Voorbeschouwing: BK veldrijden 2022 in Middelkerke
foto: Cor Vos
Nico Dick
zondag 9 januari 2022 om 08:00

Voorbeschouwing: BK veldrijden 2022 in Middelkerke

Dit weekend staan in Middelkerke – Lombardsijde de Belgische kampioenschappen veldrijden op de agenda. Wout van Aert en Sanne Cant zijn de respectievelijke topfavorieten. Van Aert kan zijn vijfde driekleur in het veld pakken, Cant zowaar zelfs haar dertiende. WielerFlits blikt vooruit.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Historie

Geen veldrit met een grotere traditie dan het Belgisch kampioenschap. Al in 1910 opende Philippe Thys de erelijst in Tervuren. Op uitzondering van 1911, van 1915 tot 1920 en 1940 werd sindsdien elk jaar opnieuw een mannen-BK verreden. Recordhouder is Roland Liboton, die van 1980 tot 1989 tien keer op rij de tricolore pakte. Sven Nys kwam nadien nog aardig in de buurt, maar bleef steken op negen.

Wie het BK veldrijden zegt, zegt Roland Liboton. Hij won tien keer op rij – foto: Cor Vos © 1986

De vrouwen reden pas in 2001 hun allereerste Belgische kampioenschap. Kathleen Vermeiren haalde het in Mol van Anja Nobus en Lory Laroy. Recordhoudster bij de vrouwen is Sanne Cant. In Ruddervoorde in 2009 moest ze nog nipt het onderspit delven tegen Joyce Vanderbeken, maar sinds 2010 is ze ongeslagen. Met twaalf op een rij doet ze zelfs al beter dan Liboton.

Het is de eerste keer in de lange geschiedenis van het veldrijden dat de Belgische kampioenschappen in Middelkerke doorgaan. Maar dat betekent niet dat Middelkerke nieuw is in de cross. Integendeel: Middelkerke heeft een immens rijke geschiedenis van zestig jaar op de teller en pronkt er bovendien mee dat het de oudste nog bestaande veldrit in België is. En die kennen we vooral uit de Telenet Superprestige, waar het sinds 2010 deel van uitmaakt. Door het BK worden ze dit jaar voor een keertje vervangen.

580.000 euro
Door de coronacrisis zijn dit jaar, tot ergernis van de Middelkerkse burgemeester Jean-Marie Dedecker, geen toeschouwers toegelaten op het event. De kustgemeente betaalde aan Belgian Cycling een bedrag van maar liefst 580.000 euro om een pakket kampioenschappen te organiseren. Ook de BK’s trial en tijdrijden maakten daar deel van uit. “Het tijdrijden en trial brachten niets op”, zegt De Decker. “Dat wisten we vooraf. Net nu we eindelijk een centje konden verdienen, krijgen we plots niets in de plaats.” Uiteindelijk zorgde Belgian Cycling voor een financiële compensatie.

Julie De Wilde was twee jaar geleden de laatste Belgische junoirenkampioene – foto: Cor Vos © 2020

Wel een pluspunt: in tegenstelling tot een jaar geleden in Meulebeke, mag dit weekend ook de jeugd strijden voor de nationale titels. Zo zullen ook Toon Vandebosch (mannen U23), Marthe Truyen (vrouwen U23), Thibau Nys (mannen junioren), Julie De Wilde (vrouwen junioren),  Mike Uytterhoeven en Aaron Dockx (mannen nieuwelingen), Xaydee Van Sinaey (vrouwen nieuwelingen), Kenneth Van Compernolle en Suzanne Verhoeven (clubteams) na twee jaar een opvolger krijgen.

Nog dit: de gemeente Middelkerke doet beroep op evenementenbureau Golazo, onder meer ook organisator van de X2O Trofee, Ethias Cross en de Wereldbeker in Namen, om het BK te organiseren.

Laatste tien winnaars BK – Mannen Elite
2021: flag-be Wout van Aert
2020: flag-be Laurens Sweeck
2019: flag-be Toon Aerts
2018: flag-be Wout van Aert
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Klaas Vantornout
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Klaas Vantornout
2012: flag-be Sven Nys

Laatste tien winnaars BK – Vrouwen Elite
2021: flag-be Sanne Cant
2020: flag-be Sanne Cant
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-be Sanne Cant


Vorig jaar

Kersverse papa Wout van Aert pakt zijn vierde tricolore
Topfavoriet Wout van Aert was net papa geworden en dat had de kopman van Jumbo-Visma een hoop slaapuren gekost. Ondanks de vermoeidheid slaagde hij er toch in zijn favorietenrol waar te maken. Al in de tweede ronde nam Van Aert het initiatief, in eerste instantie in het gezelschap van Laurens Sweeck, maar al snel in zijn eentje. Van Aerts tempo lag te hoog voor de uittredende kampioen.

In de strijd voor de tweede plek zag Sweeck Toon Aerts terugkomen. Die speelde haasje over en stelde zijn tweede plek snel veilig. Later kreeg de uittredende kampioen ook nog Michael Vanthourenhout bij en over zich, die zich naar het brons knokte. Sweeck zelf moest uiteindelijk vrede nemen met een vierde plaats.

Van Aert, moederziel alleen in de bossen van Meulebeke – foto: Cor Vos © 2021

Terwijl schaduwfavoriet Eli Iserbyt – opgehouden na een opstopping op een van de eerste hindernissen – ontgoocheld uit de wedstrijd verdween, hield Van Aert voorin vlot stand, ondanks de druk van Toon Aerts in het laatste wedstrijdkwart. Voor Van Aert was het titel vier, nadat hij eerder ook in 2016, 2017 en 2018 al met de driekleur naar huis mocht.

Uitslag mannen:
1. flag-be Wout van Aert
2. flag-be Toon Aerts op 20″
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 41″
4. flag-be Laurens Sweeck op 1’12”
5. flag-be Tim Merlier op 1’56”

Twaalfde voor Sanne Cant, Kopecky fraai tweede
Sanne Cant liet er in het lege Domein Ter Borcht geen gras over groeien. Al na de eerste hindernissen zorgde ze voor een kloofje. Alicia Franck en Lotte Kopecky leken in eerste instantie een poging te doen de topfavoriete het vuur aan de schenen te leggen, maar dat bleek ijdele hoop.

Al deed vooral Kopecky haar stinkende best. Terwijl Franck definitief de rol moest lossen, bleef de Belgisch kampioene op de weg druk zetten. De voorsprong schommelde lange tijd tussen de tien en de vijftien seconden, een keertje zakte die zelfs tot onder de tien seconden. Maar Cant hield vol en liep in het laatste wedstrijdkwart opnieuw verder uit. Zo pakte ze al bij al vlot haar twaalfde tricolore op rij. Kopecky en Franck flankeerden haar op het podium.

Sanne Cant triomfeert na een lange solo – foto: Cor Vos © 2021

Uitslag vrouwen:
1. flag-be Sanne Cant
2. flag-be Lotte Kopecky op 22″
3. flag-be Alicia Franck op 1’38”
4. flag-be Laura Verdonschot op 2’17”
5. flag-be Ellen Van Loy op 2’19”


Parcours

Het BK in Middelkerke vindt plaats in het militair domein van Lombardsijde, deelgemeente van… Nieuwpoort. Het parcours wordt omschreven als een zandparcours, maar wordt toch ‘minder zwaar’ ingeschat dan andere typische zandcrossen als bijvoorbeeld de Duinencross in Koksijde of de WK-omloop van vorig jaar in Oostende.

Na de start volgen meteen een drietal klimmetjes op de eerste heuvelrug (links op de afbeelding onder). Het zijn korte, maar wel nijdige hellinkjes, op het lijf geschreven van de explosieve jongens zoals Eli Iserbyt of Quinten Hermans. Van daaruit gaat het via een korte zandklim en -afdaling naar misschien wel de belangrijkste hindernis (Hill 1 op de afbeelding): een lange zandstrook bergop. Een die in de kleren gaat kruipen en net-niet of net-wel tot boven kan opgereden worden.

Vervolgens rijden de renners en rensters via een makkelijke kasseistrook, een graspassage en een eerste doortocht in de materiaalpost naar het strand. Een strandstrook van iets minder dan honderd meter, maar door het stormachtige weer van de voorbije dagen kwam het water heel hoog en ligt de passage er hard bij. Geen extra voordeel voor de echte zandspecialisten dus.

Na de strandpassage en een moeilijke stukje net na het verlaten ervan, volgt deel twee van het parcours en dat is een stuk lichtlopender dan de eerste helft. Er is nog één heuvel (Hill 2), maar die is amper die naam waardig. De – hardere – ondergrond in deel twee bestaat vooral uit gras en beton. Na een tweede passage door de materiaalpost belanden de renners heel snel opnieuw in de start- en finishzone. Er is zelfs amper nog sprake van bochtenwerk.

Hieronder kan je het parcours verkennen aan de hand van een rondje met Paul Herygers, weliswaar van een aantal maanden geleden. Toen lag het strand er minder hard bij dan vandaag. Nog dit: de omloop is drie kilometer lang.


Programma

Zaterdag 8 januari 2022
10u00: Vrouwen Nieuwelingen
11u00: Vrouwen Junioren
13u45: Mannen Junioren
15u15: Vrouwen beloften & Elite

Zondag 9 januari 2022
10u00: Mannen Nieuwelingen 1ste jaars
11u00: Mannen Nieuwelingen 2de jaars
13u45: Mannen Beloften
15u15: Mannen Elite

Locatie:
Militair Domein, Lombardsijde
Opgelet: door de huidige coronamaatregelen is GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.

Website organisatie
Deelnemers zaterdag
Deelnemers zondag


Favorieten

Mannen
Er is uiteraard maar een topfavoriet en dat is titelverdediger Wout van Aert. De Kempenaar won de voorbije maand maar liefst acht van zijn negen wedstrijden, telkens met voorsprong. Alleen in Hulst moest hij – na pech in de aanvangsronde – vrede nemen met een vierde plek. Het is voor Van Aert zijn allerlaatste veldrit van het seizoen. Maandag reist hij al af naar Spanje, waar hij aansluit bij zijn Jumbo-Visma-ploegmaats en meteen de focus verlegt van het veld naar de weg.

Kan Van Aert geklopt worden? Ja, maar alleen als hij onderweg af te rekenen krijgt met materiaalpech. Zonder tegenslag gaan we er vanuit dat hij met gemak zijn vijfde Belgische titel in het veld pakt. In eerste instantie zien we vier profs die in staat moeten zijn om Van Aert in de aanvangsrondes toch een beetje te bekampen en die alle vier in aanmerking komen voor een podiumplaats. Met Toon Aerts en Eli Iserbyt met een streepje voor op Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans.

Toon Aerts deed het woensdag uitstekend in Herentals. Weliswaar was het parcours in het Netepark hem veel meer op het lijf geschreven dan dat van Middelkerke, anderzijds was het voor Aerts wel een bevestiging dat zijn vorm meer dan oké is. En Aerts is ook ‘zandbestendig’. Hij won de Wereldbeker in Zonhoven en was derde in Koksijde. En niet toevallig is hij deze week nog een training in het Nederlandse Alphen gaan inlassen, om het zandgevoel nog wat op te frissen.

In Besançon streden Aerts en Iserbyt zij aan zij voor winst. Zondag voor een medaille? – foto: Cor Vos © 2021

Eli Iserbyt voert nog steeds de zegelijst aan met twaalf overwinningen. Met voorsprong de man van de eerste seizoenshelft, maar ook na de komst van Van Aert en Pidcock bleef hij het voortreffelijk doen. Dat hij zondag in Hulst als enige in staat was om een uur lang Tom Pidcock in het vizier te blijven houden, zegt veel over zijn fysieke paraatheid. Ook zaterdag in Baal deed hij het uitstekend. En Iserbyt heeft intussen geen problemen meer met zandstroken. Idealiter mocht er in Middekerke iets meer intervalwerk geweest zijn voor de West-Vlaming.

Iserbyts ploegmaat Michael Vanthourenhout staat niet eens veel lager in onze pronostiek. Na zijn straffe stoot in Namen presteerde hij ook nog sterk in Loenhout – hij bleef er als laatste bij Van Aert. Na Hulst (zesde) was er wat twijfel, maar die bande hij woensdag in Herentals. Net als Iserbyt en Aerts is ook Michael Vanthourenhout voor ons een volwaardige podiumkandidaat.

Onze vierde en laatste in het kwartet schaduwfavorieten is Quinten Hermans. Na zijn knap parcours op de weg, vloog Hermans ook het veldritseizoen in met onder meer een knappe zege in Fayetteville. Ook daarna bleef hij een vaste waarde in de top van het veldrijden, alleen slaagde de Limburger er niet meer in om te winnen. En sinds de komst van Van Aert en Pidcock blijkt ook het podium onhaalbaar. Maar hij was tezelfdertijd nooit veraf. Ook hij is podiumkandidaat.

Quinten Hermans in actie in Merksplas – foto: Cor Vos © 2021

Na voornoemde vijf zochten we nog een zesde renner om onze laatste ster toe te kennen. Kandidaten genoeg: Vincent Baestaens, Jens Adams, Laurens Sweeck, Toon Vandebosch, Tim Merlier, Gianni Vermeersch, Daan Soete en Tom Meeusen. Uiteindelijk kozen we toch voor Laurens Sweeck. Omdat Sweeck tien procent beter wordt als hij een zandstrook ruikt, en omdat hij zich wel kan opladen voor een kampioenschap. Zijn prestaties werden de laatste weken iets beter, maar in de tweede wedstrijdhelft zakte hij toch steeds weer weg.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Wout van Aert
** Toon Aerts, Eli Iserbyt
* Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck


Vrouwen
Breit Sanne Cant een verlengstuk aan haar reeks van twaalf nationale titels op rij? Ze is in elk geval opnieuw de favoriete. Halverwege deze winter dachten we even dat Cant haar favorietenrol op het BK zou moeten delen met Alicia Franck, die dit seizoen echt wel een stap vooruit heeft gezet. Denk maar aan haar tiende plaats van zondag laatstleden in Hulst, wat haar eerste toptienplaats ooit in een wereldbekerwedstrijd werd.

Toch is Cant in het voordeel. Zij is de Belgische zandkliefster bij uitstek, heeft een pak meer ervaring dan de Oost-Vlaamse én ontgoochelt nooit op een BK. Voldoende redenen om haar de volle drie sterren toe te kennen. Maar als er een renster in staat is haar te bedreigen, dan Alicia Franck. Zij kan in Middelkerke misschien wel de rol spelen die Laura Verdonschot op het BK 2017 in Oostende speelde.

Alicia Franck, hier met winst in Ardooie, is de belangrijkste uitdaagster van Sanne Cant  – foto: Cor Vos © 2021

De twee andere podiumkandidates zijn Marion Norbert Riberolle en Lotte Kopecky. Riberolle is na haar naturalisatie aan haar eerste Belgisch kampioenschap ooit toe. Ze kende een moeilijk seizoensbegin, maar liet de laatste weken af en toe een paar tekenen van progressie zien. Riberolle wordt vandaag (vrijdag, red.) 23, maar een driekleur als verjaardagscadeau is iets te hoog gegrepen. Een medaille kan wel, al zal ze daarvoor moeten afrekenen met…

Lotte Kopecky. De Belgische kampioene op de weg zette vorig jaar haar eerste stappen in het veld en deed dat met bravoure. Zo pakte ze zilver op het BK in Meulebeke, waar ze Sanne Cant lange tijd in het vizier hield. Dit jaar is haar crossperiode minder intens en lang. En mede door haar minder goede startpositie slaagde ze er nog niet in zich te manifesteren. Een zesde plek in Gullegem was haar beste resultaat. Daartegenover staat dat het parcours in Middelkerke haar wel genegen is. Een nieuwe medaille behoort misschien wel tot de mogelijkheden.

Marion Norbert Riberolle rijdt zaterdag haar eerste BK ooit- foto: Cor Vos © 2021

Onze laatste ster gaat naar Ellen Van Loy, ten voordele van Laura Verdonschot, Suzanne Verhoeven en Marthe Truyen, al kan dat zomaar omgekeerd zijn. Zowel voor ‘good old’ Ellen als voor haar ploegmates Verhoeven en Verdonschot zou een mooie ereplaats een opsteker zijn na een vooralsnog moeilijk seizoen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Sanne Cant
** Alicia Franck, Marion Norbert Riberolle
* Lotte Kopecky, Laura Verdonschot, Ellen Van Loy

UPDATE – Sanne Cant legt beslag op alweer haar dertiende Belgische veldrittitel


Weer en TV

Sporza brengt maar liefst vier Belgische kampioenschappen live op uw scherm. Zaterdag kan je genieten van zowel de junioren mannen als de elite vrouwen, zondag wordt zowel het beloften- als het elite BK rechtstreeks in beeld gebracht. Afstemmen op Eén, telkens vanaf 13u45.

Voor de weersverwachting beroepen we ons opnieuw op Meteovista.be. Vooral zaterdag wordt een hondenweer voorspeld met bijzonder veel regen en wind. Ook de gevoelstemperaturen die amper boven het vriespunt uitkomen wordt het bibberen aan ’t zeetje. Zondag blijft het hard waaien en koud, maar zal er wellicht iets minder neerslag vallen.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
7 januari 2022 23:14
@Nico
Kopecky was 4de in Gullegem

Om te reageren moet je ingelogd zijn.