Talentvolle Johannessen wint ook slotrit Sazka Tour, eindzege Filippo Zana
foto: Cor Vos
zondag 8 augustus 2021 om 15:36

Talentvolle Johannessen wint ook slotrit Sazka Tour, eindzege Filippo Zana

Tobias Halland Johannessen (21) heeft zijn tweede etappezege op rij geboekt in de Sazka Tour. De talentvolle Noor, die als renner van de opleidingsploeg mag meedoen met de profs van Uno-X, rekende in de lastige slotrit af met klassementsleider Filippo Zana (22). De Italiaan van Bardiani-CSF-Faizanè is wel de eindwinnaar van de rittenkoers die we ook kennen als de Ronde van Tsjechië.

De kopgroep van de dag bestond uit zes renners, waarvan Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert) de laatste was die de oversteek wist te maken. De ervaren Belg sloot er aan bij Jens van den Dool (Metec-Solarwatt), Daniel Turek (Felbermayr-Simplon Wels), Pawel Cieslik (Voster ATS), Jack Bauer (BikeExchange) en Veljko Stojnic (Vini Zabù). De voorsprong van het zestal was maximaal drie minuten.

Johannessen en Zana treffen elkaar weer
De finale speelde zich af op een lokaal circuit in Šternberk, met telkens de klim van Na Valech (900 meter aan 9%). Die heuvel, met de top op drie kilometer van de finish, moest vier keer bedwongen worden. Het waren de mannen van Uno-X die de voorsprong in de slotfase terugbrachten tot onder de minuut en met nog drie plaatselijke rondes te gaan was het avontuur van de vluchters ten einde.

Het peloton spatte in de finale uiteen, met onder meer leider Filippo Zana, Tobias Halland Johannessen, Rein Taaramäe, Davide Gabburo en Jan Bárta op de voorposten. Tsjechisch kampioen Michael Kukrle ontsnapte op het technische rondje. Hij pakte vijftien seconden op de favorietengroep, maar werd nog voor de top van Na Valech overvleugeld door Johannessen en Zana.

Jan Maas vierde in daguitslag, tiende in klassement
De twee kemphanen, die elkaar zaterdag ook al troffen, hielden stand tot op de streep. Daar was het opnieuw de jonge Noor die de etappe wist te winnen voor Zana, al mocht de Italiaan wel de eindzege vieren in Tsjechië. Vier seconden daarachter won Adam Toupalik de sprint om de derde plaats in de rituitslag, voor de sterke Nederlander Jan Maas. Zana kreeg op het eindpodium Johannessen en Taaramäe met zich mee. Maas was op de tiende plek de beste Nederlander in het eindklassement.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.