Hersenschudding Steven de Jongh na urenlange vermissing
foto: WielerFlits
maandag 15 oktober 2018 om 22:40

Hersenschudding Steven de Jongh na urenlange vermissing

De vermiste Steven de Jongh is levend gevonden door een helikopter. Dat meldt zijn echtgenote Renée Meijer. De Jongh werd bewusteloos aangetroffen, maar heeft een hartslag en ademt. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De 44-jarige ploegleider van Trek-Segafredo was maandagochtend vertrokken voor een fietstocht in de regio van Girona, waar hij een huis heeft. Op de app Strava was te zien dat de route van De Jongh stopte nabij een kruising ten zuiden van La Bisbal d’Empordà, toen hij op de weg terug was naar zijn woonplaats Calonge. Rond 10.30 uur hield het signaal op en gaf De Jongh geen teken van leven meer.

Om 16.00 uur verspreidde zijn vrouw het bericht dat De Jongh vermist was. Politie en brandweer in Catalonië begonnen een zoektocht en hebben de oud-renner aan het eind van de middag gevonden.

Update 18.45 uur

Steven de Jongh is in het ziekenhuis weer bij bewustzijn gekomen. Volgens journalist Edwin Winkels heeft De Jong maar liefst vijf uur in een ‘soort van ravijn langs de weg’ gelegen voor hij werd gevonden. Het gaat naar omstandigheden goed.

Update 19.22 uur

De politie van Catalonië laat weten dat er nader onderzoek verricht wordt op de lokatie waar De Jongh gevonden is. Er zijn remsporen aangetroffen op de kruising (Google Maps). Mogelijk heeft er een aanrijding plaatsgevonden met een voertuig dat de grote weg van Calonge naar La Bisbal verlaten heeft. In dat geval is de bestuurder doorgereden en heeft diegene De Jongh bewusteloos achtergelaten.

Update 22.40 uur

Steven de Jongh heeft een hersenschudding overgehouden aan het incident waarbij hij aan de kant van de weg terecht kwam. Daarnaast heeft hij veel pijn over zijn hele lichaam, maar geen breuken. Dat schrijven zijn werkgever Trek-Segafredo en zijn vrouw Renée Meijer op Twitter. Meijer is dankbaar voor alle hulp: “Ook dankzij jullie hebben we Steven gevonden. We zijn allemaal zo blij! Hij wordt beter, maar voelt veel pijn en heeft veel hoofdpijn. Niets meer. Ik heb met hem gesproken.”. Wat er gebeurd is, is nog steeds niet duidelijk.

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
15 oktober 2018 18:11
Of gelukkig maar. Hopelijk vallen zijn verwondingen mee
15 oktober 2018 18:11
gelukkig dat die gevonden is. sterkte voor de familie
15 oktober 2018 18:12
Goed nieuws:) Ik ben toch wel benieuwd wat er gebeurd is. Als het een ongeluk ofzoiets is zou het een makkie moeten zijn om hem te vinden met de strava gegevens. Dat er een helikopter voor nodig is vind ik best opvallend.
15 oktober 2018 18:12
ow, das al een stuk beter nieuws dan een uur geleden...
15 oktober 2018 18:18
Hij zal wel niet recht naast de weg in het zicht hebben gelegen, anders was ie allang gevonden... Of het is daar nog een stuk afgelegener dan je zou vermoeden. Strava vermoedelijk wel een belangrijke factor in het zoekproces?
    15 oktober 2018 18:32
    Dat lijkt me wel, als beginpunt voor een zoektocht.
    15 oktober 2018 18:41
    Met gps blijft er vanaf het punt dat geregistreerd is nog maar een range om te zoeken over van maximaal enkele tientallen meters, dat is extreem weinig voor een zoektocht.
15 oktober 2018 18:20
Gelukkig goed nieuws. Nu afwachten op verdere ontwikkelingen. Mogelijk ongeluk gehad of overvallen of CVA. Hopen op het beste.
15 oktober 2018 18:24
heel goed nieuws!
Van een aantal mensen die op een eerder bericht reageerde, verwacht ik straks dat ze de woorden terug nemen, anders sla ik ze op als niet serieus te nemen reageerders
    15 oktober 2018 18:50
    Kan dat, zou mooi zijn want dat geldt voor een groot deel.....
15 oktober 2018 18:25
Gelukkig...
15 oktober 2018 18:31
Gelukkig. Er moeten een aantal mensen hun reactie bij t vorige bericht nog eens teruglezen.
15 oktober 2018 18:31
Gelukkig maar, hopelijk vallen de verwondingen mee.
15 oktober 2018 18:32
Pfff gelukkig maar..
15 oktober 2018 18:33
Wat een opluchting! Hopelijk komt hij er volledig bovenop zonder blijvende letsels
15 oktober 2018 18:56
Gelukkig. Hoop dat er geen blijvend letsel is.
15 oktober 2018 18:57
Dione wist het nog niet, het laatste nieuws van Winkels. Hopelijk wordt ze snel gerustgesteld.
15 oktober 2018 19:16
Heel apart dat zijn rit op de Garmin zomaar gestopt is, maar dat is wellicht zijn redding geworden.
15 oktober 2018 19:36
Toch een voertuig? Nog Engelse kentekens in die regionen gespot?
15 oktober 2018 19:43
Beste reden om met strava te rijden lijkt me, misschien voor mijn volgende MTB-tocht in de Baltische staten eens overwegen toch.
    15 oktober 2018 20:18
    edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten
    15 oktober 2018 20:45
    M112
    Totaal humorloos, ongepast bij dit artikel en getuigend van een leven zonder leven. Hoepel ajb op.
15 oktober 2018 19:55
Gelukkig goed nieuws. Hopelijk kan hij zich herinneren wat er gebeurd is.
15 oktober 2018 19:55
Heel goed nieuws dat hij nu goed verzorgd kan worden. Ik vind het dramatisch om te horen dat als de vermoedens van de politie kloppen er dus sprake is van een aanrijding én dat er is doorgereden.
15 oktober 2018 20:13
Hoopvol stemmend laatste nieuws over Steven's welzijn. En liep zijn Pontiac nog ?
15 oktober 2018 20:53
eeij Kelder, over het algemeen werkt humor wel hoor..... in dit soort omstandigheden...

On: De reputatie van onveilig fietsland is helaas weer bevestigd.... Heb r zelf nog nooit gefietst overigens, maar dit moedigt zeker niet aan.
    15 oktober 2018 21:17
    Ben ik niet met je eens Kenny, diverse malen in Spanje gereden. Mallorca en ook in de buurt van Girona. Spanjaarden houden in de auto goed rekening met fietsers, er staan zelfs borden met minimaal 1,5 meter zijlings afstand houden. En er wordt streng op beboet. Kunnen Nederlandse automobilisten gemiddeld veel van leren.
    15 oktober 2018 22:05
    De wegen zijn hier voor snelverkeer, punt. Er lopen wel campagnes om 1,5 meter afstand te houden als je inhaalt met de auto maar dat werkt imho tegengesteld.
    Want op de weg van Calonge naar La Bisbal mag je volgens mij 80 km/h en het is superbochtig. Wat heeft die 1,5 meter dan zin als je met 80-100km/h voorbij geraasd wordt. Men moet hier gaan snappen dat fietsers evengoed verkeersdeelnemers zijn, want dát begrijpt de automobilst hier gewoonweg niet, de openbare weg is, zeker hier in Catalunya, een racebaan en rijden kunnen ze hoor! Maar ja, daar passen geen fietsers in, echt veel te gevaarlijk. Elk weekend verongelukken er wel wielrennenrs ergens in Spanje in het verkeer.
    Dat is één van de redenen dat ik beslist niet op de weg rijd, ik woon in Barcelona en daar is het helemaal niet te doen.

    Ben zeer benieuwd wat Steven is overkomen.

    Overigens train ik altijd zonder telefoon mee, ouwerwets als ik ben. Mijn vrouw is daar op tegen, zij is van hier en weet dat als er iets gebeurt het een tijd kan duren voordat men weet waar je ligt. Moet eens nagaan of mijn Garmin traceerbaar is als ik onverhoopt ergens in een ravijntje zou liggen. Ik heb wel een fluitje bij me, zodat ik altijd kan fluiten maar dan moet je wel bij bewustzijn zijn.
    15 oktober 2018 22:30
    @DQ
    Dan vraag ik me wel af waarom er zoveel profs wonen in Girona ? Als het levensgevaarlijk is zoeken ze toch wel andere wegen. Heb zelf ook al diverse malen rond Girona gereden, maar herkend je verhaal niet. De omgeving is relatief rustig.
    15 oktober 2018 22:35
    In vergelijking met Nederland vind ik Spanje kwa verkeer een verademing om te fietsen, niks geen verongelijkte hufters die even willen laten weten dat de weg van hen is enzovoort en als het gebeurt dan is het een niet- Spanjaard
    16 oktober 2018 07:32
    @donq
    Ik herken me ook niet in je verhaal. Heb een aantal dagen in Barcelona en Girona gefietst, en hoewel het centrum van Barcelona niet heel relaxed is door de hoeveelheid kruispunten en auto’s, is het daarbuiten prima toeven. Girona helemaal, heerlijk rustig daar.
    Automobilisten letten over het algemeen ook veel beter op en schieten gelukkig niet -zo als hier- meteen in de stress als ze een wielrenner voor hun zien rijden.
15 oktober 2018 21:11
Als het waar is dat hij is aangereden en de bestuurder door is gereden...
Hoop ik dat die wordt gevonden en de gevangenis in gaat.
Voor héél lange tijd!
Beterschap voor Steven en sterkte voor zijn vrouw. En hulde aan de Spaanse politie/brandweer.
15 oktober 2018 21:27
Mooi dat ie terecht is en weer bij bewustzijn. Benieuwd naar de info die (mogelijk) nog volgt want alles lezende bestaan er nog veel vraagtekens.

In de tien minuten voor het vermeende ongeval lijkt hij nog driemaal kort gestopt (Strava Flyby) op wat ik zie als "vreemde" punten voor een fietser om stil te gaan staan. Plasje of telefoontjes kan natuurlijk altijd. Aan de Strava data geen vreemde dingen, snelheid was niet absurd hoog op dat afdalinkje richting driesprong.

Die driesprong zelf lijkt (op Google Maps) redelijk overzichtelijk. En als je dan om wat voor reden dan ook in botsing zou komen met een voertuig zie ik niet hoe je daar ergens op een plaats belandt waar je enkele uren onvindbaar bent (incl. fiets).

Maar goed, hij is gevonden en kan verzorgd worden... is het belangrijkste.
    16 oktober 2018 07:55
    De verkeerssituatie leidt naar een tweezijdig ongeluk, maar alleen een hersenschudding en geen breuken is best opmerkelijk, net als de lange bewusteloosheid. Kleine kans dat hij eenzijdig gevallen is, het zou altijd nog een handgemeen kunnen zijn.
15 oktober 2018 23:15
Gewoon een hersenschuding. Much a do about nothing. Eind goed al goed.
    16 oktober 2018 00:24
    Uren lang in een soort van ravijn, greppel. Bewusteloos. Much a do about nothing.. Ah ja joh..
    16 oktober 2018 00:38
    Inderdaad. Stelt niks voor. Je had helemaal gelijk dat mevrouw De Jongh hem niet als vermist had moeten opgeven, hij was er immers alleen maar even bij gaan liggen.
    16 oktober 2018 08:00
    @ Ah ja ...... hij had tenminste iets te schudden..... hersenloze opmerking
15 oktober 2018 23:16
Alleen een hersenschudding. Gelukkig maar, want had ook erger kunnen aflopen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.