Toon Aerts voor het BK: “Onmogelijk om mijn kansen in te schatten”
foto: Cor Vos (archief)
zondag 12 januari 2020 om 07:00

Toon Aerts voor het BK: “Onmogelijk om mijn kansen in te schatten”

Interview Tijdens de wereldbekermanche van Namen kwam Toon Aerts hard ten val in een verraderlijke afdaling. Enkele gebroken ribben was het harde verdict voor de man uit Rijkevorsel. Toch start hij zondag op het BK als een van de kanshebbers. “Hoe het zal lopen is ook voor mij een vraagteken”, zegt de uittredende Belgische kampioen.

Met enkel de wedstrijd in Heusden-Zolder in de benen na zijn val, is het voor Toon Aerts koffiedik kijken hoe hij voor de dag zal komen. Al kan de conditie van in Ronse en Namen niet helemaal weg zijn. Tijdens zijn afwezigheid reed de renner van Telenet-Baloise Lions wel ook de weg en op de rollen. Pas afgelopen zondag reed hij voor de eerste maal terug in het bos. “Het op-en-af de fiets springen, balken nemen en korte bochten maken ging allemaal naar behoren. Ik voel wel nog een beetje pijn. Mijn ribben trekken nog wat tegen, maar ik wist dat dat het geval zou zijn.”

‘Met een bang hartje aan de start’
De kerstperiode is als veldrijder de slechtste periode om uit te vallen. Wie dan geblesseerd is, mist veel wedstrijden en trekt met twijfels naar de kampioenschappen. “Het was zeker geen ideale voorbereiding, dus ik zal toch met een bang hartje aan de start staan. Ik houd er zeker rekening mee dat Namen de laatste wedstrijd in mijn Belgische trui was”, zegt Aerts.

Toch gaat hij ook uit van eigen kracht. “Ik heb een wattagemeter op mijn trainingsfiets staan, dus ik kan steeds zien welke wattages ik trap en die blijven goed. Al geeft dat geen garantie voor een wedstrijd. In een koers zijn er meer korte opeenvolgende inspanningen en die kan je op training moeilijk nabootsen.”

“Naar mijn mening heb ik vooral te weinig in het veld kunnen trainen de voorbije twee weken. Dat zou een grotere rol kunnen spelen. Ik hoop dat de goede vorm er nog steeds is, ook met het oog op de komende weken. Het resultaat zondag is voorlopig van ondergeschikt belang, ik zal tevreden zijn als ik een goed gevoel had tijdens de wedstrijd.”

‘Het zal ofwel heel goed gaan, ofwel heel slecht’
“De eerste koers na een blessure is sowieso afwachten. Het zal volgens mij ofwel heel goed gaan, ofwel heel slecht gaan. Ik hoop alvast snel in het ritme te komen, dat zal al veel bepalen. En ik heb in Zolder gemerkt dat de steun van het publiek ook heel veel kan doen”, lacht Aerts. “Vermoedelijk zal ik het moeilijk hebben bij de start omdat ik door mijn ribblessure wat explosiviteit mis.”

De uittredende kampioen ziet zichzelf op voorhand niet als een van de favorieten, maar wil zich ook niet blind staren op zijn blessure. “Na twee weken afwezigheid kan je jezelf niet als favoriet zien, al kan dat snel veranderen als ik toch een goede start neem en me vooraan kan handhaven. Sowieso wordt het positiespel heel belangrijk op dit technische parcours waar het toch ook veel schuiven is.”

Toon Aerts tijdens de veldrit van Namen – foto: Cor Vos

Een aantal renners geeft aan dat het best een individuele cross kan worden, terwijl Pauwels Sauzen-Bingoal klaar is om het ploegenspel te spelen. “Er zijn heel wat plaatsen waar je inderdaad een gat kunt laten vallen voor een ploegmaat”, beaamt Aerts. “Zij hebben inderdaad de beste ploeg in de breedte. Al denk ik dat andere jongens zoals Wout van Aert, Tim Merlier en Quinten Hermans dat spel ook kennen en ervoor gaan zorgen dat ze niet zomaar een gat kunnen laten vallen.”

Een plan om met de titel naar huis te gaan heeft Aerts nog niet in gedachten. “Ik heb nu pas het vernieuwde parcours gezien, dus daar moet ik zeker nog over nadenken. Het is een parcours dat helemaal anders is dan dat van de Scheldecross, maar het past wel bij mij. Ik zie het dus wel zitten en op dit parcours gaat gewoon de sterkste naar voor komen. Veel tactiek zal er volgens mij niet aan te pas komen. Als iemand een echte topdag heeft, kan het snel beslist zijn.”

Sven Nys: “Toon en Wout hebben voordeel van de grote motor”
Ook Aerts’ ploegleider Sven Nys geeft aan dat het vernieuwde parcours een grote rol zal spelen. Hij zegt dat het BK-parcours lastiger is dan dat van de Scheldecross. “De hindernissen liggen dichter op elkaar”, verduidelijkt hij, “en het zand is beter berijdbaar dan in Koksijde bijvoorbeeld maar dat maakt het net weer verraderlijk als je toch een fout maakt.”

De negenvoudige Belgische kampioen ziet twee grote favorieten: Eli Iserbyt en Laurens Sweeck. “Laurens is zonder twijfel de beste zandcrosser van België, terwijl Eli favoriet is op basis van andere passages op het parcours en zijn prestaties het ganse seizoen. Maar dit is een compleet parcours waar conditie en inhoud ook een rol spelen. Toon en Wout hebben dan het voordeel door de grotere motor al is het voor beide af te wachten hoe goed ze zijn.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.