Voorbeschouwing: Exact Cross Essen 2023 – De terugkeer van Wout van Aert
foto: Cor Vos
zaterdag 9 december 2023 om 13:30

Voorbeschouwing: Exact Cross Essen 2023 – De terugkeer van Wout van Aert

Hij is er! 6 december is al gepasseerd, dus we hebben het niet over Sinterklaas, maar over Wout van Aert. De Belgische crosser maakt aanstaande zaterdag zijn rentree in het veld in de Exact Cross in Essen. Wat kunnen we verwachten van de Belg? En wat in de cross bij de vrouwen? WielerFlits blikt vooruit.

Op 24 november verschijnt de nieuwe winter-editie van RIDE Magazine. Mathieu van der Poel prijkt je op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Historie

 

 

Laatste tien winnaars flag-be Essen
Mannen
2022: flag-be Gerben Kuypers
2021: flag-be Wout Van Aert
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-be Quinten Hermans
2018: flag-be Laurens Sweeck
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-be Kevin Pauwels

Vrouwen
2022: flag-nl Aniek van Alphen
2021: flag-gb Zoe Bäckstedt
2020: flag-nl Marianne Vos
2019: flag-nl Marianne Vos
2018: flag-nl Maud Kaptheijns
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-nl Sophie de Boer
2013: flag-be Sanne Cant


Vorig jaar

Uitslag mannen – Exact Cross in flag-be Essen
1. flag-be Gerben Kuypers (Proximus-AlphaMotorhomes-Doltcini) in 1u00m30s
2. flag-be Jens Adams (Chocovit) op 15s
3. flag-be Emiel Verstrynge (Crelan-Fristads) op 23s
4. flag-be Victor Van De Putte (Deschacht-Hens-Maes) op 24s
5. flag-be Jente Michels (Alpecin-Deceuninck) op 33s


Uitslag vrouwen – Exact Cross in flag-be Essen
1. flag-nl Aniek van Alphen (777) in 48m30s
2. flag-be Alicia Franck (De Ceuster-Bonache) op 35s
3. flag-nl Yara Kastelijn (Crelan-Fristads) op 39s
4. flag-gb Anna Kay (777) op 39s
5. flag-be Laura Verdonschot (De Ceuster-Bonache) op 49s


Parcours

Drie jaar geleden onderging de omloop in Essen een stevige facelift. De start en aankomst liggen niet meer aan de Quarantainehallen, maar ter hoogte van Robotland. Robotland is een technologiepark dat twee jaren geleden zijn deuren opende. Een deel van de omloop bevindt zich overigens letterlijk ín het park en wordt gekenmerkt door veel bochtenwerk en heel wat technische passages.

Dat deel wordt meteen na de start afgewerkt. Naast al die bochten liggen er ook balkjes, waardoor de renners er dus echt hun technische vaardigheden zullen moeten aanspreken. Na die bochtige passages moeten de renners naar het tweede deel van de omloop rijden, die gekenmerkt wordt door een korte zandbak. Voor de rest liggen er eerder lange stroken op het parcours, waardoor de renners er stevig zullen kunnen vlammen.

Aan het absolute einde van het parcours liggen er nog enkele stevige bochten in het parcours. De laatste bocht is eentje naar rechts, waarna de renners de laatste rechte lijn induiken. Die is relatief kort. Verder zijn er dit jaar twee kleine aanpassingen doorgevoerd. Er is een nieuwe passage en in het bos zijn er een aantal bochten toegevoegd aan het rondje.


Programma en info

Programma zaterdag 9 december 2023
12.10 uur: Junioren mannen
13.45 uur: Elite vrouwen en jeugdcategorieën
15.00 uur: Elite mannen

Locatie
Robotland, Hemelrijk, 4635 Essen.

Publieksinformatie
Tickets kan je hier kopen en kosten 15 euro.

Praktische info
Website organisatie
Deelnemerslijst mannen
Deelnemerslijst vrouwen


Favorieten mannen

In Essen staat alles in het teken van de rentree van Wout van Aert. De Belg rijdt er zijn eerste cross van zijn veldritseizoen, dat er anders uitziet dan de voorbije jaren. “Het is een bewuste keuze om een korter programma te rijden. Vorig jaar heb ik gemerkt dat het mentaal moeilijk is om mij echt op het crossseizoen te richten en dan door te gaan naar het voorjaar. Ik heb voor mezelf besloten dat ik niks meer aan het toeval wil overlaten wat betreft de voorjaarsklassiekers. Daarom rijd ik met pijn in het hart een beperkter programma”, vertelde hij een tijdje geleden op de website van zijn ploeg.

Van Aert gaf daarnaast nog aan dat het moeilijk zal zijn een hoog niveau te halen door het beperkt aantal crossen, maar dat zal aanstaande zaterdag in principe geen probleem zijn. Er staan heel weinig grote namen op de deelnemerslijst omdat de cross in Essen samenvalt met heel wat trainingsstages.

Van Aert won vorig jaar negen keer in het veld – foto: Cor Vos

De renner die het dichtst in de buurt van Van Aert moet komen, zal Jens Adams zijn. De crosser van Athletes for Hope laat de laatste weken mooie dingen zien en is zo goed als altijd een vaste waarde in de top-10. In de X2O Trofee in Kortrijk en in de Wereldbeker in Dublin was hij zelfs goed voor een vijfde plaats. Vorig jaar was Adams nog de grote favoriet voor de zege in Essen, maar toen ging Gerben Kuypers – die voor het eerst een tv-cross won – met de zege lopen.

Adams mag echter wel wat tegenstand verwachten van Lander Loockx. De Vlaams-Brabander is nog niet op stage en is er zaterdag dus gewoon bij. In gesprek met WielerFlits voor de rubriek ‘Vrijdag, de dertiende’ vertelde hij dat een van zijn grote doelen is om eens op het podium te staan in een tv-cross. Wel, zaterdag krijgt de renner van TDT-Unibet een grote kans om een vinkje achter dat doel te zetten.

Adams in het tenue van Athletes for Hope, het team van Marc Herremans – foto: Cor Vos

Thijs Aerts is de laatste weken goed op dreef. In het tenue van Circus-ReUz-Technord reed hij afgelopen zondag nog naar een negende plaats in de Superprestige Boom. In de andere Belgische wedstrijden zit hij steevast in de buurt van de top-10, dus mogen we nu verwachten dat hij richting de top-5 zal rijden.

Iemand die zeer hard zal uitkijken naar de cross in Essen is Tom Meeusen. Voor Meeusen is het natuurlijk zijn thuiscross. De ancien en ploeggenoot van Adams reed in zijn laatste twee crossen top-15 en mag in Essen dus ook dromen van de top-5 of zelfs meer. Aan zijn motivatie zal het in ieder geval niet liggen, Meeusen blijft – zoals we hem kennen – elke week voor iedere meter strijden.

Voor thuisrijder Meeusen is de cross in Essen altijd speciaal – foto: Cor Vos

Meeusen schatten we even hoog in als een hele hoop andere renners. Dan hebben we het over jongens als Daan Soete, Vincent BaestaensVictor Van De Putte en Anton Ferdinande. Van die laatste namen verwachten we het meeste van Anton Ferdinande, die de laatste twee crossen een mooi resultaat neerzette. Verder is het uitkijken naar Jens Dekker, die zijn tweede wedstrijd rijdt sinds zijn breuk. Normaal schatten we Dekker in dit veld hoog in, maar gezien zijn mindere cross in Boom rekenen we hem nog niet bij de favorieten. En wat met Zdenek Stybar? De Tsjech rijdt dit weekend zijn eerste cross van zijn laatste veldritseizoen.

Veel grote namen ontbreken in Essen. Een deel van het crosspeloton kiest deze week voor een trainingskamp in de zon, een ander deel geeft de voorkeur aan deelname aan de Wereldbeker Val di Sole in Italië en dat is niet goed te combineren met de Exact Cross.

Favorieten volgens WielerFlits 
*** Wout van Aert
** Jens Adams, Lander Loockx
* Thijs Aerts, Anton Ferdinande, Tom Meeusen

Deelnemerslijst mannen


Favorieten vrouwen

Bij de vrouwen kunnen we een tweestrijd verwachten. De eerste vrouw waar we onze pijlen op richten is Aniek van Alphen. De Nederlandse van Cyclocross Reds krijgt aanstaande zaterdag een mooie kans om weer eens een tv-cross op haar naam te schrijven. Dit seizoen won ze eenmaal, de Kleeberg Cross in Nederlands Mechelen. Van Alphen is een naam die we steeds terug zijn in de top-8 en we mogen dan ook verwachten dat zij niet ver van de zege zal zijn.

Van Alphen werd onlangs nog tweede in de Superprestige Niel – foto: Cor Vos

Haar grootste concurrente zal zonder twijfel Marion Norbert Riberolle zijn. Norbert Riberolle is wat wisselvalliger dan Van Alphen, maar heeft dit seizoen ook al een aantal keer podium gereden. De laatste weken heeft de Belgische vaak pech na de start, waarna ze telkens aan een stevige inhaalrace moet beginnen. Een goede start zal zaterdag dus wel nodig zijn, want Van Alphen zal niet wachten – al kende ook Van Alphen de laatste tijd mindere eerste minuten in de cross.

Anna Kaykan in Essen op het podium mikken. De Britse rijdt dit seizoen niet al te best, maar af en toe komt ze wel boven water. Zoals op de Koppenberg bijvoorbeeld, waar ze knap derde werd. Paar dagen later werd ze ook mooi zevende op het EK in Pontchâteau. De wedstrijden daarna gingen dan weer minder goed, met zelfs noteringen buiten de top-20. Herpakt de renster van Cyclocross Reds zich in Essen?

Verdonschot komt het beste tot haar recht in het zand – foto: Cor Vos

De Ceuster Bonache levert heel wat rensters af die zaterdag kans maken op een ereplaats. In eerste instantie denken we dan aan Laura Verdonschot, een van de beste Belgische crossers van het moment. Verdonschot heeft dit seizoen al zes keer gewonnen, vijf keer in Spanje en een keer in Portugal. Winnen doet ze ondertussen niet meer, maar de Vlaamse verzamelt wel al een tijdje noteringen in de top-10. Een negende plaats op het EK was een van haar andere hoogtepunten van het seizoen. Verder rekenen ze bij De Ceuster Bonache ook op Lies’l Schevenels en Suzanne Verhoeven.

Kiona Crabbé is een van de andere Vlaamse rensters die mag dromen van een mooie uitslag. De jonge renster is bezig aan een mooi seizoen en is in staat om in de Belgische crossen top-15 te rijden. Op de Koppenberg kwam daar een gigantische uitschieter bij, want Crabbé werd er vijfde. Een mooie opsteker voor de renster van Proximus-Cyclis-AlphaMotorhomes CT. Tot slot noemen we ook nog Kim Van De Steene (Never Give Up By Jolien Verschueren), Shanyl De Schoesitter (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Fauve Bastiaenssen (Pissei-Group-T.O.M.).

Favorieten volgens WielerFlits
*** Aniek van Alphen
** Marion Norbert Riberolle, Laura Verdonschot
* Anna Kay, Kiona Crabbé, Suzanne Verhoeven

Deelnemerslijst vrouwen


Weer en TV

Mooi weer is het de laatste tijd niet. Dat zal zaterdag in Essen niet anders zijn. Weeronline verwacht dat het de hele dag door zal regenen met het hoogtepunt in de namiddag. De temperaturen zullen wat warmer zijn dan vorige week. Door de stevige zuidwestenwind zal het wel nog steeds frisjes aanvoelen.

De cross in Essen is live te volgen op Sporza, op VRT1. De uitzending begint om 13.30 uur. Een kwartier later kan je ook terecht op Eurosport 1. Daarnaast is de cross ook te bekijken via de online kanalen van Eurosport.nl/Discovery+/GCN+. Voor meer informatie kan je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.