Tobias Lund Andresen doet lead-out voor Fabio Jakobsen, maar wint zelf in Ronde van Turkije
foto: Cor Vos
donderdag 25 april 2024 om 15:27

Tobias Lund Andresen doet lead-out voor Fabio Jakobsen, maar wint zelf in Ronde van Turkije

Tobias Lund Andresen heeft de vijfde etappe van de Ronde van Turkije gewonnen. De renner van dsm-firmenich PostNL was de snelste in een chaotische massasprint. Fabio Jakobsen, die zijn ploeggenoot zag en liet winnen, en Iúri Leitão werden tweede en derde. Lund Andresen blijft vanzelfsprekend leider in het algemeen klassement.

Er werd al een aantal dagen gesprint in de Ronde van Turkije en in etappe vijf was dat niet anders. Er werd vertrokken in Bodrum, waar woensdag Tobias Lund Andresen dsm-firmenich PostNL de zege bezorgde. De finishstreep van de voornamelijk vlakke vijfde etappe lag bijna 180 kilometer later in Kusadasi.

De rit werd gekleurd door een vroege vlucht van zeven renners. Mauro Verwilt (Tarteletto-Isorex) zorgde voor Belgische inbreng. Ook Antonio Polga (Novo Nordisk), Oliver Mattheis (BIKE AID), Jacob Scott (REMBE Team Sauerland), Genki Yamamoto (Kinan), Michal Pomorski en Konrad Czabok (beiden Mazowsze Serce Polski) waren van de partij.

Kwam Jakobsen op dag vijf nog een keer aan sprinten toe? – foto: Cor Vos

Controle van sprintersploegen
De zeven aanvallers hebben nooit veel ruimte gekregen van het peloton. Dat was vooral te danken aan Astana Qazaqstan en BORA-hansgrohe, die hun sprinters in stelling wilden brengen. Net zoals in de vorige etappes duurde het wel een tijdje voordat het peloton de aanvallers weer inrekende. Op vijftien kilometer van de streep bedroeg de voorsprong van de laatste overgebleven vluchters – Verwilt, Scott, Mattheis en Czabok, nog een minuut.

Mattheis werd als laatste vluchter ingerekend op vijf kilometer van de streep. Dat gebeurde door de mannen van Polti Kometa, die op een paar vals platte stroken het tempo de lucht ingooiden. Zij wilden duidelijk de pure sprinters afmatten in de hoop dat hun snelle man Giovanni Lonardi nog een keer kon winnen. Wat volgde waren chaotische laatste kilometers.

dsm-firmenich viert opnieuw
In de en gevaarlijke vreemde slotkilometer was het Danny van Poppel die als eerste aanging. De Nederlander probeerde het van zeer ver en kreeg Martijn Budding van TDT-Unibet in zijn wiel, maar de twee hielden het niet vol. Het was Lund Andresen, met Jakobsen in zijn wiel, die er goed uitkwam. De Deen deed de lead-out voor Jakobsen, maar Jakobsen hield zijn benen stil in de slotmeters. Daarom kon Andresen voor de tweede dag op rij winnen in de Ronde van Turkije. Hij blijft daardoor ook de leider in het algemeen klassement.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.