Voorbeschouwing: Omloop van het Houtland 2022
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
woensdag 21 september 2022 om 10:45

Voorbeschouwing: Omloop van het Houtland 2022

Nee, er wordt deze week niet alleen op de wereldkampioenschappen gekoerst. Ook de Omloop van het Houtland staat traditioneel in de slotweek van september op de kalender. Voer voor snelle mannen als Jasper Philipsen en Dylan Groenewegen dus, die er in Wollongong niet bij zijn. WielerFlits blikt vooruit op deze UCI 1.1-wedstrijd.

Historie

Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het idee om in en rond Lichtervelde een wielerwedstrijd te organiseren eindelijk concreet. In 1945 kregen we de allereerste editie van de zogenaamde Omloop van het Houtland, vernoemd naar de streek in het oosten van West-Vlaanderen.

Voormalig Belgisch kampioen André Maelbrancke uit het naburige Torhout was de eerste winnaar. Echt origineel was de naam ‘Omloop van het Houtland’ niet, aangezien uitgerekend in Torhout al sinds 1932 een wedstrijd onder eenzelfde naam doorging.

Maelbrancke zou later nog twee keer trefzeker zijn in Lichtervelde, wat hem tot op de dag van vandaag het zegerecord oplevert. Hij moet dat intussen wel delen met landgenoten Gilbert Desmet (1957, 1958 en 1965) en Etienne De Wilde (1994, 1998 en 1999).

Marcel Kittel was de beste in 2013 – foto: Cor Vos

In de loop der jaren kwamen er nog meer mooie vaderlandse namen op de erelijst. Zo vinden we onder andere Arthur De Cabooter, Roger De Vlaeminck, Herman Van Springel, Walter Planckaert en Johan Museeuw terug. Voor niet-Belgen bleek het tot 2005, toen de wedstrijd deel werd van de UCI Europe Tour, heel moeilijk om in Lichtervelde te juichen. Toch wist Marcel Kittel zich tweemaal op de erelijst te zetten.

In 2016 vond de koers geen doorgang, omdat door verplaatsing van de Eneco Tour op de kalender (in verband met de Olympische Spelen) er geen ruimte meer was voor de Omloop van het Houtland. Ook een andere toegewezen datum kwam niet uit door de lokale jaarmarkt, dus werd een tussenjaar ingelast. Datzelfde gebeurde ook in 2020, toen omwille van de coronacrisis.

Laatste tien winnaars flag-be Omloop van het Houtland
2021: flag-nl Taco van der Hoorn
2020: Geen winnaar
2019: flag-de Max Walscheid
2018: flag-be Jonas Van Genechten
2017: flag-be Tom Devriendt
2016: Geen winnaar
2015: flag-be Jens Debusschere
2014: flag-be Jelle Wallays
2013: flag-de Marcel Kittel
2012: flag-de Marcel Kittel


Vorig jaar

Door de wind lagen er waaiers op de loer en op een gegeven moment brak het peloton in verschillende stukken uiteen. Een groep van net geen veertig renners kwam voorop te liggen, maar het bleek niet meer dan een stuiptrekking.

Van der Hoorn wilde echter niet te veel lanterfanten. De Nederlander van Intermarché-Wanty-Gobert, die ondanks de goede resultaten van de laatste weken niet was geselecteerd voor het WK, kreeg al snel het gezelschap van Jonas Rickaert. De Belg van Alpecin-Fenix kreeg de vrijheid om te koersen, aangezien zijn kopman Tim Merlier, een van de favorieten voor de overwinning, na een vroege valpartij moest opgeven.

In de achtergrond smolten twee groepen samen en met dit uitgedunde peloton leken we af te stevenen op een massasprint, al moesten de teams met een sprinter dan nog wel eerst Van der Hoorn en Rickaert inrekenen. De twee koplopers wisten het een tijdje uit te zingen, maar bij Rickaert brak als eerste de veer.

Van der Hoorn met Rickaert – foto: Cor Vos

Dit bleek het sein voor Guillaume Van Keirsbulck om de sprong te wagen. De Belg van Alpecin-Fenix wist met enkele flinke snokken snel de oversteek te maken naar Van der Hoorn, maar het verschil met het peloton was klein. Ondanks verwoede pogingen van Van Keirsbulck en Van der Hoorn om uit de greep te blijven van het pak, kwam het peloton in de slotkilometers angstvallig dichtbij. De aanvallers leken een vogel voor de kat, maar Van der Hoorn had nog iets over.

De renner van Intermarché-Wanty-Gobert schakelde nog een paar tandjes bij, reed weg van Van Keirsbulck en wist zijn voorsprong zelfs weer uit te breiden. Daar was de achtervolging nu volop ingezet, maar de sprintersteams kwamen te laat. Van der Hoorn voerde nog maar eens een nummertje op in de finale en had alsnog alle tijd om het zegegebaar te maken.

flag-be Omloop van het Houtland 2021
1. flag-nl Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert)
2. flag-nl Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert)
3. flag-be Gerben Thijssen (Lotto Soudal)
4. flag-be Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces WB)
5. flag-it Alberto Dainese (Team DSM)


Parcours

Het zal nog steeds even wennen zijn voor de Lichterveldenaren om de ploegbussen en de renners ’s ochtends niet meer in hun gemeente te zien. Na twee keer Middelkerke, moeten we dit jaar naar het nabijgelegen Eernegem – een deelgemeente van Ichtegem – voor de start van de Omloop van het Houtland.

Eernegem werd in het verleden al aangedaan in de West-Vlaamse lus die de organisatie traditioneel in haar omloop opneemt, maar kreeg dus promotie. Het startschot zal weerklinken op het kruispunt van de Bruggestraat en Westkerkestraat.

Fans die naar de start gaan kijken, doen er niet slecht aan om nog even in Eernegem te blijven plakken. De organisatie heeft er namelijk een plaatselijke ronde van 15,4 kilometer uitgetekend, die drie keer zal worden afgewerkt. Ook Bekegem, Zerkegem en Aartrijke komen daarin aan bod, maar verwacht u niet aan noemenswaardige hindernissen.

Voortaan geen passages in de Westhoek meer, want de renners bereiken via Torhout na zo’n tachtig kilometer koers de plaatselijke ronde in en rond Lichtervelde. Die lokale ronde is 12,1 kilometer lang en een blauwdruk van vorig jaar. Het oostelijk gelegen Zwevezele mag negen ronden lang mee in de feestelijkheden delen. Acht bochten en verder kaarsrechte wegen voorspellen meer dan waarschijnlijk een sprint.

Woensdag 21 september 2022, Eernegem – Lichtervelde (196,4 km)
Start: 12.45 uur
Finish: tussen 17.01 en 17.25 uur


Favorieten

Vorig jaar drie, nu maar liefst negen ploegen van het hoogste niveau in Lichtervelde. De degradatiestrijd noodzaakt ploegen als Team BikeExchange-Jayco, Movistar, Cofidis, Israel-Premier Tech, Lotto Soudal en Team DSM om hier te starten. Ook Jumbo-Visma, Intermarché-Wanty-Gobert en BORA-hansgrohe sturen een selectie naar West Vlaanderen, net als zeven ProTeams en zeven continentale ploegen.

Philipsen is sterk uit de Tour gekomen – foto: Cor Vos

Zoals wel vaker is het een van die ProTeams die de topfavoriet voor deze vlakke eendagskoers in haar rangen heeft. Met Champs-Elysées-winnaar Jasper Philipsen beschikt Alpecin-Deceuninck over een uitstekende troef. Sinds de Tour mist de Limburger vaak nog wat geluk. Kijk naar gisteren in de Gooikse Pijl: pas in de laatste tien meter werd hij overtroffen door een perfect gepiloteerde Thijssen. En in de Primus Classic zat hij achter een val. Nu nog een uitschieter.

Diezelfde Gerben Thijssen zal ook in de Omloop van het Houtland het leven van zijn streekgenoot zuur proberen te maken. Thijssen vertelde ons in het begin van het jaar al dat hij over de waardes beschikt om de wereldtop te kloppen, en kan die stelling nu ook waarmaken. Bij Intermarché-Wanty-Gobert beschikt hij bovendien over een uitstekende trein, met Boy van Poppel als laatste man.

Voor Dylan Groenewegen valt het kwartje vaak nét niet juist. Soms begint hij zijn sprint te vroeg, dan weet te laat, maar constant is hij wel. De kopman van BikeExchange-Jayco heeft de snelheid om te winnen, maar mist ook soms wat geluk. Zijn ploeg begint trouwens meer en meer in nauwe schoentjes te geraken: Lotto Soudal nadert tot op een kleine 700 UCI-punten, en de Belgische ploeg heeft nog dubbel zo veel racedagen op de planning staan…

Op Arnaud De Lie kan je altijd rekenen – foto: Cor Vos

Bij de rode brigade zullen ze dus zeer gemotiveerd zijn om in Lichtervelde uit te pakken. Het slotoffensief moet nu echt ingezet worden, en het is maar de vraag in welke mate ze daarbij op Caleb Ewan kunnen rekenen. De Australiër werd de nacht voor de Grote Prijs van Isbergues ziek en kon daar niet starten. Afwachten dus of drie dagen rust voldoende zijn. Anders is er nog altijd het puntenkanon Arnaud De Lie, die nooit teleurstelt. Voor hem mag het terrein gerust nog lastiger zijn.

Update: Caleb Ewan ontbreekt op de definitieve startlijst.

Een van de mannen in vorm is Jordi Meeus (BORA-hansgrohe). Dat toonde de sympathieke Limburger eerst met een ritzege in de Tour of Britain, maar ook in de Primus Classic was het prijs. De manier waarop hij een topper als Arnaud Démare geen kans gaf, was zonder meer indrukwekkend. Het is aan Meeus om nu deze constante in zijn prestaties te behouden en meer en meer een echte winnaar te worden. Dat geldt nog meer voor Duitser Max Kanter (Movistar), die er overal dichtbij is, maar het vooralsnog nog niet kon afwerken.

Cees Bol moet het dit seizoen doen met één overwinning. Maar die zege zit redelijk vers in het geheugen, want net als Meeus won ook de Nederlander van Team DSM in de Tour of Britain. Op een nogal gemakkelijk terrein zoals dat van Lichtervelde moet hij zijn pure snelheid weer kunnen uitspelen. Ook Mike Teunissen (Jumbo-Visma) rijdt tegenwoordig weer wat meer sprints. In de Vuelta deed de ranke Nederlander dat niet eens onaardig, met enkele top 5-plaatsen. Dan kan een renner met wat geluk ook winnen.

Eindelijk prijs voor Jordi Meeus! – foto: Cor Vos

Hebben we dan nog niet besproken: de kanshebbers bij de potentiële degradatieploegen Cofidis en Israel-Premier Tech. Cofidis brengt Bryan Coquard en ex-winnaar Max Walscheid op de been. Coquard haalde wel een keer sterk uit op een lastige aankomst in de Vuelta, maar blijkt in de vlakke sprints ondermaats. Giacomo Nizzolo is sinds zijn blessure nog niet nuttig geweest voor de Israelieten, terwijl Sep Vanmarcke wel zijn duit in het zakje doet. De thuisrijder zou het dan wel van een late aanval moeten hebben.

Andere snelle mannen? Dan kom je al snel uit bij Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces WB), Amaury Capiot (Arkéa-Samsic), Niccolo Bonifazio en Dries Van Gestel (TotalEnergies), Erik Resell (Uno-X), Arne Marit (Sport Vlaanderen-Baloise), Aaron Gate (BlackSpoke) en Andreas Goeman (Tarteletto-Isorex).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Philipsen
*** Dylan Groenewegen, Gerben Thijssen
** Jordi Meeus, Arnaud De Lie, Max Kanter
* Mike Teunissen, Cees Bol, Timothy Dupont, Niccolò Bonifazio

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Vanaf 15.00 uur zal de circa laatste twee uur van de wedstrijd live te volgen zijn via een livestream op Sporza.be. Op televisie zal je de wedstrijd niet kunnen bekijken.

Meteovista voorspelt woensdag een bewolkt, maar droog dagje met temperaturen tot maximaal 19 graden Celsius. Waaiers zoals vorig jaar lijken minder waarschijnlijk, omdat de wind maar aan twee Beaufort blaast vanuit het noorden.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.