Tweemaal eremetaal op tweede dag Wereldbeker baan in Milton
foto: Tim van Hengel (archiefbeeld)
zaterdag 27 oktober 2018 om 10:06

Tweemaal eremetaal op tweede dag Wereldbeker baan in Milton

Ook in het Canadese Milton domineerden de Nederlandse mannen de teamsprint. Vannacht klopten Nils van ’t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland hun drie landgenoten van BEAT in de finale, waardoor in het Mattamy National Cycling Centre met recht kon worden gesproken van ‘Oranje boven’. Ook de Nederlandse vrouwen kwamen ver op de teamsprint en eindigden als vierde, nadat ze in de bronzen finale het onderspit moesten delven. De duurrenners komen niet in actie dit weekend.

Teamsprint – mannen
Opnieuw heeft de Nederlandse selectie tijdens de Wereldbeker baanwielrennen goud gewonnen op de teamsprint. Net als afgelopen weekend in Frankrijk was in Canada de selectie van bondscoach Hugo Haak de beste. In het Mattamy National Cycling Centre in Milton werd ook het tweede treetje bezet door Nederlanders, want ook de sprinters van BEAT Cycling Club waren doorgedrongen tot de finale.

Uitslag
flag-nr1 flag-nl Nederland (Nils van ’t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Sam Ligtlee en Jeffrey Hoogland)
flag-nr2 flag-nl BEAT Cycling Club (Roy van den Berg, Matthijs Büchli en Theo Bos)
flag-nr3 flag-gb Groot-Brittannië (Ryan Owens, Philip Hindes en Jason Kenny)

Teamsprint – vrouwen
Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw kwalificeerden zich keurig als derde op de teamsprint achter Australië en Gazprom-Rusvelo, waardoor de nationale selectie in de eerste ronde mocht uitkomen tegen Polen. Shanne Braspennincx had inmiddels de plek ingenomen van Van de Wouw, en samen met Lamberink klokte zij 33.229 – goed voor een plek in de bronzen finale. Daarin bleken de vrouwen van Gazprom-Rusvelo te sterk voor Lamberink en opnieuw Van de Wouw.

Uitslag
flag-nr1 flag-au Australië (Kaarle McCulloch en Stephanie Morton)
flag-nr2 flag-de Duitsland (Miriam Welte, Pauline Grabosch en Emma Hinze)
flag-nr3 flag-ru Gazprom-Rusvelo (Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova)

Ploegenachtervolging – mannen
De Denen hadden in Saint-Quentin-en-Yvelines de ploegenachtervolging gewonnen, waardoor ook in Milton alle ogen op hen waren gericht. In de kwalificatie werd nog de derde tijd geklokt, waardoor in de eerste ronde een confrontatie met wereldkampioen Groot-Brittannië wachtte. Net als afgelopen weekend dolven de Britten het onderspit, waardoor Denemarken in de finale om het goud mocht strijden met het Huub Wattbike Test Team. Daarin pakten de Denen opnieuw het goud.

Uitslag
flag-nr1 flag-dk Denemarken (Casper von Folsach, Lasse Norman Hansen, Julius Johansen en Rasmus Pedersen)
flag-nr2 flag-gb Huub Wattbike Test Team (John Archibald, Daniel Bigham, Harry Tanfield en Jonathan Wale)
flag-nr3 flag-gb Groot-Brittannië (Oliver Wood, Steven Burke, Edward Clancy en Kian Emadi)

Ploegenachtervolging – vrouwen
De Britse vrouwen zetten in de kwalificatie voor de ploegenachtervolging de toon en dat bleek de opmaat voor het vervolg van het toernooi. In de eerste ronde zetten Laura Kenny, Katie Archibald, Elinor Barker en Eleanor Dickinson Duitsland opzij in een tijd die goed was voor een finaleplaats. In de eindstrijd werden de Italiaanse vrouwen verslagen, die vorige week nog brons pakten. Nieuw-Zeeland eindigde op de derde plaats.

Uitslag
flag-nr1 flag-gb (Laura Kenny, Katie Archibald, Elinor Barker en Eleanor Dickinson)
flag-nr2 flag-it (Elisa Balsamo, Marta Cavalli, Simona Frapporti en Silvia Valsecchi)
flag-nr3 flag-nz (Rushlee Buchanan, Holly Edmondston, Bryony Botha en Kirstie James)

Scratch – mannen
De Nederlandse renners zijn afwezig in Milton, waardoor op de scratch niet hoefde worden gezocht naar bijvoorbeeld Wim Stroetinga – die momenteel de Zesdaagse van Londen rijdt. Afgelopen weekend was Stefan Matzner de beste op dit onderdeel, maar de Oostenrijker kwam er ditmaal niet aan te pas. Daarvoor was één man verantwoordelijk; Vitaliy Hryniv uit Oekraïne dubbelde het peloton en won dankzij zijn ronde voorsprong. Het zilver was voor Oliver Wood, Christos Volikakis pakte brons.

Uitslag
flag-nr1 flag-ua Vitaliy Hryniv
flag-nr2 flag-gb Oliver Wood
flag-nr3 flag-gr Christos Volikakis

Scratch – vrouwen
Bij de vrouwen was het volledige podium van afgelopen weekend afwezig en ook wereld- en Europees kampioene Kirsten Wild was er niet bij, waardoor het zoeken was naar andere favorieten voor de wedstrijd in Canada. Daardoor roken andere rensters hun kans. Uiteindelijk veroverde Alexandra Goncharova uit Rusland de gouden medaille. Ze was Olivija Baleisyte uit Litouwen en Jennifer Valente uit de Verenigde Staten te snel af.

Uitslag
flag-nr1 flag-ru Alexandra Goncharova
flag-nr2 flag-lt Olivija Baleisyte
flag-nr3 flag-us Jennifer Valente

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.