Vansevenant wint Giro Valle d’Aosta, slotrit is voor Bagioli
foto: Cor Vos
zondag 21 juli 2019 om 13:23

Vansevenant wint Giro Valle d’Aosta, slotrit is voor Bagioli

Mauri Vansevenant heeft de Giro Valle d’Aosta gewonnen, voor Adam Hartley en Kevin Inkelaar. De 20-jarige Belg wist in de slotetappe met aankomst op Cervinia zijn leiderstrui te verdedigen. De ritzege ging naar de kersverse aanwinst van Deceuninck-Quick-Step: Andrea Bagioli.

De slotrit begon in Valtournenche en eindigde op de top van Cervinia, op een hoogte van tweeduizend meter. Op de flanken van deze slotklim mochten we het nodige spektakel verwachten, maar de eindzege kon Vansevenant al bijna niet meer ontgaan. De Belg had namelijk een voorsprong van meer dan vier minuten op zijn naaste ‘belager’: de Brit Hartley.

De wedstrijd werd gekleurd door drie vroege vluchters, maar het laatste woord was toch aan de betere klimmers in deze Giro Valle d’Aosta. Met nog tien kilometer te gaan wisten elf renners een gaatje te slaan, waaronder Inkelaar, Bagioli en de Belgen Vansevenant, Ilan Van Wilder en Maxim Van Gils. Deze coureurs mochten het uiteindelijk gaan uitmaken om de ritzege.

Tweede Belgische eindwinnaar 
Het was uiteindelijk Bagioli die naar de zege wist te sprinten, voor Van Gils en de Luxemburger Michel Reis. Voor de 20-jarige Italiaan is het alweer zijn vijfde zege van het seizoen. Eerder won hij al de Ronde de l’Isard. Vansevenant finishte ‘slechts’ als elfde, maar dit bleek ruim voldoende voor de eindzege.

Mauri Vansevenant – de zoon van oud-prof Wim Vansevenant – is pas de tweede Belgische eindwinnaar van de Giro Valle d’Aosta. De inmiddels overleden Luc Wallays won de ronde in 1983, maar wist – mede door een opgelopen bacterie – nooit door te breken als prof.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.