Voorbeschouwing: Craft Ster van Zwolle 2016
foto: Marcel Koch
zaterdag 5 maart 2016 om 07:30

Voorbeschouwing: Craft Ster van Zwolle 2016

De Topcompetitie trapt morgen af met de enige internationale koers van de kalender. In de Ster van Zwolle (1.2) staan negentien Nederlandse ploegen (zeven continentale formaties en twaalf clubs) en zes buitenlandse teams aan het vertrek. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Ster van Zwolle kent haar oorsprong in 1961 en sindsdien is het steevast de opener van het Nederlandse klassiekerseizoen. De koers dankt haar naam aan haar route, die in de vorm van een ster rondom Zwolle ligt. Ondanks het grotendeels vlakke, Nederlandse karakter van de wedstrijd, eindigt het in Zwolle vrijwel nooit in een massasprint. Namen als Harrie Jansen, Cees Priem, Gerrie van Gerwen, Michel Cornelisse (twee keer), Jans Koerts, Rudie Kemna en meer recentelijk Bert-Jan Lindeman (twee keer), Barry Markus en Dylan van Baarle, sieren de erelijst.

Marc Wauters is in 1994 de enige buitenlandse winnaar. De Soldaat is destijds in dienst bij de fonkelnieuwe WorldPerfect-formatie van Jan Raas, die later uitgroeit tot wat nu LottoNL-Jumbo is. Dries Klein is met drie zeges recordhouder. In de jaren tachtig is Klein een verdienstelijk amateur en succesvol in het Nederlandse klassiekercircuit. Ook helpt hij in 1978 Theo de Rooij aan de wereldtitel wielrennen onder studenten. Later verdient hij zijn pluimen als bedreven marathonschaatser, vooraleer hij zich stort op een maatschappelijke carrière bij vliegtuigmaatschappij KLM.

In de vorige editie gaat Jo Piels-renner Elmar Reinders er met de zege vandoor. De nu bijna 24-jarige hardrijder uit Emmen weet in de slotfase weg te springen uit een elitegroep en soleert knap naar de zege in Zwolle. De Belg Dimitri Claeys en de Noor Haavard Blikra stranden op de finishlijn aan zijn achterwiel. In een – zoals veel vaker in voorgaande edities – door waaiers getekende koers is het hele veld in stukken uiteen gebroken. Twan Castelijns eindigt hier als vijfde, die aan het einde van het seizoen uiteindelijk de winnaar zou zijn van de hernieuwde Topcompetitie.

Laatste tien winnaars
2006: flag-nl Marvin van der Pluijm
2007: flag-nl Dennis Smit
2008: flag-nl Germ van den Burg
2009: flag-nl Bram Schmitz
2010: flag-nl Bert-Jan Lindeman
2011: flag-nl Barry Markus
2012: flag-nl Robin Chaigneau
2013: flag-nl Dylan van Baarle
2014: flag-nl Bert-Jan Lindeman
2015: flag-nl Elmar Reinders

Parcours
Het vlakke landschap in Overijssel leent zich bij uitstek voor een sprinterskoers. Dat is echter vrijwel nooit het geval. Vroege ontsnappingen zijn vaak uit den boze, omdat het in de Ster van Zwolle vaak vanaf kilometer één strijd is. Dat zal in deze editie niet anders zijn, want na een kleine veertig kilometer zijn de eerste bergpunten van deze Topcompetitie te verdienen. Bovenop de Lemelerberg zijn drie, twee en één punt(en) te verdienen. De Nederlander die daar als eerste bovenkomt, mag na afloop de bolletjestrui aantrekken en zal dit tricot zowel in de Omloop van de Braakman (geen punten te verdienen) als in de Drielandenomloop dragen.

Na de Lemelerberg gaat de koers verder via Heino, om startplaats Zwolle nog eens te passeren. Daarna gaat het eerst in oostelijke richting naar Dalfsen en Ommen, om vervolgens via Nieuwleusen, Hasselt en Genemuiden met een grote lus om Zwolle heen te rijden. Vanaf Kampen gaan de renners weer terug naar Zwolle, voor de laatste pak ‘em beet 45 minuten van de koers. Deze fase kenmerkt zich doordat het peloton daar over de dijk langs de IJssel naar Zwolle gaat. De wind heeft hier vrijspel. In Zwolle ligt de finish vervolgens getrokken op de Ceintuurbaan, waar men tussen 16.00 en 16.30 de winnaar verwacht.

Favorieten
De Ster van Zwolle is voor veel renners de eerste koers van het jaar. Het is dan ook koffiedik kijken om de favorieten aan te wijzen. Ook voor de coureurs zelf is het lastig om te bepalen wie goed is en wie zijn vorm nog wat moet aanscherpen. Na zaterdag zullen veel jongens dan ook een stuk wijzer zijn.

*** flag-nl Elmar Reinders

elmar_reinders

Pakt Reinders opnieuw de winst? – foto: Marcel Koch

Voor Elmar Reinders moet 2016 hét jaar worden om de overstap naar de profs te maken. Een overwinning in de eerste Nederlandse klassieker van het seizoen zou hem daar zo maar eens bij kunnen helpen. De 23-jarige Jo Piels-renner beschikt over een grote motor, iets wat hem vorig jaar de winst opleverde in Zwolle. De blauwe trein van ploegleider Han Vaanhold liet vorig seizoen bovendien zien dat het misschien wel de beste waaierploeg is van de Nederlandse Continentale formaties. Met sprinter Jeff Vermeulen en jong talent Twan Brusselman heeft Jo Piels overigens meer ijzers in het vuur voor de zege.

** flag-nl Johim Ariesen & flag-nl Coen Vermeltfoort

Ariesen won in 2015 veel in het buitenland. Kan hij dat ook in Nederland? - foto: Metec-TKH p/b Mantel

Ariesen won in 2015 veel in het buitenland. Kan hij dat ook in Nederland? – foto: Metec-TKH p/b Mantel

In 2015 boekte Johim Ariesen van alle Nederlandse wielrenners de meeste UCI-zeges. Liefst tien keer maakte de renner van Metec-TKH het zegegebaar, net zo vaak als wereldkampioen Peter Sagan. Ariesen heeft snelle benen, maar bewees in de zware Slag om Norg 2015 dat hij zijn hand niet omdraait voor een lastige koers. Bij de ploeg van Adri van Houwelingen kan men ook gokken op de 24-jarige Tijmen Eising. De voormalig veldrijder zag het seizoen 2015 grotendeels in het water vallen na een zware valpartij in een Franse rittenkoers, maar reed in zijn twee vorige deelnames aan de Ster van Zwolle wel bij de eerste zeventien.

Arno Wallaard Memorial 2015

Join-S|De Rijke rekent op Vermeltfoort – foto: Marcel Koch

Ook Join-S|De Rijke kan uit meerdere vaten tappen. Met Olympia’s Tour-winnaar Jetse Bol, Wouter Mol en Coen Vermeltfoort telt het team van Frank Kwanten drie ex-profs. Vooral Vermeltfoort moet in de gaten gehouden worden door de concurrentie. De Noord-Brabander is snel aan de meet en won in het verleden koersen als de Ronde van Drenthe, Parijs-Roubaix voor beloften, meerdere etappes in Olympia’s Tour en een rit in de Ronde van de Toekomst. Inhoud genoeg dus om mee te doen voor de zege in een koers waarin Vermeltfoort vorig seizoen nog achtste werd.

* flag-be Nathan Van Hooydonck, flag-dk Nicolai Brøchner, flag-nl Ronan van Zandbeek

Van Hooydonck won in Olympias Tour 2015 het jongerenklassement - foto: Marcel Koch

Van Hooydonck won in Olympia’s Tour 2015 het jongerenklassement – foto: Marcel Koch

Hoewel het statistisch gezien lastig is voor een buitenlander om te zegevieren in de Ster, staat BMC Development met een aantal pareltjes van talenten aan de start om dat te doorbreken. Zwollenaar Bas Tietema mist door een gebroken sleutelbeen dan wel zijn thuiswedstrijd, maar met Pascal Eenkhoorn, Bram Welten (winnaar Parijs-Roubaix voor junioren 2015, voor Eenkhoorn), Kilian Frankiny (afgelopen jaar stagiair bij het WorldTour-team), Lukas Spengler (jongste winnaar Parijs-Roubaix U23), Pavel Sivakov (groot rondetalent uit Rusland, maar tevens winnaar juniorenversie Ronde van Vlaanderen 2015) en Nathan Van Hooydonck komen zij met een deftige ploeg naar Zwolle. Vooral regerend Belgisch beloftenkampioen Van Hooydonck – het neefje van de grote Edwig Van Hooydonck – moet men in de gaten houden. Zijn tijdrijderscapaciteiten verklappen een grote motor en in combinatie met zijn snelle benen is hij iemand die voor klassiekers geboren lijkt te zijn.

BMC Development brengt niet de enige goede buitenlanders aan de start. Aksel Nömmela (Leopard), nummer twee van vorig jaar Haavard Blikra (Coop-Øster Hus) en de nummer twee van 2014 Troels Vinther staan ook aan vertrek. Vinthers Riwal Platform-ploeggenoot Nicolai Brøchner is misschien wel de grootste darkhorse die er rijdt. De 22-jarige Deen deed het vorig jaar vooral in Nederland erg goed. Zo werd hij vijfde in de Dorpenomloop Rucphen, vijfde in de Profronde van Noord-Holland, derde in de Zuid-Oost Drenthe Classic en reed hij een redelijke Olympia’s Tour. Winst was er bovendien in de Scandinavian Race in Uppsala (Zweden, 1.2). De Nederlanders zijn dus gewaarschuwd.

Olympia's 3M Tour 2015

Haalt van Zandbeek zijn gram? – foto: Sirotti

Een renner die zo goed als zeker in vorm is, is Ronan van Zandbeek. Voor de Nederlands marathon-MTB kampioen was er in 2016 geen plek meer bij Join-S|De Rijke, waardoor hij in de Topcompetitie uitkomt voor clubteam Willebrord Wil Vooruit. Deze winter was Van Zandbeek vooral actief in diverse (inter)nationale strandraces, waarvan hij er acht won. In het Belgische Knokke boekte hij afgelopen weekend nog een zege, waarna hij woensdag op Twitter schreef: “Eerste wegkoers gereden in echt koersweer. Goede benen en goed gevoel. Zaterdag naar De Ster, zet die windtubines maar aan!” De renner uit Schijndel krijgt in Zwolle bijval van onder meer hardrijder Kevin Snijder en Rob van Broekhoven, het neefje van David en Mathieu van der Poel.

Outsiders
Naast de genoemde namen, zijn er nog een groot aandeel renners die mogelijk kans maken op de zege. Omdat de vorm bij een ieder een groot vraagteken is, moeten de favorieten ook met een aantal andere mannen rekening houden. De bekendste afwezige is misschien wel wielerjournalist Thijs Zonneveld, maar bij Parkhotel Valkenburg kunnen ze wel rekenen op Dennis Bakker. Klimmer Jasper Ockeloen rijdt voor het eerst in zijn leven de Ster van Zwolle, omdat hij de Topcompetitie dit jaar serieus aanpakt om zo alsnog een profcarrière na te jagen. Sprinter Wim Stroetinga mist ook bij de ploeg van Paul Tabak, omdat hij op dit moment uitkomt op het WK Baanwielrennen in Londen.

Jasper Ockeloen

Jasper Ockeloen (links) eindigt als tweede in de Tour of Azerbeidzjan. Kan hij het ook op het vlakke? – foto: Synergy Baku

Bij Rabobank hebben ze niet echt een uitgesproken kopman, al mag men daar misschien wel het meest verwachten van Peter Lenderink, de nummer drie op het junioren-WK in Ponferrada. Bij SEG Racing Academy trekt men vooral de kaart van Tim Ariesen, die via een jaar bij de opleidingsploeg naar een profteam hoopt over te stappen. Ook Fabio Jakobsen is bij die formatie een gevaarlijke klant. Bij De Jonge Renner-LottoNL-Jumbo is het uitkijken naar Martin Kelderman, de oudere broer van Wilco Kelderman. Lotto Soudal U23 brengt ook een aantal mooie talenten aan de start, waarvan men bij Mikkel Frohlich Honore, Edwin Planckaert en Enzo Wouters het meeste mag verwachten. Last but not least behelst ook 3M een sterke ploeg, die met Edwig Cammaerts, Jaap de Man, Piotr Havik en Michael Vingerling meerdere pionnen hebben.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Elmar Reinders
** Johim Ariesen, Coen Vermeltfoort
* Nathan Van Hooydonck, Nicolai Brøchner , Ronan van Zandbeek

Ster van Zwolle in WielerFlits Live #6

Weer en TV
De Ster van Zwolle komt niet live op de televisie, al zal RTV Oost zaterdagmiddag een samenvatting brengen. De Topcompetitie is dit jaar bovendien op elke donderdag in ruime samenvatting te zien op Eurosport 2, maar de eerste exclusieve beelden zie je iedere dinsdag na een koers al in WielerFlits Live.

Zaterdag wacht het peloton een kletsnatte editie van de Ster van Zwolle. Volgens Weeronline regent het vrijwel de gehele dag en is het niet warmer dan vijf graden Celsius. De gevoelstemperatuur ligt zo ongeveer rond het vriespunt. Er staat met windkracht twee een stevig briesje, maar waarschijnlijk niet meer dan dat. Er is echter niets zo veranderlijk als het weer, dus wellicht dat de wind wat aantrekt. Dat zou voor de koers mooi zijn, omdat de wind uit het zuiden komt. Dat is perfect om op de dijk langs de IJssel waaiers op te zetten.

Deelnemerslijst
Website organisatie

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
4 maart 2016 10:44
Windkracht 2 morgen. Dat wordt een massasprint.
4 maart 2016 10:57
Windkracht 4 staat er bij mij,

Mooie voorbeschouwing!
Dus Kelderman heeft ook een fietsende broer, zo kom je elke dag nog meer te weten.
4 maart 2016 11:00
Toch nog een wielerkoers die Kampen passeert. Ik ga zeker even kijken als ze over de Gouden Wielen brug komen. Dan snel weer naar huis voor de finale van Strade Bianche.
4 maart 2016 11:15
@Redactie: Volgens ProCyclingstats.com rijd Ockeloen de Tour of Taiwan die zondag start. Met de heenreis + tijdverschil, lijkt het mij onmogelijk dat hij beide rijd, dus rijd hij nu Zwolle of Taiwan?
4 maart 2016 11:46
Heerlijke wedstrijd altijd! Als de voorspellingen uitkomen (regen en wat wind) wordt het echt wel een zware wedstrijd. Hier in de buurt is maar een klein beetje wind nodig om toch een uiteengeslagen peloton te krijgen. Ik denk dat er een select groepje voor de winst gaat sprinten. De dijk bij Zalk is daar echt wel selectief genoeg voor en dat geldt ook voor het stuk bij Hasselt/Kampen. Hopen op een paar clubrenners die ook in de eerste groep kunnen eindigen! :)
Edit: Ik tip Cornelisse van Rabo Dev voor de overwinning.
4 maart 2016 12:10
@Nietram,
Cornelisse is niet helemaal fit thuisgekomen na zijn trainingskamp. Hij start omdat er teveel geblesseerden binnen de groep zitten. Zelf zegt hij op Facebook dat hij start en afstapt. Dus voor de overwinning strijden wordt lastig.
4 maart 2016 12:25
Aangepast, thnx - YIJ
4 maart 2016 12:56
@gesink/dekker
Oei, dat wist ik niet. Erg balen! Hij heeft volgens mij de gehele winter in Spanje gezeten, dus vandaar dat ik er zeker van was dat hij in orde zou zijn. Zonde!
Dan maar hopen op een goeie Pascal Eenkhoorn!
4 maart 2016 13:43
Ik dacht dar er vorig jaar een Rus van Katusha had gewonnen. Welke wedstrijd was dat dan alweer?
4 maart 2016 15:56
Redactie: Pascal komt dan niet uit Zwolle, maar wel uit Genemuiden, waar ze ook langs komen, dus het is voor hem eigenlijk ook wel een 'thuiswedstrijd'.
4 maart 2016 16:05
@hadock: De laatste Rus die iets won in Nederland (namens Katusha) was volgens mij Brutt in de Volta Limburg Classic (verkeerde topic vermoed ik)
4 maart 2016 16:27
@Darth333
Ik weet dat Pascal uit Genemuiden komt en hij zal zeker gemotiveerd zijn. Net als een aantal anderen iemand uit de regio, maar niet zoals Tietema uit Zwolle zelf. En Zwolle is nu eenmaal de thuishaven van deze koers ;-)
4 maart 2016 18:47
Elmar Reinders is weer de te kloppen man. Het schijnt dat deze jongen zeer hoge wattages kan wegtrappen!!
5 maart 2016 10:14
Jeff Vermeulen waarschijnlijk vandaag.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.