Tour 2016: Voorbeschouwing – Het Jongerenklassement
Wie volgt Quintana op? - foto: Sirotti
donderdag 30 juni 2016 om 06:30

Tour 2016: Voorbeschouwing – Het Jongerenklassement

Voor het eerst sinds jaren lijkt de strijd om de witte jongerentrui weer spannend. Nairo Quintana (25) is inmiddels te oud, net als sterke klassementsrenners als Thibaut Pinot (26) en Fabio Aru (26). Wie gaat er nu mee aan de haal? WielerFlits neemt de favorieten onder de loep.

Historie
De rijke geschiedenis van de Tour de France kent pas sinds het eind van de jaren zestig een prijs voor jeugdige renners. Zo won Joop Zoetemelk in 1970 de Grote Prijs der Jongeren. Pas vanaf 1975 ontstond het jongerenklassement zoals wij dat de dag van vandaag kennen. Sindsdien mochten landgenoten Henk Lubberding (1978), Johan van der Velde (1980), Peter Winnen (1981), Erik Breukink (1988) en Eddy Bouwmans (1992) zich in Parijs laten huldigen. Opvallend genoeg wist er nog nooit een Belg te winnen.

Een 'witte' Breukink staat de pers te woord boven op Morzine (1988) - foto: Sirotti

Een ‘witte’ Breukink staat de pers te woord boven op Morzine (1988) – foto: Sirotti

In het jongerenklassement was Nederland beduidend beter dan in de meer dan honderd jaar oude strijd om de gele trui, die alleen gewonnen werd door Jan Janssen en de eerder genoemde Zoetemelk. Een gewonnen witte trui is echter geen voorbode op een Tour-zege in de toekomst, want er waren in veertig edities slechts zes renners die later in hun carrière het algemeen klassement op hun naam schreven. Wellicht voegt Nairo Quintana zich dit jaar bij Laurent Fignon, Greg Lemond, Jan Ullrich, Alberto Contador en Andy Schleck.

Laatste tien winnaars
2006: flag-it Damiano Cunego (Lampre-Fondital)
2007: flag-es Alberto Contador (Discovery Channel)
2008: flag-lu Andy Schleck (CSC-Saxo Bank)
2009: flag-lu Andy Schleck (Saxo Bank)
2010: flag-lu Andy Schleck (Saxo Bank)
2011: flag-fr Pierre Rolland (Europcar)
2012: flag-us Tejay van Garderen (BMC)
2013: flag-co Nairo Quintana (Movistar)
2014: flag-fr Thibaut Pinot (FDJ.fr)
2015: flag-co Nairo Quintana (Movistar)

Regels
De strijd om de witte jongerentrui is gebaseerd op tijd, net als het algemeen klassement. De renner die het minst lang over de gehele Tour doet, wint dus automatisch het klassement. Iedere jonge coureur die geboren is op of na 1 januari 1991 komt dit jaar in aanmerking voor het jongerenklassement, waardoor renners dus maximaal 25 jaar oud mogen zijn. Wilco Kelderman (25 maart 1991) komt hierdoor bijvoorbeeld nog in aanmerking voor dit klassement, terwijl leeftijdsgenoot Tom Dumoulin (18 december 1990) inmiddels ‘te oud’ is.

Favorieten
Doordat niemand van de kandidaten voor het jongerenklassement tot de topfavorieten behoort voor de gele trui, is het bijzonder interessant om te kijken wie er met het witte kleinood naar huis toe gaat. Kijk maar naar de laatste tien winnaars, bijvoorbeeld. Vier van hen wisten in hun carrière een of meerdere grote rondes te winnen. De echte favorieten voor dit jongerenklassement zijn echter op één hand te tellen.

**** flag-fr Warren Barguil

Barguil gaat vol voor wit - foto: Sirotti

Barguil gaat vol voor wit – foto: Sirotti

Er is een renner die uitgesproken heeft om dit jaar vol voor het wit te gaan. Giant-Alpecin heeft Warren Barguil aangeduid als kopman, maar hij komt voor de top-5 wellicht nog iets tekort. De 24-jarige Fransman heeft zich daarom ten doel gesteld om het wit naar Parijs te brengen en met ‘luxeknechten’ als Tom Dumoulin en Laurens ten Dam is dat zeker geen onmogelijke opgave. Het klimvermogen van de Sprinkhaan van Hennebont en het relatief weinig aantal tijdritkilometers, spelen hem in de kaart. Aan Barguils tijdrit valt nog het nodige te verbeteren, maar bergop beschikt hij over een goed stel benen. Dat liet hij in 2013 al zien, toen hij de Tour de l’Avenir won als stagiair van Argos-Shimano.

*** flag-nl Wilco Kelderman & flag-gb Adam Yates

Vorig jaar lukte het Wilco Kelderman niet om een rol in het klassement te spelen. Dat kwam mede door een val in de waaierrit naar Zeeland, waar hij een pijnlijke rug aan overhield. De klachten aan zijn romp bleven vervolgens tot diep in de derde week doorzeuren, maar desondanks haalde de renner van LottoNL-Jumbo als nummer 79 van het klassement Parijs. Keldermans kledingkast puilt uit met gewonnen jongerentruitjes de laatste jaren, maar hij wist in een grote ronde nimmer het tricot mee naar huis te nemen. Brengt hij daar nu verandering in, ook al heeft Kelderman een andere rol? “Ik laat niet zo maar lopen, dat zou zonde zijn”, liet hij het antwoord vorige week in het midden.

Adam Yates

Adam Yates kan zijn gang gaan bij Orica-GreenEDGE – foto: Sirotti

De aanwas van talent in Groot-Brittannië lijkt de laatste jaren te groeien, wat wel eens de verdienste kan zijn van mannen als Mark Cavendish en Sir Bradley Wiggins. Met de tweelingbroers Simon en Adam Yates hebben de Britten voor het rondewerk niet te klagen, al zit de eerste momenteel een dopingschorsing uit. Adam beklimt echter gestaag de wereldtop. Vorig jaar boekte hij met winst in Clasicá San Sebastián zijn grootste zege, maar ook in het rondewerk liet hij al meermaals zien zijn mannetje te kunnen staan. Dat deed hij onlangs nog in het Critérium du Dauphiné, al moest hij het jongerenklassement daar aan iemand laten die zo meteen nog aan bod komt. Bij Orica-GreenEDGE heeft Yates in ieder geval geen kopman waarvoor hij zich moet wegcijferen.

** flag-za Louis Meintjes, flag-fr Julian Alaphilippe & flag-ar Eduardo Sepúlveda

Louis Meintjes

Geeft Meintjes zijn goede Vuelta-optreden een vervolg? – foto: Sirotti

Bij Lampre-Merida haalden ze in 2014 Rui Costa binnen als kopman voor de Tour de France. Die verwachtingen heeft de Portugees nooit waar kunnen maken. Mede daarom ging teammanager Brent Copeland op zoek naar een nieuwe, jonge ronderenner. Hij kwam uit bij Louis Meintjes, die op zijn beurt op eigen benen kwam te staan na het vertrek bij MTN-Qhubeka. De 24-jarige Zuid-Afrikaan ontwikkelt zich in de schaduw van de grote mannen gestaag en heeft de potentie om uit te groeien tot een renner die mee kan doen voor de top-10 in een grote ronde. In 2015 lukte dat hem zelfs al, met een tiende plek in de Vuelta a España. Meintjes zou de eerste Afrikaanse eindwinnaar zijn van een klassement in de Tour.

Alaphilippe kan veel, maar moet zich nog bewijzen in een grote ronde - foto: © Tim De Waele

Alaphilippe kan veel, maar moet zich nog bewijzen in een grote ronde – foto: © Tim De Waele

Bij Etixx-Quick-Step heeft men een neus voor jong talent. De volgende die daar zijn voet al serieus tussen de deur heeft gezet, is Julian Alaphilippe. De 23-jarige Fransman is ‘pas’ bezig aan zijn tweede jaar als prof, maar zette al enkele klinkende resultaten neer. Vooral zijn entree in de Waalse klassiekers van vorig seizoen (zevende in de Amstel Gold Race en zowel tweede in de Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik) baarde opzien, alsmede zijn goede Tour of California een paar weken daarna. Daar moest niemand minder dan Peter Sagan zichzelf helemaal uit elkaar trekken om het Franse lichtgewicht achter zich te houden. Dit jaar kwam hij door de Ziekte van Pfeiffer wat moeilijk op gang, maar vanaf halverwege april lijkt hij weer de oude. In het Critérium du Dauphiné pakte hij onlangs nog het jongerenklassement. Zijn klimmersbenen lijken zich dus razendsnel te ontwikkelen, terwijl hij zijn snelheid om een koers af te maken nog niet heeft verloren.

Sepúlveda is de Argentijnse hoop in bange dagen - foto: Sirotti

Sepúlveda is de Argentijnse hoop in bange dagen – foto: Sirotti

Bij Fortuneo-Vital Concept is Chris Anker Sørensen de vooruitgeschoven pion voor het algemeen klassement. Onder zijn vleugels kan Eduardo Sepúlveda echter proberen om de witte trui naar Parijs te brengen. De Argentijn rijdt al verschillende jaren voor de Franse ProContinental-ploeg, maar is nog altijd maar 25 jaar. Bergop liet hij al enkele mooie zaken optekenen, al liggen zijn roots op de baan. Vorig jaar startte Sepulveda ook in de Tour, maar toen werd hij in de veertiende rit gediskwalificeerd. De Argentijn kende kettingproblemen, maar zijn ploegleidersauto stond een stuk verderop. Hij stond op dat moment negentiende in het algemeen klassement en wilde snel terugkeren naar het peloton. Hij liftte vervolgens een klein stukje mee in de volgwagen van AG2R La Mondiale, maar dat was niet toegestaan: einde Tour.

* flag-si Jan Polanc, flag-us Lawson Craddock, flag-de Emanuel Buchmann & flag-er Natnael Berhane

Bij Lampre-Merida maakt ook Polanc kans op het wit - foto: ANSA/DANIEL DAL ZENNARO

Bij Lampre-Merida maakt ook Polanc kans op het wit – foto: ANSA/DANIEL DAL ZENNARO

Bij Lampre-Merida hebben ze naast Meintjes op termijn nog een renner die lang mee bergop moet kunnen. De Sloveen Jan Polanc is namelijk een talentvolle klimmer, die ongetwijfeld blij is met het weinige aantal kilometers tegen de klok. Dat de 24-jarige Polanc goed in vorm is, bleek tijdens de Ronde van Zwitserland. Daar eindigde hij als vijftiende in het eindklassement. Bij de beloften liet hij zijn voeten al meermaals spreken, door onder meer de Ronde van Lombardije U23 en de zware etappekoers Giro della Regione Friuli Venezia Giuli op zijn naam te brengen. Dat leidde tot een transfer naar Lampre-Merida, waar hij vorig jaar zijn eerste profzege boekte. Dat was niet de minste: hij mocht het zegegebaar maken in Abetone, nadat hij in die Giro-bergrit de vroege vlucht op touw had gezet.

Lawson Craddock

Craddock kan in het kielzog van kopman Pierre Rolland meeschuiven – foto: Slipstream Sports

Bij Giant-Alpecin startten ze een aantal jaar geleden het traject om met Dumoulin, Barguil, de inmiddels gestopte Daan Olivier, Tobias Ludvigsson en Lawson Craddock hun eigen ronderenner te creëren. Bij onze landgenoot en de Fransman lijken de vruchten zich af te werpen, terwijl de Zweed – mede door een zware val in de Giro d’Italia van 2014 – die progressie nog niet geboekt heeft. Ook voor Craddock leek de weg naar de top een niet te nemen horde, waardoor hij de afgelopen winter vertrok naar Cannondale. Bij het team uit zijn thuisland bloeide de Amerikaan op, waarna hij knappe prestaties neerzette in het Critérium International, de Ronde van het Baskenland en de Tour of California. Verandering van spijs doet eten, zegt men wel eens.

Tweejaars prof Buchmann kon zijn Duitse titel niet verlengen - foto: Sirotti

Tweedejaars prof Buchmann kon zijn Duitse titel niet verlengen – foto: Sirotti

In Duitsland heeft men de komende jaren niets te klagen op het gebied van talent. Er komen een aantal beloftevolle ronderenners en sprinters aan, die het stokje van mannen als Tony Martin, John Degenkolb, Marcel Kittel en André Greipel straks feilloos over kunnen nemen. Uittredend Duits kampioen Emanuel Buchmann is een van die jonge gasten die daaraan kan bijdragen. De 23-jarige renner van Bora-Argon 18 reed vorig jaar al eens de Tour en was met name in de slotweek erg ondernemend en aanvalslustig. Een ritzege zat er niet in, maar hij deed er in ieder geval hardheid mee op. Juist dat kan dit jaar wel eens het verschil maken, waardoor hij zijn belofte als ronderenner misschien voorzichtjes kan inlossen.

Naast Meintjes is er met Berhane nog een Afrikaanse kanshebber - foto: Sirotti

Naast Meintjes is er met Berhane nog een Afrikaanse kanshebber – foto: Sirotti

De kans dat er dit jaar een eerste Afrikaanse winnaar van een klassement in de Tour volgt, is in vergelijking met andere jaren een stuk groter. Dat komt voornamelijk door de aanwezigheid van Dimension Data, dat vorig jaar onder de noemer van MTN-Qhubeka voor het eerst mee deed aan La Grande Boucle. Bij de Zuid-Afrikaanse WorldTour-ploeg staat Natnael Berhane onder contract. De Eritreeër valt net binnen de regels van dit klassement, daar hij al op 4 januari van dit jaar zijn 25ste verjaardag vierde. Berhane is een begenadigd klimmer, waardoor hij in deze Tour voor klimmers in zijn handen zal wrijven. Onlangs gaf hij daar in de Ronde van Zwitserland nog blijk van, in de rit die Pieter Weening op zijn naam schreef. Op Berhane’s erelijst staat onder meer de Ronde van Turkije 2013, nadat Mustafa Sayar geschrapt werd.

‘Outsiders’

Ruilt Groenewegen op de eerste dag zijn fonkelnieuwe rood-wit-blauwe tenue direct in? - foto: Maxim Horssels/WielerFlits

Ruilt Groenewegen op de eerste dag zijn fonkelnieuwe rood-wit-blauwe tenue direct in? – foto: WielerFlits

Bij Bora-Argon 18 hebben ze overigens naast Buchmann ook Patrick Konrad in de ploeg. De 24-jarige Oostenrijker is al een aantal jaren in aantocht, maar zijn definitieve doorbraak laat nog altijd op zich wachten. Omdat er tot op heden niet zo heel veel renners onder 25 jaar op de deelnemerslijst staan, is Konrad zo’n beetje de enige outsider. Geen een van hen komt echter in aanmerking voor de eerste witte trui. Die zal ten prooi vallen aan sprinters Bryan Coquard, Jasper Stuyven of onze eigen Dylan Groenewegen. Andere renners die onder dit klassement vallen en ook iets kunnen klaarspelen deze Tour, zijn Aleksey Lutsenko, Petr Vakoč, Tsgabu Grmay, Alexis Gougeard en Luke Durbridge.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Warren Barguil
*** Wilco Kelderman, Adam Yates
** Louis Meintjes, Julian Alaphilippe, Eduardo Sepúlveda
* Jan Polanc, Lawson Craddock, Emanuel Buchmann, Natnael Berhane

[poll id=”262″]

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
27 juni 2016 09:19
De logische namen.
Zal ook afhangen wie er voor gaat.
Had begrepen dat Kelderman en Yates aangegeven hebben meer voor etappe zeges te gaan. Als dat echt zo is, zal wit er niet inzitten.
Maar heb inmiddels al vaak ervaren dat de heren niet altijd de waarheid spreken wat verwachtingen betreft...
27 juni 2016 09:21
Yates kan wel eens verassen, ik schat hem hoger in dan Barguil. Mogelijk doorbraak deze tour?
Meintjes zal net binnen of buiten top tien eindigen. Kelderman zit zich nu al in te dekken, maar zou natuurlijk topfavoriet moeten zijn, zeker met zijn tijdrit in tegenstelling tot Barguil.
27 juni 2016 09:29
Ik ben het wel eens met de sterren. En zou het trouwens geweldig vinden als Berhane er met de trui vandoor gaat :D
27 juni 2016 09:58
De kans dat Berhane die trui pakt, is nihil.

Yates of Barguil voor mij. Al zie ik die eerste inderdaad voor ritzeges gaan (verstandig ook, veel leuker dan zo'n trui). Misschien wel voor de combinatie rit + bolletjestrui.
27 juni 2016 10:10
Logische verdeling van de sterren. Zou mooi zijn voor Groenewegen als die zich in de eerste sprint kan mengen en er een witte trui aan overhoudt!!
27 juni 2016 10:12
Hoe kan Kelderman 3* krijgen als hij aangeeft niet voor het AK te gaan?
****Barguil
***Yates, Meintjes
**Kelderman, Craddock, Alaphilippe
*De rest
27 juni 2016 10:25
@ditisdavid: ook Barguil en Yates hebben zulke dingen aangegeven. En ook Alaphilippe ziet zichzelf in eerste instantie helemaal niet als klassementsrenner. Kortom: alle topjongeren geven hetzelfde aan als Kelderman, maar als er één in het wit komt zal die de trui toch willen verdedigen.

En eigenlijk vind ik bij die drie de rol van rittenkaper logischer dan bij Kelderman.
27 juni 2016 10:31
barguil heeft aangegeven dat hij het jongerenklassement wil winnen
27 juni 2016 10:33
Kelderman met het niveau van de Giro 2 jaar terug is zeker een favoriet voor die trui, maar hij is nu zo wisselvallig dat ik hem moeilijk kan inschatten. Ik denk dat Adam Yates als klimmer de meest getalenteerde is van het stel, als die ervoor gaat lijkt hij me de sterkste.
27 juni 2016 10:38
@Roberto1: en zijn team dat ze alleen voor ritten willen gaan.
27 juni 2016 10:45
Barguil zal hem wel pakken. Gewoon een questie van je wagonnetje zo lang mogelijk aanhaken aan de Sky-trein :)
27 juni 2016 10:55
Schrijf Yates en Meintjes maar op, die zullen er in de bergen akelig lang aanhangen.
27 juni 2016 11:34
Barguil hands down
27 juni 2016 11:51
Hoeve vingers zouden er in de neus van Barguil passen?
27 juni 2016 11:58
Edit redactie: Bedankt, is aangepast.
27 juni 2016 12:11
Edit redactie: Bedankt, is aangepast.
27 juni 2016 12:48
Ik denk dat Polanc eerder zijn benen liet spreken dan zijn voeten. 'Zijn voeten laten spreken', hum op wat zou dat spreekwoord kunnen slaan?
27 juni 2016 13:26
Barguil en Yates verwacht ik als kanshebbers. Beiden hebben geen kopman waar ze zich voor moeten inspannen. Kelderman heeft ook nog wel een goede kans, als hij tenminste niet doelbewust gaat laten lopen om expres een achterstand op te bouwen zodat ze hem in ontsnappingen laten gaan. Als hij dat doet dan is hij natuurlijk ook kansloos voor het jongerenklassement - in principe is dit wat hij heeft aangekondigd......


Edit: eigenlijk hoop ik dat Kelderman voor de bergtrui gaat
27 juni 2016 13:47
Quote:
alarmstrong - 27 juni 2016 om 09:21
Yates kan wel eens verassen

Ik weet dat ie bergop weleens explosief is en verschroeiend kan demarreren, maar dit is misschien wat overdreven ;)
27 juni 2016 21:26
Groenewegen even in het wit. Dat zou leuk zijn. Barguil maakt goede kans op eindwinst. Benieuwd of Kelderman de trui nog even pakt of niet.
28 juni 2016 04:48
Denk dat A. Yates hem nog een keer zoals vorig jaar gaat rijden. Keertje testen, keertje laten lopen. Meintjes mag daarom wel een treetje omhoog, die is klassementskopman en reed akelig goed in de Dauphine.

Daarnaast mag voor een voorbeschouwing als deze wel een treetje minder uitgedeeld worden. De 1 ster renners lijken me allemaal niet ect het vermelden waard.
28 juni 2016 08:45
Het zou me niet verbazen als de winnaar van de witte trui dit jaar buiten de top 10 in het algemeen klassement komt te staan. Dat betekent ook dat je met een vroege vlucht in de 3de week zomaar eens de witte trui kan winnen.
28 juni 2016 10:13
beste Wielerflits-redacteurs,

Eerst en vooral van harte bedankt voor jullie uitgebreide voorbeschouwingen van elke grote wedstrijd. Graag zou ik jullie er wel op wijzen dat het woord "wellicht" veel te vaak fout wordt gebruikt in jullie artikels. Wellicht is een synoniem van "hoogstwaarschijnlijk", terwijl het veelvuldig wordt gebruikt waar er "misschien" wordt bedoeld. Quintana zal m.i. niet "hoogstwaarschijnlijk" de tour winnen, wel "misschien". En zo kan ik vele voorbeelden geven.
Gelieve hier iets meer op te letten a.u.b.

Van harte dank van een trouwe WF-volger.
28 juni 2016 11:23
Geachte BenedictusXVI,

hartelijk dank voor uw reactie! We blijven in de toekomst het woord 'wellicht' in deze context gebruiken. U bracht me aan het twijfelen en heb het daarom nog even opgezocht. 'Wellicht' betekent echter wel degelijk 'misschien' of 'mogelijk'.

Ik denk dat u in de war bent met het woord 'allicht'. Dit woord betekent namelijk wel '(vrijwel) zeker', 'vanzelfsprekend' of 'ongetwijfeld'. Het is een veel voorkomend vraagstuk: Taaladvies behandelde het al eens.
28 juni 2016 11:24
@ benedictusXVI
je bent wellicht een taalpurist?
edit; allicht toch niet, want Youri heeft helemaal gelijk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.