Tadej Pogacar blijft rustig na tijdrit: “De echte Giro begint eigenlijk pas vandaag”
Foto: Cor Vos
zaterdag 18 mei 2024 om 18:37

Tadej Pogacar blijft rustig na tijdrit: “De echte Giro begint eigenlijk pas vandaag”

Tadej Pogacar deed – niet geheel verrassend – de beste zaak van alle klassementsrenners in de tweede tijdrit van de Giro d’Italia. Meer nog: de Sloveense rozetruidrager leek in het begin zelfs even de latere ritwinnaar Filippo Ganna te bedreigen. Uiteindelijk moest hij 29 seconden toegeven.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik kan tevreden zijn dat ik niet zo ver wordt weggereden door een van de beste tijdrijders in de wereld op dit moment, samen met Evenepoel en Tarling”, zegt Pogacar aan Eurosport. “Vandaag lag het parcours hem beter, maar ik voelde me ook goed. Ik heb ervan genoten. Vooral in het eerst deel van het rondje, waar het wat technischer was en veel op en af ging. Dat was goed voor mij en ik heb het daar goed gedaan.”

Al geloofde Pogacar nooit echt in de ritzege. Ook niet toen hij aan tussenpunt één vier seconden sneller dan Ganna was. “Ik heb niet veel updates gekregen, alleen bij de officiële tussenpunten. Ik wist vooraf dat Ganna zijn grootste versnelling had ingezet na het tweede tussenpunt, waar het parcours hem het beste lag. Ik wist dat, zelfs als ik dichtbij hem was op punt twee, het onmogelijk was om te winnen. Maar dat neemt niet weg dat ik blij ben met mijn tijdrit. Ik finish relatief dichtbij Pippo, dan kan je spreken van een goed resultaat.”

Klassement nog niet over
“Ik pak ook wat tijd op mijn concurrenten in het klassement, dus mag ik blij zijn. Ik kan de koninginnenrit van morgen ingaan met een comfortabele voorsprong. Het is altijd beter om meer tijd voor te liggen dan achter, maar we blijven voorzichtig. Het is nog niet gedaan. Nu begint de echte Giro eigenlijk pas. Ik win vandaag tijd, maar je weet nooit wat er gebeurt als we naar de echte zware bergritten gaan. Hout vasthouden dat het in orde komt, we hebben een sterke ploeg en gaan de lastige etappes met vertrouwen in.”

Volgens de Sloveen heeft UAE Emirates voor de zondagrit naar Livigno een duidelijk strijdplan. “Ons plan wordt vrij simpel. Zo ver mogelijk in de etappe geraken met zo veel mogelijk ploeggenoten. Het is een koninginnenrit, dus willen we waarschijnlijk voor de ritzege gaan. Het hangt af van de ontsnapping en wat de andere ploegen doen of dat uiteindelijk lukt, maar we focussen op onszelf en willen onze eigen race rijden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.