Thibau Nys pakt eindzege Ronde van Hongarije, slotrit is voor Wout Poels
Het eindpodium van de 45ste Ronde van Hongarije - foto: Cor Vos
zondag 12 mei 2024 om 16:14

Thibau Nys pakt eindzege Ronde van Hongarije, slotrit is voor Wout Poels

Thibau Nys mag zich eindwinnaar noemen van de 45ste editie van de Ronde van Hongarije. De Belg werd in de lastige slotrit naar Pécs nog wel flink bestookt, maar hield knap stand. De slotetappe eindigde in een sprint met een elitegroepje en bleek een kolfje naar de hand van Wout Poels. Voor die laatste is het een sportieve revanche, na zijn niet-selectie voor de Giro d’Italia.

De belangrijkste vraag voor aanvang van de slotetappe van de Ronde van Hongarije: kon Thibau Nys vandaag de leiderstrui vasthouden en de eindzege veiligstellen? De jonge Belg van Lidl-Trek beschikte over de beste papieren en demonstreerde in de voorbije etappes zijn hoogvorm, maar er kon nog van alles gebeuren in de bijzonder pittige slotrit van 173,2 kilometer van startplaats Siófok naar de finish in Pécs.

De Ronde van Hongarije werd dit jaar beslist in de bergen van Mecsek. De renners kregen onderweg ruim 2.300 hoogtemeters voor de wielen geschoven. De finish lag bij Zoo Pécs. De renners moesten daarvoor drie keer de beruchte Bárány-straat (1,9 kilometer aan 11%) bedwingen. De winnaar van het algemeen klassement werd gekroond op de top van de derde beklimming. Pittige kost!

Sterke kopgroep met Cavendish
De vlucht van de dag liet even op zich wachten, maar elf renners kregen uiteindelijk toch de zegen van het peloton. De grootste naam in de kopgroep was ongetwijfeld Mark Cavendish (Astana Qazaqstan), maar met Andrew August (INEOS Grenadiers), Kelland O’Brien (Jayco AlUla), Pavel Bittner (dsm-firmenich PostNL), Dušan Rajović (Bahrain Victorious), Mathijs Paasschens (Lotto Dstny), Niccolò Bonifazio (Team Corratec-Vini Fantini), Adam Ťoupalík (TDT-Unibet), David Martin (Team Polti-Kometa), Vincent Van Hemelen (Team Flanders-Baloise) en Andoni López de Abetxuko (Euskaltel-Euskadi) liep de vlucht over van kwaliteit.

Mark Cavendish maakte deel uit van de vlucht – foto: Cor Vos

Het peloton leek zich echter geen zorgen te maken en zo kon het verschil oplopen tot meer dan vijf minuten, waardoor August zich op een gegeven moment de virtuele leider mocht noemen. De nog altijd maar 18-jarige Amerikaanse neoprof begon de slotdag met een achterstand van 2:42 op geletruidrager Nys en was zo zeker een gevaar voor de leidende positie van de Belg. De Amerikaanse formatie zag zich dan ook genoodzaakt om het tempo op te voeren, in aanloop naar de pittige finale in en rond Pécs.

UAE Emirates gooit kaarten op tafel
Net voor het opdraaien van de eerste klim van de dag – op ruim zestig kilometer van de streep – was het verschil al teruggelopen tot drie minuten. En op de klim zelf ging het nog harder met de voorsprong. Dit kwam vooral door het harde labeur van de mannen van UAE Emirates. De ploeg gaf zich nog niet zomaar gewonnen in de strijd om de eindzege en hoopte met Diego Ulissi en Marc Hirschi – de nummers twee en zes in het klassement – nog op een ommekeer. De ploeg besloot er bergop dan flink de pees op te leggen.

De jonge Spanjaard Igor Arrieta wist de groep der favorieten op de eerste passage van de Bárány-straat al uit te dunnen tot een man of dertig, met daarbij nog altijd Nys. De jongeling maakte nog steeds een bijzonder kwieke indruk, maar kon zich zeker nog niet rijk rekenen. Ook in de spits van de koers werd het kaf van het koren gescheiden. Van de oorspronkelijke kopgroep van elf bleven nog zes renners over, met August, O’Brien, Bittner, Van Hemelen, Paasschens en Ťoupalík. Zij begonnen met een voorsprong van driekwart minuut aan de laatste dertig kilometer.

Explosie op Bárány-straat
Dit bleek niet genoeg om uit de greep te blijven van de door UAE Emirates aangevoerde favorietengroep. In deze groep konden de toppers zich inmiddels niet meer bedwingen. Op de tweede passage van de Bárány-straat schudde Wout Poels tot twee keer toe aan de boom en ook Frank van den Broek was bijzonder actief, maar de Nederlanders werden al snel weer ingerekend. Door de versnellingen van Poels en Van den Broek zat Nys wel plots geïsoleerd, maar dit was van korte duur, aangezien Mathias Vacek en Natnael Tesfatsion weer konden aansluiten.

Na een nieuwe doorkomst aan de finish werd er vaart gemaakt naar de derde en beslissende passage van de Bárány-straat. BORA-hansgrohe, Lidl-Trek en UAE Emirates ontwikkelden een hoog tempo in de kilometers voor de slotklim. Na het inrekenen van de laatste vroege vluchters was het uitkijken naar een showdown tussen de favorieten. Op de steilste flanken van de slotklim besloot Buchmann de sloophamer boven te halen. De Duitse kampioen wist met meerdere niet al te explosieve, maar wel slopende demarrages de boel flink uit te dunnen.

Buchmann valt aan, maar Poels en Nys zijn de winnaars
Dit bleek de doodsteek voor de mannen van UAE Emirates, want Ulissi en Hirschi bleken niet in staat om Buchmann te volgen. Wie wel zijn wagonnetje kon aanhaken, was Thibau Nys. Al moest de man in de gele leiderstrui zich wel volledig uit elkaar trekken om Buchmann te volgen, die het maar bleef proberen. In de laatste kilometer leek de aanhouder dan toch te winnen, aangezien de Duitse kampioen een klein gaatje wist te slaan. De flink grimassende Nys reed op zijn tandvlees, maar leek in de eindsprint toch weer naar Buchmann te rijden.

Thibau Nys buigt het hoofd, maar is wel eindwinnaar – foto: Cor Vos

Het was echter niet Nys, maar Wout Poels die vanuit de achtergrond alles en iedereen wist op te rollen en de sprint naar zijn hand wist te zetten. De Nederlander wist zo zijn teleurstelling van zijn niet-selectie voor de Giro d’Italia door te spoelen. Damien Howson kwam als tweede over de finish, de aanvalslustige Buchmann kwam niet verder dan plek drie. Nys greep met een vierde plaats net naast het dagpodium en de bonificatieseconden, maar mag zich wel de eindwinnaar noemen van de Ronde van Hongarije 2024.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.