Veldrijden in België in coronatijden: wie mag crossen en wie niet?
© Cor Vos
Nico Dick
donderdag 29 oktober 2020 om 08:30

Veldrijden in België in coronatijden: wie mag crossen en wie niet?

De Vlaamse regering verscherpte gisteren de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. En daar ontsnapt ook de sport niet aan. De nieuwe regelgeving zorgt voor veel vragen en twijfels omtrent deelname aan veldritwedstrijden. Voor wie twijfelt, hieronder tekst en uitleg.

Vorige week kwam er een eerste verstrenging door de federale overheid. Amateursporten werden vanaf toen verboden voor iedereen boven de 18 jaar. Gisteren deed de Vlaamse regering er nog een schepje bovenop: voortaan zijn alle competitiesporten boven de 12 jaar verboden.

Maar wat betekent dit nu concreet voor het veldrijden?
* Voor de jeugd kunnen alleen U12-wedstrijden (miniemen) georganiseerd worden
* Alle wedstrijden voor aspiranten, nieuwelingen, junioren én beloften, worden afgelast
* Ook B-crossen, voorbehouden voor elite zonder contract en beloften, worden afgelast
* Niet afgelast: A-crossen voor heren en dames.

Waarom zijn A-crossen niet afgelast en B-crossen wel?
De verklaring is eenvoudig: in A-crossen staan profs aan de start en er worden inkomsten gegenereerd door de atleten. Zoals minister Ben Weyts het letterlijk verwoordde: profsport maakt deel uit van onze  economie. Komt daarbovenop dat de de fans uitkijken naar sport op tv. Veldrijden is deze winter vooral een tv-sport.

Hoeveel renners/rensters mogen deelnemen aan deze wedstrijden?
Zowel bij de heren als bij de dames mogen maximaal 75 deelnemers aan de start staan. Zij moeten wel vooraf ingeschreven zijn.

Wie heeft startrecht?
Er is een duidelijk protocol dat bepaalt wie voorrang krijgt. De volgorde vindt u hieronder, maar het komt er op neer dat zowel bij de heren als de dames alle profs en de betere beloften zo goed als zeker startgerechtigd zijn.
De volgorde:
1. Alle renners die een startcontract hebben bij de organisator
2. Top vijftig van de UCI-ranking
3. Renners/rensters aangesloten bij een Belgisch UCI Crossteam, selectie volgens UCI-ranking
4. Renners met Belgische vergunning met UCI-punten, selectie volgens UCI-ranking
5. Renners met Belgische vergunning, selectie volgens nationale ranking

Indien na de eerste twee puntjes geen 15 buitenlandse vergunninghouders geselecteerd zijn, wordt dit onder de vooraf ingeschreven renners aangevuld tot 15 (op basis van de UCI-ranking). En indien geen 60 Belgische vergunninghouders vooraf zijn ingeschreven, zal het aantal buitenlandse worden aangevuld tot het maximum van 75 bereikt is.
Wat betreft het startrecht in de A-wedstrijden, dat geldt voor alle Belgische crossen, met uitzondering van de wereldbekermanches uiteraard. Daar geldt de regelgeving van de UCI.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.