacht hij hardop. “Natuurlijk voel ik ook een beetje onzekerheid. Maar ik ga ervoor om het goed te doen in de klassiekers. Ik heb het gevoel dat wanneer ik me top voorbereid, dat ik een rol kan gaan spelen. Hoe ver dat precies is, dat vind ik lastig in te schatten. Het is aan mezelf om daarvoor de kans af te dwingen.”

Oliver Naesen achterna
Van der Hoorn is met zijn 25 jaar niet meer de allerjongste, beseft hij ook zelf. Over drie jaar hoopt hij op zijn top te zijn, maar de vraag is natuurlijk hoe ver zijn mogelijkheden reiken. “Weet ik niet. Vijf jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik naar de WorldTour zou kunnen. Überhaupt dat ik profrenner zou zijn, had ik niet verwacht. En toen ik naar Roompot-Nederlandse Loterij ging, dacht ik: ‘Nou, misschien is dit wel een beetje mijn max’. En nu kan ik dan het stapje maken naar de WorldTour. Het volgende doel is meespelen in de finales van de grote klassiekers. Maar hoe ver dat is, wat voor uitslagen daarbij horen en waar mijn top ligt in dat opzicht, vind ik lastig te zeggen.”

Naesen als voorbeeld – foto: Sirotti

Toch denkt de klassiekerman dat hij bij Jumbo-Visma nog kan verder groeien. Daarbij kijkt hij vooral naar een levend voorbeeld uit België, die vier seizoenen terug nog voor het Continental-team Cibel reed. “Er zijn jongens die op latere leeftijd nog heel ver komen”, legt hij uit. “Ik ben natuurlijk niet de jongste die erbij komt. Ik heb net mijn 25ste verjaardag gevierd. Wat dat betreft trek ik me op aan Oliver Naesen. Die hoort nu toch bij de wereldtop. Nu ga ik niet zeggen dat het mij lukt, maar hij is daarin wel een voorbeeld. Ik heb mezelf er altijd aan vastgehouden dat zoiets mogelijk is. Oliver is iemand die dat toch bereikt heeft. Dat geeft me vertrouwen dat je jezelf ook op een wat latere leeftijd nog heel ver kan ontwikkelen.”

De Vuelta, een investering in de toekomst
Bij Jumbo-Visma werken de renners in hun roosters met drie kleuren. Rood is bedoeld voor de rol als kopman, geel betekent een vrije rol en groen is helper. “Mijn rooster is vooral veel groen”, bekent Van der Hoorn. “Rood is het nergens en geel heb ik ook niet zo veel. Er zit wel een verschil in. In een paar klassiekers sta ik als helper ingedeeld. Maar daar bestaat wel een kans dat ik een vrije rol kan krijgen. Het is alleen lastig om zes jongens in te delen met een vrije rol. Dat is het een beetje. Ik ben bijvoorbeeld ook helper in de Volta ao Algarve. Daar rijden we met de sprinttrein van Dylan Groenewegen. Dan is het heel duidelijk: alle ballen op Dylan.”

Dat laatste zal Van der Hoorn ook in de Vuelta a España gaan doen, waar hij zijn debuut in een grote ronde maakt. “Het is eventjes afwachten wie van de sprintmannen daar verder zullen starten, maar waarschijnlijk zal ik in Spanje in een later stadium van de koers aan de bak moeten. Dan zit ik misschien op plek twee of drie in de sprinttrein. Dat kan ik ook wel. Ik ben geen lead out-man, maar wel iemand die lang een hoog tempo kan vasthouden. In de laatste kilometer, bijvoorbeeld. Dat valt goed te rijmen met de Vlaamse klassiekers. Samenvattend: als ik goed ben in het voorjaar, kan ik deels mijn kansen pakken. En in koersen waar ik niet specifiek zelf iets kan presteren, zal ik alles op de sprinttrein zetten.”

De jongeling kijkt uit naar het nieuwe seizoen. Dat blijkt wanneer we naar zijn programma vragen, dat hij van A tot Z oprammelt alsof hij zijn mondelinge overhoring de week ervoor uit zijn hoofd gestampt heeft. Hij rijdt naast de klassiekers onder meer de rondes van Noorwegen, Zwitserland en Polen, om af te sluiten in de Japan Cup. Dat is de blauwdruk van zijn seizoen. “Een mooi programma! In het najaar rijd ik veel koersen om te investeren in mijn toekomst. Daarom doe ik ook bewust Polen om top te zijn in de Vuelta, zodat ik daar de ploeg heel goed kan bijstaan. En dus geen BinckBank Tour, zoals de laatste twee jaar. Dat is het plan. Ik heb er zin in, in ieder geval!”

In 2019 geen BinckBank Tour – foto: Sirotti

Voorlopig programma flag-nl Taco van der Hoorn
flag-pt Volta ao Algarve
flag-be Omloop Het Nieuwsblad
flag-be Kuurne-Brussel-Kuurne
flag-it Strade Bianche
Trainingskamp met Wout van Aert, Timo Roosen en Mike Teunissen
flag-be Driedaagse De Panne-Brugge
flag-be E3 BinckBank Classic
flag-be Gent-Wevelgem
flag-be Dwars Door Vlaanderen
flag-be Ronde van Vlaanderen
flag-fr Parijs-Roubaix

flag-fr Vierdaagse van Duinkerke
flag-no Tour of Norway
flag-ch Ronde van Zwitserland
flag-nl Nederlandse kampioenschappen op de weg
Hoogtestage
flag-pl Ronde van Polen
flag-es Vuelta a España
flag-be Belgische najaarsklassiekers
flag-jp Japan Cup

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.