Voorbeschouwing: GP Monseré 2024 – Clash der (sterke) sprinters?
Menten en Dupont zijn twee favorieten voor zondag - foto: Cor Vos
zondag 3 maart 2024 om 10:00

Voorbeschouwing: GP Monseré 2024 – Clash der (sterke) sprinters?

Zondag staat met de GP Monseré een mooie Belgische eendagskoers op het menu. Daags na de GP Criquielion zakken de renners af naar Oost-Vlaanderen. De erelijst is de laatste jaren gevuld geraakt met sterke sprinters. Wie zet zich daar dit jaar bij? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste winnaars flag-be GP Monseré
2023: flag-be Gerben Thijssen
2022: flag-be Arnaud De Lie
2021: flag-be Tim Merlier
2020: flag-nl Fabio Jakobsen
2019: Niet verreden wegens rukwinden
2018: flag-nl Niki Terpstra
2017: flag-be Laurens Sweeck
2016: flag-nl Lars Boom (kermiskoers)
2015: flag-be Jürgen Roelandts (kermiskoers)
2014: flag-be Guillaume Van Keirsbulck (kermiskoers)


Laatste editie

Het was een bijzonder nipte sprint vorig jaar – foto: Cor Vos

Uitslag GP Monseré 2023
1. flag-be Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty)
2. flag-au Caleb Ewan (Lotto Dstny) in z.t.
3. flag-au Sam Welsford (Team DSM) in z.t.
4. flag-fr Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) in z.t.
5. flag-be Piet Allegaert (Cofidis) in z.t.


Parcours

Twee jaar geleden wilde de organisatie de GP Monseré iets zwaarder maken. Ze wilde ervoor zorgen dat de koers een pittigere finale kreeg, waardoor een sprint geen vanzelfsprekend scenario was. Toch werd er gesprint in Roeselare, iets wat dit weekend ook waarschijnlijk lijkt.

De start wordt gegeven in Ichtegem. Na 198,6 kilometer – dat is vijf kilometer minder dan vorig jaar – komen de renners aan in Roeselare. Na de start in Ichtegem rijdt het peloton 25,2 kilometer naar de finish in Roeselare. Daar trappen de renners de eerste lokale ronde af. Die ronde van 57,8 kilometer leggen ze driemaal af.

Op de route liggen onder meer Hooglede, Handzame, Edewalle, Torhout, Gits en Beveren. De hindernissen op die route zijn de Hoogledeberg, een helling die ook de voorbije edities in het traject was opgenomen. De klim loopt zeshonderd meter op aan 3,2 procent. Een goede tien kilometer later is het de beurt aan de Ruidenbergstraat (1 km aan 2,1%, max. 5,7%), die sinds vorig jaar nieuw is.

Snel na de Ruidenbergstraat doemt al de Lookhuisstraat (1,2 km aan 1,5%, max. 4,6%) op. Deze hindernis is belegd met kasseien. Tot slot is er ook nog de Gitsberg, een kasseihelling die ons sinds het Belgisch kampioenschap van 2011 in het geheugen gegrift staat. Philippe Gilbert knalde er op de 400 meter kasseien (gemiddeld 3,2%, max. 5,8%) Tom Boonen uit het wiel en vloog richting driekleur. De finish ligt net zoals vorig jaar in de Kaaistraat. De laatste echte bocht ligt op een kilometer van de streep. De laatste honderden meters liggen in een lichte bocht, waardoor een goede positionering zeer belangrijk is.

Zondag 3 maart: Ichtegem-Roeselare (200,6 km)
Start: 10.20 uur
Finish: tussen 14.45 en 15.10 uur


Favorieten

De echte grote namen vinden we niet terug op de startlijst van GP Monseré. Waar we vorig jaar namen als Caleb Ewan, Sam Welsford en Gerben Thijssen zagen, is het dit jaar zoeken naar dat soort namen. De grootste kanshebber is dit jaar misschien wel Milan Menten, de kopman bij Lotto Dstny. Menten won vorig jaar op knappe wij ze Le Samyn en moet in dit soort koersen – en zeker in dit deelnemersveld – dichtbij de zege kunnen zijn.

Bij Lotto Dstny hebben ze ook Jarne Van de Paar. De jonge Vlaming is ook zeer snel, dat bewees hij dit seizoen al met twee noteringen in top-10 in de UAE Tour. Daar kwam Van de Paar onder meer Arne Marit tegen. Marit, die uitkomt voor Intermarché-Wanty, is de grootste uitdager van de mannen van Lotto Dstny. De 25-jarige Marit heeft nog maar een profzege op zijn palmares staan, maar heeft wel een hele hoop adelbrieven in zijn rugzak.

Menten mag zeker de winst ambiëren – foto: Cor Vos

Mocht er iets mislopen met Marit, is er ook nog Vito Braet bij de Waalse ploeg. Braet is nog maar 23 jaar, maar charmeerde al heel wat wielerfans de laatste weken. Zo werd hij tweede in de Figueira Champions Classic achter Remco Evenepoel, maar ook tiende in Le Samyn. Braet is een sterke renner, maar heeft ook snelle benen. Een gevaarlijke combo!

Alpecin-Deceuninck zal wellicht de kaart trekken van Timo Kielich. Kielich heeft eigenlijk hetzelfde profiel als Braet, al moet de Limburger wel wat meer kilo’s met zich meesleuren. Kielich heeft verder al meer ervaring in dit soort koersen. Afgelopen dinsdag werd hij ook mooi vijfde in Le Samyn. Jenthe Biermans werd derde in Le Samyn. De Belg, die bij Arkéa-B&B Hotels rijdt, is ook zo’n sterke snelle renner. Hij moet binnen zijn ploeg ook wel rekening houden met David Dekker en Luca Mozzato, die beiden ook snel zijn.

Marit toonde zich vorig jaar al in de Giro – foto: Cor Vos

Wees ook niet verbaasd als Timothy Dupont zondag in de buurt van de overwinning komt. Het speerpunt van Tarteletto-Isorex is áltijd goed in dit soort koersen én kon dit seizoen al winnen. Een andere Belg om in de gaten te houden, is sprinter Milan Fretin (Cofidis). Tot slot noemen we nog een hele hoop outsiders. Itamar Einhorn (Israel-Premier Tech), Hartthijs de Vries (TDT-Unibet), Rory Townsend (Q36.5), Pavel Bittner (dsm-firemnich PostNL), Geoffrey Soupe (TotalEnergies), Daniel Babor (Caja Rural-Seguros RGA), Erlend Blikra (Uno-X Mobility), Martins Pluto (BEAT), Miguel Ángel Fernández (Equipo Kern Pharma) en Pierre Barbier (Philippe Wagner/Bazin) zouden zomaar top-10 kunnen rijden of zelfs beter doen.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Milan Menten
*** Arne Marit, Vito Braet
** Jenthe Biermans, Jarne Van de Paar, David Dekker
* Itamar Einhorn, Timothy Dupont, Milan Fretin, Timo Kielich

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De weersomstandigheden zijn niet al te gunstig zondag. De temperaturen zullen maar net boven de 5 graden Celsius komen en naar alle waarschijnlijkheid zal het ook regenen. Er zal ook flink wat wind staan, Weeronline voorspelt namelijk 3 Beaufort.

De GP Monseré is live te bekijken op Sporza, op VRT1, en op Eurosport 1. Verder kan je ook terecht op de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+. Voor de exacte uren kan je terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.