UCI schrapt protocol over coronavirus vanaf start seizoen 2024
foto: Cor Vos
zondag 24 december 2023 om 15:54

UCI schrapt protocol over coronavirus vanaf start seizoen 2024

De UCI neemt vanaf het seizoen 2024 definitief afscheid van het Covid-19 Protocol, dat in juni 2020 geïntroduceerd werd toen de coronapandemie grote delen van de wereld trof. In een persbericht laat de Internationale Wielerunie weten dat het protocol op dit moment niet meer noodzakelijk geacht wordt voor het nieuwe wielerjaar.

Het coronaprotocol van de UCI werd de afgelopen jaren meermaals aangepast als gevolg van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Op die manier konden wereldwijd wielerwedstrijden plaatsvinden, in 2020 en 2021 zelfs tijdens lockdowns.

De UCI is ervan op de hoogte dat het coronavirus nog altijd rondgaat. Zo zijn onlangs meerdere rensters van de nieuwe Visma | Lease a Bike-ploeg positief getest. “Maar dankzij uitgebreide vaccinatiecampagnes blijven de vormen van de zieke echter relatief mild, ook bij gevoelige personen”, aldus de wielerunie.

Omdat het virus nog altijd circuleert, geeft de UCI wel aan dat het dragen van een mondmasker, het reinigen van de handen en het ventileren van afgesloten ruimtes nog relevant is. Het isoleren van positief geteste personen is echter niet meer verplicht.

De wielerunie laat vanaf het nieuwe seizoen de verantwoordelijkheid daarover aan de ploegartsen. “Dat is onderdeel van de algemene preventie tegen infectieziekten aan de luchtwegen”, klinkt het.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.