Voorbeschouwing: Craft Ster van Zwolle 2017
foto: Topcompetitie/Léon van Bon
zaterdag 4 maart 2017 om 08:30

Voorbeschouwing: Craft Ster van Zwolle 2017

Met de Craft Ster van Zwolle staat ook de opener van het Nederlandse wegseizoen voor de deur. De koers door Overijssel ziet sinds dit jaar af van haar UCI 1.2-status en is terug te vinden op de nationale kalender. De reden is simpel: de wedstrijd wil deel uit blijven maken van de Topcompetitie. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Ster van Zwolle zag het levenslicht in 1961. Sindsdien is de koers de traditionele opener van het Nederlandse wielerseizoen. Al snel vulde de erelijst zich met mooie namen als Harrie Jansen, Cees Priem, Gerrie van Gerwen, Frits Pirard, Michel Cornelisse (twee keer), Jans Koerts, Marc Wauters (de enige buitenlandse winnaar), Rik Reinerink en Rudie Kemna. Recordhouder is Dries Klein met drie overwinningen.

Het laatste decennium gingen enkele bekende Nederlandse (toenmalig) beloften met de zege aan de haal. Bram Schmitz (destijds al ex-prof van T-Mobile), Bert-Jan Lindeman (twee keer), Barry Markus, Dylan van Baarle en Roompot-Nederlandse Loterij-renner Elmar Reinders behoren tot dat gezelschap. Hoewel De Ster zo vlak als een biljartlaken is, is een massasprint geen vanzelfsprekendheid. Meermaals eindigde deze nationale klassieker in een solozege of een spurt met een kleine groep.

Vorig jaar was dat anders. Vanaf de start werd er hard gekoerst, waardoor er maar weinig renners weg wisten te komen. Na het enige bergsprintje van de dag lukte het Mitchell Cornelisse (zoon van Michel) en Bram de Kort (neefje van Arthur en Rik van Dongen) om een gat te slaan met het peloton. Zij waren als een muis voor de kat, want meerdere ploegen waren gebaat bij een massasprint. Ondanks een aantal valpartijen in de slotkilometers, kwam die er ook. Jeff Vermeulen won afgetekend voor Coen Vermeltfoort en de Deen Nicolai Brøchner, waardoor Vermeulen zaterdag met nummer 1 op zijn rug start.

Vermeulen was vorig jaar aan het feest – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Laatste tien winnaars
2007: flag-nl Dennis Smit
2008: flag-nl Germ van den Burg
2009: flag-nl Bram Schmitz
2010: flag-nl Bert-Jan Lindeman
2011: flag-nl Barry Markus
2012: flag-nl Robin Chaigneau
2013: flag-nl Dylan van Baarle
2014: flag-nl Bert-Jan Lindeman
2015: flag-nl Elmar Reinders
2016: flag-nl Jeff Vermeulen

Parcours
De Ster van Zwolle dankt haar naam door het – met een beetje verbeelding – stervormige parcours rondom Zwolle. Ondanks het vlakke profiel van de wedstrijd, is het geen typische sprinterskoers. Een massasprint is zoals eerder al gezegd namelijk geen sinecure. Dat komt vaak door het gure weer begin maart, maar ook omdat De Ster voor veel renners de eerste wedstrijd van het jaar is. Daarom zijn de coureurs vaak gebrand om koers te maken, waardoor het vaak ook even duurt voor dat de vroege vlucht is vertrokken. Anderzijds zijn de krachtverhoudingen onvoorspelbaar, waardoor tactische plannen soms vrij snel over boord kunnen.

De start van deze 180 kilometer lange koers is op het Grote Kerkplein in Zwolle. Vervolgens trekt het peloton in het eerste uur al naar de Lemelerberg. Wie daar als eerste bovenkomt, pakt de eerste bergtrui in de Topcompetitie 2017. Dat is ook het keerpunt, waarna de renners opnieuw naar Zwolle rijden. Daarna gaat het pak via een grote lus langs de noordkant van Zwolle. Dat doen ze via Dalfsen, Ommen, Nieuwleusen, Hasselt, Genemuiden en Kampen. Vanaf die laatste plek gaat het over de dijken langs de IJssel terug naar Zwolle. Hier liggen waaiers op de loer. De laatste rechte lijn in Zwolle is meer dan twee kilometer lang. De finish is getrokken op de Ceintuurbaan, ter hoogte van het Isala-ziekenhuis.

Favorieten
Vorig jaar draaide de Craft Ster van Zwolle dus uit op een massasprint en ook dit seizoen heeft het daar alle schijn van. Voor meerdere sterke ploegen is dat scenario namelijk het meest kansrijke, waardoor de gedeelde belangen in het nadeel van eventuele vluchters werken. Wie opent het Nederlandse wegseizoen met de zegeruikers én de eerste échte oranje leiderstrui in de Topcompetitie? Luuc Bugter draagt zaterdag namelijk het oranje omdat hij tijdens de Wattmeister Challenge van woensdag het hoogste wattage wegtrapte.

**** flag-nl Jeff Vermeulen

Jeff Vermeulen – foto: Marcel Koch

Een van de sterkste sprinters in het nationale circuit, is de 28-jarige Jeff Vermeulen. De titelverdediger vocht het vorig seizoen in de Topcompetitie tijdens sprints uit met Vermeltfoort, maar van hem heeft de renner van Destil-Piels – dat met een sterk collectief aan de start verschijnt – geen last meer. De bonkige spurter zag door een smetje een profcarrière aan zijn neus voorbijgaan, maar Vermeulen beleeft nog bijzonder veel plezier aan het winnen van wedstrijden. De laatste jaren wijzen uit dat hij in nationale klassiekers de te kloppen man is in de massasprints. Hij gaat opnieuw voor een zege nabij het ziekenhuis waar hij nota bene geboren is.

*** flag-nl Johim Ariesen & flag-nl Fabio Jakobsen

Johim Ariesen – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Bij Metec-TKH kunnen ze op meerdere renners mikken. Johim Ariesen is een van die jongens en al een paar jaar de topscorer van de ploeg wat betreft seizoenszeges. Opvallend genoeg doet Ariesen dat vaak buiten de landsgrenzen. Vorig seizoen wist hij namelijk geen enkele grote, nationale koers te winnen. Bovendien delft de 28-jarige sprinter in een onderling duel met Vermeulen vaak het onderspit, maar met zijn recente zege in de Volta ao Alentejo bewees Ariesen wel dat zijn vorm goed is. Vermeulen is gewaarschuwd.

Fabio Jakobsen – foto: SEG Racing

In 2015 wist Ariesen de zware Slag om Norg om te winnen. Afgelopen seizoen viel die eer te beurt aan Fabio Jakobsen. De Nederlands beloftenkampioen, die tijdens De Ster in zijn nationale driekleur mag starten omdat het een nationale koers is, toonde met zijn zege in Norg aan dat zijn inhoud groeit. Dat was voor Jakobsen de reden om de afgelopen winter nog bij SEG Academy Racing te blijven. Hoewel hij de snelste Nederlander bij de beloften is, moet hij nog verder groeien om zijn profdebuut te maken. Zet hij in de Ster van Zwolle de eerste stap?

** flag-nl Jasper de Laat, flag-nl Arvid de Kleijn & flag-nl Luuc Bugter

Jasper de Laat – foto: Topcompetitie/Leon van Bon

Als gezegd kan Metec-TKH op meerdere paarden wedden. Naast Ariesen was ook eerstejaars elite Jasper de Laat enorm op dreef in Portugal. Onze 23-jarige landgenoot was in alle ritten bij de pinken en mocht zodoende als derde mee het eindpodium op. De Laat beschikt over een stel snelle benen, maar hij moet zich nog bewijzen tegenover de grotere kanonnen in dit nationale veld. Vorig jaar liet De Laat echter zien dat hij zijn mannetje kan staan in Topcompetitie-koersen. In de Trofeo Almar (UCI Nations Cup U23) werd hij bovendien zesde.

Baby-Dump heeft zich opnieuw versterkt met een goede renner. Na 2015 moest de ploeg van Piet Rooijakkers kopman Twan Castelijns uitzwaaien, die de opstap naar LottoNL-Jumbo maakte. Met Arvid de Kleijn heeft Baby-Dump komend seizoen een extra pion om in te zetten. De 22-jarige coureur kwam de afgelopen winter over van Jo Piels, maar heeft een prima sprint in zijn mars. Dat bewees De Kleijn in de beloftenversie van Parijs-Tours 2016. Deze zette hij namelijk naar zijn hand. Dat lukte de Nederlanders de laatste jaren overigens wel vaker, maar niet zoals De Kleijn in een massasprint. Iemand om rekening mee te houden.

Luuc Bugter

Luuc Bugter – foto: Topcompetitie / Léon van Bon

De sprinter van dienst bij Delta Cycling Rotterdam heet Luuc Bugter. Hij betwistte ook in 2016 de Ster van Zwolle en eindigde in de massasprint toen als tiende. De 22-jarige Bugter beschikt dus over krachtige dijen, maar heeft niet direct een sterke ploeg om zich heen. Waar Join-S|De Rijke vorig jaar nog heer en meester was als team, gaat dat onder de naam Delta Cycling Rotterdam een stuk lastiger zijn. De ploeg zag Vermeltfoort, Jetse Bol en Taco van der Hoorn de overstap naar de profs maken, waarna de ploeg van Frank Kwanten ervoor koos om als U27-team verder te gaan. Bovendien richt ‘kopman’ Jan-Willem van Schip zich op het WK Baanwielrennen later deze maand; hij is niet van de partij.

*flag-nl Jasper Bovenhuis, flag-it Marco Zanotti, flag-nl Tim Kerkhof & flag-it Eduardo Affini

Jasper Bovenhuis – foto: Sirotti (archief)

Ton Welling kon het niet laten. De voormalig ploegleider van Koga en SEG Racing keert dit jaar terug met een eigen team op nationaal niveau. De nieuwe Vlasman-formatie kent een sterke samenstelling en bovendien heeft het een renner in haar rangen die van de Topcompetitie een doel heeft gemaakt. Jasper Bovenhuis wil via het regelmatigheidsklassement namelijk terugkeren op profniveau. De Staphorster rook eind 2015 al eens aan dat bestaan als stagiair bij WorldTour-team Cannondale. Bovenhuis is van vrijwel alle markten thuis, maar blinkt nergens in uit. Hij kan dus gokken op een sprint, of de aanval zoeken in de finale nabij zijn geboorteplaats Staphorst.

Marco Zanotti – foto: Sirotti (archief)

Nog een nieuw team, maar dan op Continentaal-niveau. Paul Tabak zag zijn Parkhotel Valkenburg-equipe ten onder gaan, nadat een fusie met Jo Piels mislukte. De Noord-Hollander startte daarom een nieuwe ploeg, die komend seizoen onder de naam Monkey Town verder gaat. Net als Metec-TKH kan ook Tabak meerdere kaarten spelen, maar zijn troef is Marco Zanotti. De 28-jarige Italiaan reed de voorbije jaren een groot aantal keer kort in voornamelijk Aziatische wedstrijden. Hij beschikt over rappe benen. Een geduchte tegenstander voor de Nederlanders.

Tim Kerkhof – foto: Topcompetitie / Léon van Bon

Waar Destil-Piels kan vertrouwen op het eindschot van Vermeulen, zal ploegleider Han Vaanhold ongetwijfeld ook een ander plan uitdokteren. Vaanhold, in het dagelijks leven docent, wist namelijk Tim Kerkhof naar zijn ploeg te halen. De 23-jarige ex-prof moest vertrekken bij Roompot-Oranje Peloton, maar wil door het winnen van de Topcompetitie zijn gram halen. Als er in de finale ruimte is voor Kerkhof om de aanval te zoeken, dan zal hij die mogelijkheid zeker benutten. De Noord-Brabander won onlangs nog een aantal strandraces, dus met zijn vorm zou het goed moeten zitten.

De voorgaande jaren kreeg SEG Racing Academy er in de wandelgangen van langs. De Nederlandse opleidingsploeg zou de Topcompetitie niet serieus nemen en kwam niet altijd met acht renners aan de start. Ditmaal stelt het team een deftige ploeg op voor De Ster. Naast Jakobsen kan SEG Racing Academy ook rekenen op het Italiaanse talent Edoardo Affini. De 20-jarige tijdrijder beschikt over een grote motor en ging als een raket op het jongste trainingskamp van de ploeg in Griekenland. Geef Affini in de volle finale niet de ruimte, want dan krijgt de achtervolging een hels karwei om hem terug te halen.

Outsiders
Omdat het voor velen de eerste koers van het seizoen is, is het koffie dik kijken hoe het met de vorm staat. Wim Stroetinga moet normaal gesproken kunnen wedijveren met Vermeulen, maar de 31-jarige sprinter richt zich net als Van Schip op het WK Baanwielrennen. Hij rijdt in dienst van Bovenhuis. Ook Robin Wennekes beschikt binnen Vlasman over snelle benen. Hij is Nederlands kampioen bij de elite zonder contract. Omdat de Ster van Zwolle een nationale koers is, mag – net als Jakobsen – óók Wennekes starten in zijn rood-wit-blauwe trui. Dat gebeurt niet vaak.

Van Trijp won vorig jaar de Arno Wallaard Memorial – foto: Marcel Koch (archief)

Zoals gezegd beschikt Metec-TKH ook over meerdere opties. Naast Ariesen en De Laat, hebben zij nog een sprinter binnenboord die op een goede dag kan winnen. Dat bewees Maarten van Trijp tijdens de Arno Wallaard Memorial 2016 bijvoorbeeld. Ook jongens als Jordi Talen (Delta Cycling Rotterdam), Stephan Bakker, Remco te Brake (beiden Monkey Town) en clubrenners Nick Kweldam (Sensa-Kanjers voor Kanjers), Cor van Leeuwen (Eerens Stormvogels Veendam) en Stan Wijkel (VolkerWessels-Merckx) kunnen in een massasprint verrassen.

Mocht het uitdraaien op een sterke kopgroep die het pleit gaat beslechten in Zwolle, moeten we de renners eruit pikken die daartoe in staat zijn. Bij Destil-Piels hebben ze naast Kerkhof ook renners als Twan Brusselman en Joey van Rhee die de koers hard willen en kunnen maken. Metec-TKH kan in dat geval rekenen op Tijmen Eising en Jarno Gmelich Meijling. Ook Merijn Korevaar, Rick Ottema (beiden Baby-Dump), Michael Vingerling (Vlasman), Piotr Havik (Westland Wil Vooruit), Adrie Lindeman (NWVG), Wouter Mol, Sebastian Pot (beiden West-Frisia) en Jelle Wolsink (VolkerWessels-Merckx) zijn in staat om het verschil te maken en de koers vervolgens af te ronden in een klein groepje.

Rick Ottema – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jeff Vermeulen
*** Johim Ariesen & Fabio Jakobsen
** Jasper de Laat, Arvid de Kleijn & Luuc Bugter
* Jasper Bovenhuis, Marco Zanotti, Tim Kerkhof & Eduardo Affini

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en tv
De weersverwachting voor komende zaterdag is relatief slecht. Hoewel het kwik ’s middags naar twaalf graden Celsius stijgt, is er de gehele dag 80% kans op regen. Buien hebben dus de overhand. Het waait met windkracht drie niet heel hard, maar de zuidenwind biedt op de dijk langs de IJssel wel kansen voor eventuele waaiers. De koers is niet live op tv te zien. Komende week volgt op Eurosport 1 wel een ruime samenvatting. Bespreek het verloop van de Craft Ster van Zwolle via de Volg Hier van WielerFlits.


[poll id=”444″]

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
2 maart 2017 12:14
Dat wordt weer afsteken zaterdag! Hopen op een 'gunstig' staande wind bij Hasselt en op de Zalkerdijk.
2 maart 2017 12:25
Bij het kopje outsiders is het weer ouderwets met namen strooien. Naast de sterren die al verdeeld zijn mag het hier gerust wat minder qua aantal.
2 maart 2017 12:26
@FdJ, het is toch mooi voor die gasten dat ze genoemd worden op wielerflits.
2 maart 2017 12:31
@scotty ah journalistiek draait om namen noemen. Tuurlijk is het leuk voor die gasten, maar inhoudelijk heeft het opsommen van zo'n grote lijst weinig meerwaarde. Dan kun je na afloop altijd wel zeggen. Kijk ik had m genoemd. Bij de lijstjes hier op WF van Youri was het al een stuk beter. Nu dit nog ;)
2 maart 2017 12:48
Alsof het de intentie is van Wielerflits, om naderhand gelijk te halen? Ik snap het probleem niet, het is volgens mij zelfs wel informatief om te weten wie de grotere namen uit de kleinere ploegen zijn. Bovendien is het volgens mij niet gelogen dat je in een koers als deze veel outsiders hebt.
2 maart 2017 12:51
Eens met FdJ. In plaats van dit artikel lezen had een blik op de startlijst volstaan :p
2 maart 2017 12:54
Hartstikke leuk dat al die gasten hier even genoemd worden toch ? Ik ken er geen enkele maar hoop wel dat die NewkidZ knakker wint puur vanwege zijn kapsel
2 maart 2017 17:38
De Stroet wint hier met overmacht.
2 maart 2017 22:34
Parcours is zo te zien ook gewijzigd. Gaat nu via Heino en Luttenberg. Had ook wel opgemerkt mogen worden.
3 maart 2017 09:44
'Een massasprint is geen sinecure' maar 'het heeft er alle schijn van dat het ook dit jaar op een massasprint uitdraait'?
Wordt WF eigenlijk betaald telkens het een sponsornaam in een titel plaatst? De Ster van Zwolle tout court klinkt zoveel mooier. Overigens lijkt het parcours me net zo stervormig als dat van de Waalse Pijl 'pijlvormig' is...
3 maart 2017 16:28
Die ster slaat eerder op de vorm van de binnenstad dan het parcours.
3 maart 2017 16:54
@red stapler
Voormalige vestingstad ongetwijfeld dan. Thanks
3 maart 2017 17:00
ik kan me vergissen, maar had het oude parcours niet de vorm van een ster?
3 maart 2017 17:16
Spurtbom Arvid de Kleijn gaat een messcherpe sprint afleveren!!
3 maart 2017 22:36
Johim Ariesen
4 maart 2017 10:14
Tuurlijk fijn dat kleinere wedstrijden ook meer aandacht krijgen, maar heeft een wedstrijd met zo'n deelnemersveld wel een voorbeschouwing nodig? Ik lees dan liever voorbeschouwingen bij ritten van rondewedstrijden zoals Abu Dhabi of Oman.
4 maart 2017 10:25
Toch leuk dat deze jongens nu ook even in het zonnetje gezet worden. Lijkt mij ook niet meer dan logisch dat deze groep aandacht krijgt op deze site. Is toch de kern van de vaderlandse wielerscene.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.