Voorbeschouwing: Druivenkoers Overijse 2021
foto: Cor Vos
donderdag 26 augustus 2021 om 08:10

Voorbeschouwing: Druivenkoers Overijse 2021

Het is dit jaar extra uitkijken naar de Druivenkoers, want we krijgen er een eerste kennismaking met het Flandriencircuit uit het komende WK op de weg. Hellingen als de Smeysberg en de Moskesstraat moeten de apotheose vormen van het wereldkampioenschap in Vlaanderen, en daarom gunt de organisatie de renners een generale repetitie in de Druivenkoers. Dat maakt deze traditiewedstrijd in 2021 net dat tikkeltje interessanter dan de voorbije jaren…

Historie

Overijse, ten zuidoosten van Brussel, vormt samen met Hoeilaart het centrum van de Vlaamse druivenstreek. Eind augustus staan er traditioneel de druivenfeesten op het programma, sinds 1961 ook met deze wielerwedstrijd als apotheose. De Sportvrienden Overijse organiseren naast de Druivenkoers elke winter de Druivencross. In november 1960 werd er voor het eerst gecrost, en een jaar later was er de eerste wegwedstrijd met de Antwerpse neoprof Ludo Janssens als winnaar.

De Druivenkoers werd snel een vaste waarde op de kalender en de erelijst liegt er niet om. Zo staat de naam Eddy Merckx twee keer in het reeksje winnaars, net als kleppers als Frans Verbeeck, Joseph Bruyère, Fons De Wolf, Rudy Pevenage, Rudy Dhaenens, Adrie van der Poel, Marc Sergeant, Carlo Bomans, Dirk De Wolf, Johan Museeuw, Erik Breukink en Andrei Tchmil.

Leukemans was viermaal de beste in Overijse – foto: Cor Vos

Drie namen verdienen een bijzondere vermelding. Roger De Vlaeminck en Björn Leukemans, die met vier overwinningen de absolute recordhouders van de Druivenkoers zijn. Jérôme Baugnies, die driemaal op rij de beste was in Overijse, maakte een einde aan de zegereeks van Leukemans. Maar Leukemans is de strafste van allemaal, want hij won tussen 2010 en 2013 vier jaar op rij.

Sinds vorig jaar – toen de Sportvrienden Overijse in volle coronapandemie de Druivenkoers doorgang lieten vinden – wordt de organisatie gedeeld met Flanders Classics. De organisatoren van onder andere de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en de wereldkampioenschappen van 2021 moeten de najaarsklassieker naar een nog hoger niveau tillen.

Laatste tien winnaars Druivenkoers
2020: flag-fr Florian Sénéchal
2019: flag-nl Arvid de Kleijn
2018: flag-be Xandro Meurisse
2017: flag-be Jérôme Baugnies
2016: flag-be Jérôme Baugnies
2015: flag-be Jérôme Baugnies
2014: flag-be Jonas Van Genechten
2013: flag-be Björn Leukemans
2012: flag-be Björn Leukemans
2011: flag-be Björn Leukemans


Vorig jaar

Vijf renners maakten in de eerste fase van de wedstrijd deel uit van een lange vlucht. De Belgen Kenneth Vanbilsen (Cofidis) en Lennert Teugels (Tarteletto – Isorex) gingen op pad samen met de Nederlanders Casper van Uden (Sunweb), Daniel Abraham Gebru (BEAT) en de Fransman Lucas De Rossi (NIPPO DELKO One Provence). De vijf reden een maximale voorsprong van meer dan vier minuten bij elkaar.

Op zestig kilometer van het einde zetten Jelle Wallays (Lotto Soudal) en Ludovic Robeet (Bingoal-Wallonie-Bruxelles) een interessante tegenaanval op. Ze slaagden erin om zich aan de kop van de koers te voegen, terwijl Gebru moest afhaken. Later wisten ook Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick-Step), Michael Schwarzmann (BORA-hansgrohe), Emanuel Morin (Cofidis), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) en Loïc Vliegen (Circus-Wanty Gobert) aan te sluiten, waardoor we elf leiders kregen.

Van der Poel wint de sprint van de achtervolgers – foto: Cor Vos

In de achtergrond brak Jasper Philipsen (UAE-Emirates) de koers open met een aanval op de Smeysberg. Het tempo werd opgevoerd, maar de koplopers gaven zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Tijdens een nieuwe passage over de Schavei plaatste Mathieu van der Poel op de grote versnelling een serieuze demarrage. De kersverse Nederlandse kampioen kreeg Davide Ballerini (Deceuninck-Quick-Step) met zich mee, waarna de twee in de slotronde op jacht gingen naar de koplopers. De jacht zou van korte duur blijken, want de twee werden kort erna ingerekend.

Tijdens de laatste beklimming van de Smeysberg lieten aan kop van de koers De Bondt en Sénéchal hun medevluchters achter zich. Het verschil bleef aanvankelijk klein, maar de twee mochten het toch onder elkaar uitvechten. Sénéchal had op de laatste beklimming van de Schavei nog iets meer punch in de benen, waarna hij in de straten van Overijse kon vieren.

Uitslag Druivenkoers 2020
1. flag-fr Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick-Step)
2. flag-be Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) op 8s
3. flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) op 15s
4. flag-it Davide Ballerini (Deceuninck-Quick-Step) in z.t.
5. flag-be Sean De Bie (Bingoal-Wallonie Bruxelles)


Parcours

Het parcours van de Druivenkoers ondergaat voor de gelegenheid een stevige metamorfose. Met het WK in eigen land in het achterhoofd besloten de organisatoren de renners de kans te bieden om al eens rond te toeren op het Flandriencircuit, dat tijdens de wegrit van het WK in Leuven tweemaal wacht.

Start en aankomst op de Dreef in Overijse, ter hoogte van het kruispunt met de Puttestraat, zijn ongewijzigd ten opzichte van de vorige jaren. Meteen na het vertrek krijgen de renners eerst een relatief gemakkelijk circuit van 23 kilometer voorgeschoteld met als enige noemenswaardige hindernis de Lanestraat (1 kilometer aan 4%). Er zijn verder ook passages door Huldenberg, Loonbeek en Neerijse, vooraleer in en rond druivenstad Overijse het echte werk begint.

Dat echte werk kennen we beter als het 48,5 kilometer lange Flandriencircuit van het komende WK op de weg. Dat wordt met voorsprong het zwaartepunt van het WK met vijf kuitenbijters. Die liggen alle vijf ook nog eens helemaal achterin het rondje. Eerst wachten er een dikke twintig vlakke kilometers, vervolgens komen de hellingen in een bestek van 22,5 kilometer. Om te beginnen de Lanestraat, die ook al in het vorige circuit zat.

Kort daarna volgt de S-bocht in Overijse, die we kennen uit de Brabantse Pijl. Lange tijd werd er daar omlaag gefietst, wat spectaculaire beelden en – zeker bij regenweer – de nodige valpartijen opleverde. In de Brabantse Pijl van dit jaar werd de S-bocht – parallel met het Schavei – voor het eerst omhoog gereden. Toen vlakte de klim snel af, maar nu biedt de Taymansstraat nog een extra knikje. Dit alles opgeteld geeft een lastige karwei van 740 meter aan 5,5% en maximaal zelfs 18,1%.

Vier kilometer later volgt de Bekestraat. Een van de minder bekende hellingen, maar volgens de organisatie een verborgen parel bedekt met kasseien. 450 meter aan 7,6% en maximaal 15% is wederom niet van de poes.

Vervolgens kronkelt het rondje via Tervuren en Duisburg naar Huldenberg, waar twee hellingen zonder kasseien wachten. De Veeweide (500 meter aan 5,2 %) is spek naar de bek voor jongens die graag vlammen op de grote plateau, terwijl de Smeysberg (700 meter aan 8,8 %, maximaal 17 %) een pak lastiger is. De Smeysberg is een pak bekender en bovendien de enige vaste waarde in dit circuit ten opzichte van de voorbije jaren.

Als apotheose heeft Flanders Classics de gevreesde Moskesstraat uitgekozen. Begin dit jaar was er nog consternatie omdat het stadsbestuur de slecht betegelde kasseien een flinke opknapbeurt had gegeven. Het wegdek was voortaan een pak beter berijdbaar, maar de Brabantse Pijl toonde dit jaar dat de 550 meter aan 10% (maximaal 18 %) nog steeds voldoende lastigheid biedt als absolute scherprechter.

Na de Moskesstraat is het nog zeven kilometer richting Dreef in Overijse. Daar ligt na drie keer het vlakkere rondje en driemaal het Flandriencircuit (één keer meer dan op het WK) de aankomst na 192 lastige kilometers. Veel voorjaarsklassiekers moeten hier niet voor onderdoen…

Donderdag 26 augustus, Overijse – Overijse (192 km)
Start: 12.45 uur
Finish: tussen 16.55 en 17.19 uur


Favorieten

Aangezien de Druivenkoers een ideale repetitie voor het WK op de weg betreft, is de organisatie erin geslaagd om het beste deelnemersveld in jaren samen te stellen. Vijf WorldTeams nemen het op tegen negen ProTeams en acht continentale formaties. Ter vergelijking: twee jaar geleden wilde geen enkele ploeg van het hoogste niveau de trip naar Overijse maken.

Alaphilippe blonk uit in de eerste Tourweek – foto: Cor Vos

Het blok van Deceuninck-Quick-Step is – zoals zo vaak – het meest indrukwekkende aan het vertrek. Patrick Lefevere stuurt niet alleen regerend wereldkampioen Julian Alaphilippe, maar ook Ronde van Vlaanderen-winnaar Kasper Asgreen naar Overijse. Van een koningsduo gesproken…

Alaphilippe was in de Tour goed voor een ritzege en de allereerste gele trui, maar kwam in de twee weken nadien toch steeds onzichtbaarder voor de dag. Een beetje hetzelfde verhaal als vorig jaar dus, maar toen kon de Fransman in het najaar wel rekenen op een stevige supercompensatie. De benen waarmee hij rondfladderde op het WK, de Brabantse Pijl en de Ronde van Vlaanderen waren onnavolgbaar. Dat belooft voor de komende weken…

Kasper Asgreen mag dan weer bewijzen dat zijn straffe stoten van de Ronde van Vlaanderen, maar vooral de E3 Saxo Bank Classic dit voorjaar geen toevalstreffers waren. Zijn uithoudingsvermogen en tijdrijderscapaciteiten zijn troeven die niemand in dit deelnemersveld evenaart, maar sinds de Ronde weten we ook dat zijn sprint in orde is. Alleen Remco Evenepoel kan misschien even sterk soleren, dat zagen we nog in de recente Ronde van Denemarken.

Laporte is de gloednieuwe aanwinst van Jumbo-Visma – foto: Cor Vos

Wordt het na al die kasseihellingen nog een sprint? Denk dan meteen aan Christophe Laporte, de kersverse aanwinst van Jumbo-Visma voor 2022. Voorlopig moeten we de Fransman nog zoeken in het tenue van Cofidis, en daar doet hij het zeker niet slecht. Al lijkt hij, wanneer het echt om de knikkers gaat, wel een abonnement te hebben op tweede plaatsen. Kijk maar naar Parijs-Nice, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Zwitserland en de slotweek van de Tour.

UAE-Emirates stuurt een ijzersterk achttal naar België, maar een echte kopman vinden we in hun selectie niet. Marc Hirschi is na zijn laattijdige overstap van Team DSM nog altijd niet voor de volle honderd procent de oude, terwijl Olympische revelatie Brandon McNulty maar weinig ervaring heeft op Vlaamse wegen. Ook de Colombiaanse sprintbom Fernando Gaviria heeft zijn beste benen nog niet teruggevonden.

Allicht heeft Mikkel Bjerg dan nog de beste papieren. Bjerg heeft ondanks zijn jeugdige 22 jaar al wel enkele Vlaamse klassiekers in de benen, en met ook zijn eerste Tour de France op zijn conto zou hij nu beter dan ooit moeten zijn. De drievoudige wereldkampioen tijdrijden bij de beloften was aan het einde bovendien nog behoorlijk fris, getuige zijn straffe prestatie in de laatste tijdrit.

Tim Wellens kent geen al te makkelijk seizoen – foto: Cor Vos

Twee Belgische WorldTeams hebben we dan nog niet besproken: Intermarché-Wanty-Gobert en Lotto Soudal, die met respectievelijk Quinten Hermans en Tim Wellens een sterke Limburger in hun rangen hebben. Zeker Wellens zou dit terrein als ex-winnaar van de Brabantse Pijl erg goed moeten kennen, terwijl Hermans momenteel de laatste hand aan zijn voorbereiding op het crossseizoen legt. Bij Lotto Soudal rijdt ook nog ene Philippe Gilbert rond. Onmogelijk om in te schatten wat het 39-jarige vat vol ervaring nog in zich heeft, maar hij kan altijd verrassen.

Update: ondanks dat hij op de deelnemerslijst staat, zal Hermans toch niet starten in de Druivenkoers.

Bij de ProTeams is het in de eerste plaats uitkijken naar Gianni Vermeersch. De kopman van Alpecin-Fenix verkende vorige week nog dat andere WK-rondje, het stadscircuit in Leuven, tijdens de GP Jef Scherens. Vermeersch werd daar een knappe derde. Als hij zijn WK-sollicitatie nog wat kracht wil bijzetten, dan zal hij ook op dit lastigere terrein zijn mannetje moeten staan. Ook Dries De Bondt, Kristian Sbaragli en Xandro Meurisse zouden ver moeten kunnen komen op dit terrein.

Verder heeft België nog een aantal leuke troeven in de personen van Amaury Capiot (Arkea-Samsic), Arjen Livyns (Bingoal Pauwels Sauces WB), Gianni Marchand (Tarteletto-Isorex) en het Sport Vlaanderen-Baloise-duo Rune Herregodts en Jordi Warlop. Onze noorderburen rekenen nog op Ronde van Denemarken-revelatie Nick van der Lijke (Riwal) en Piotr Havik (BEAT).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Christophe Laporte, Kasper Asgreen
** Remco Evenepoel, Mikkel Bjerg, Tim Wellens
* Amaury Capiot, Gianni Vermeersch, Philippe Gilbert, Marc Hirschi

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Meteovista voorspelt een druilerige donderdag. Regen moeten we in en rond Overijse niet verwachten, maar de zon zal het moeilijk hebben om door de wolken te breken. De temperatuur loopt niet hoger op dan 18 graden Celsius en de wind komt uit het noorden met drie Beaufort. Sporza zal deze wedstrijd via een livestream aanbieden, op televisie krijgt de Vuelta de voorkeur.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.