Vluchter Valentin Retailleau verrast in slotrit Boucles de la Mayenne, Bettiol eindwinnaar
Alberto Bettiol mag zich eindwinnaar noemen - foto: Cor Vos
zondag 26 mei 2024 om 16:32

Vluchter Valentin Retailleau verrast in slotrit Boucles de la Mayenne, Bettiol eindwinnaar

Decathlon AG2R blijft maar winnen. De Franse formatie zag vandaag Valentin Retailleau naar de zege sprinten in de slotetappe van de Boucles de la Mayenne. De 23-jarige Fransman maakte deel uit van een vroege vlucht en bleef na een spannende en chaotische finale net uit de greep van de sprinters. De eindzege in de Franse ronde gaat naar Alberto Bettiol.

Na de machtsgreep van Alberto Bettiol in de voorlaatste rit naar Villaines-la-Juhel, was het vandaag alweer tijd voor de slotetappe van de 49ste Boucles de la Mayenne. De vierde en laatste etappe van de Franse rittenkoers speelde zich af tussen Quelaines-Saint-Gault en Laval, was net geen 170 kilometer lang en leek op het eerste gezicht niet al te uitdagend. De renners kregen na een lange aanloop vier lokale ronden in en rond Laval voor de wielen geschoven, over licht geaccidenteerd terrein.

Kopgroep van zes probeert sprint te ontlopen
De finale was zeker niet biljartvlak, maar omdat er geen lastige hellingen meer werden opgediend, leek een sprint het meest waarschijnlijke scenario. Zes renners probeerden hier nog een stokje voor te steken en kozen in de openingsfase het ruime sop. Mathias Norsgaard (Movistar), Valentin Retailleau (Decathlon AG2R), Tars Poelvoorde (Lotto Dstny Development), Erik Fetter, Diego Pablo Sevilla (Team Polti-Kometa) en Gorka Sorarrain (Caja Rural-Seguros RGA) sloegen de handen ineen en reden een voorsprong van ongeveer twee minuten bijeen.

Dit leek niet genoeg om een sprint te ontlopen, maar de vluchters hielden verbazingwekkend goed en vooral lang stand. De kopgroep werd met het verstrijken van de kilometers wel steeds verder uitgedund en zo bleven er in de finale – met Fetter, Retailleau, Sorarrain en Norsgaard – nog vier koplopers over. In het peloton deden ploegen als Lotto Dstny en Q36.5 er nog wel alles aan om de vluchters weer bij te halen, maar de sprintersteams leken net te laat te komen.

Koele Retailleau zegeviert na spannende finale
Al werd het in de finale toch nog bijzonder spannend. De voorsprong van Retailleau, Fetter, Sorarrain en Norsgaard werd steeds kleiner, waardoor een sprint met een grote groep nog altijd de mogelijkheden leek te behoren. Bij het ingaan van de laatste kilometer was het verschil nog een tiental seconden. Dit bleek uiteindelijk toch genoeg om het feestje van de sprinters te verstieren, ook al omdat het peloton even werd opgehouden door een valpartij van Fetter en Norsgaard.

De Hongaar ging in de laatste bocht namelijk onderuit, nam de Deen mee in zijn val en hier konden de andere koplopers wellicht wat van profiteren. Sorarrain nam in de laatste rechte lijn de kop. De Spanjaard was zichtbaar nerveus, in de wetenschap dat hij zijn eerste profzege kon boeken. Dit was ook het geval voor Retailleau, maar de Fransman wist zijn hoofd wel koel te houden. De 23-jarige renner wachtte geduldig op zijn moment, spurtte zijn medevluchter meteen op enkele fietslengtes en snelde naar zijn eerste overwinning als beroepswielrenner.

Sorarrain moest duidelijk zijn meerdere erkennen in Retailleau, maar bleef zelf ook net uit de klauwen van de sprinters en werd zo nog tweede. Matteo Moschetti regelde de sprint van de achtervolgers, maar dit was ‘slechts’ voor plek drie. Alberto Bettiol kwam de rit zonder kleerscheuren door, finishte veilig in de buik van het peloton en mag zich eindwinnaar noemen van de 49ste Boucles de la Mayenne. Het is voor de 30-jarige Italiaan de eerste keer dat hij een meerdaagse wedstrijd weet te winnen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.