Voorbeschouwing: Superprestige Gavere 2020
foto: Cor Vos
Nico Dick
zondag 13 december 2020 om 13:00

Voorbeschouwing: Superprestige Gavere 2020

Vanuit Antwerpen reist het crosspeloton door naar Gavere voor de zesde van acht wedstrijden voor de Telenet Superprestige. Na Kortrijk-Tabor pas het tweede dubbele weekend deze winter. Gavere is een van die absolute oerklassiekers uit het veldrijden. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Etienne Gevaert, voorzitter van de Nova-vrienden en mede-oprichter van de Superprestige, is dit jaar aan zijn 45ste veldrit als organisator toe. Gevaert, die in de Gaverse deelgemeente Asper woont, werd op zijn 13de blind. Hij volgde in de jaren ’60 kine en bracht die in de praktijk door wielrenners te masseren. Benoni Beheyt en de broers De Vlaeminck waren zijn bekendste klanten. Gazzetta dello Sport noemde hem ooit il mago cieco, de blinde tovenaar.

Organisator Etienne Gevaert was tot vorig jaar ook voorzitter van de Superprestige – foto: Cor Vos

Met zijn ervaring als impresario (zijn ouders baatten in Asper een café en feestzaal  uit) en als eigenaar van een tentenbedrijf beschikte Gevaert over voldoende kennis om een veldrit uit de grond te stampen. Dat deed hij, samen met de Nova-vrienden, voor het eerst in 1978 in Asper, op een vlak en bijzonder drassig parcours langs de Scheldemeersen. Veldrijden zoals we het in de jaren ’70 en ’80 kenden: met veel modder en slijk. Bekende winnaars van die eerste edities waren niet toevallig ‘lopers’ Albert Zweifel en Hennie Stamsnijder, maar ook alleskunners als de broers Roger en Erik De Vlaeminck, Berten Van Damme en Roland Liboton.

Beppe Saronni
De cross kende vrijwel onmiddellijk succes omdat naast de broers De Vlaeminck nog andere bekende wegrenners naar Asper afzakten. Onder meer Eddy, Willy en Walter Planckaert, Klaus-Peter Thaler, Ferdi Van Den Haute en Gaverenaars Willy Van Malderghem en Rudy Colman trokken extra toeschouwers naar den Donk. Die deelname van de wegprofs resulteerde in 1983 – ter gelegenheid van de eerst Superprestigecross – zelfs in een aparte veldrit voor wegrenners, gewonnen door Adrie van der Poel. Ook toenmalig wereldkampioen Beppe Saronni was van de partij en finishte, aangemoedigd door 5.000 toeschouwers, als 21ste.

Uit het archief van Jean-Marie Schepens, auteur van ‘Blinde liefde voor de cross, 35 jaar veldrijden in Asper en Gavere’

1983 was overigens een mijlpaal voor de cross. Voor die in Gavere, maar ook voor het veldrijden in het algemeen. Etienne Gevaert stampte, samen met de organisatoren van Overijse, Zillebeke en Diegem, een klassement uit de grond om zijn favoriete sport uit het slop te halen. De Superprestige was geboren en is vandaag nog steeds het oudste regelmatigheidscriterium. Toen met vier manches, vandaag – gelimiteerd door de UCI – met acht.

Na de organisatie van een Belgisch kampioenschap in 1984 mikten Gevaert en zijn Nova-vrienden op het WK van ’86. De zaak was zo goed als rond: briefhoofden gedrukt, stickers, uitnodigingen … toen de organisatie alsnog toegekend werd aan Lembeek na een administratieve fout (lees: een betaling richting de wielerbond werd een paar dagen te laat uitgevoerd). In 1991 volgde wel een nieuw Belgisch kampioenschap. Danny De Bie haalde het toen voor Paul De Brauwer en… Johan Museeuw.

De oversteek van Asper naar Gavere
De grootste mijlpaal in de geschiedenis was de verhuis Kasteel Grenier. In 1993 staken de Nova-vrienden de Schelde over naar het militaire domein in Gavere, waar de veldrit vandaag nog steeds plaatsvindt. Het domein biedt niet alleen een prachtig kader, maar ook een parcours zonder artificiële hindernissen, met als extraatje een kasteel en een schitterend uitzicht tot over de Vlaamse Ardennen. Het is een ideale loge voor ministers van defensie en andere vips, die in dergelijk groten getale toestroomden dat de luxetenten van Gevaert meer dan welkom waren. De publiekstent was een trekker apart: niet alleen dj’s, maar ook populaire vedetten zoals Willy Sommers en Will Tura veroverden de harten van de crossfans tot uren na de aankomst!

Sven Nys is recordhouder in Gavere met 9 zeges: foto: Cor Vos ©2001

Sportief is Sven Nys de man van Gavere, met maar liefst negen overwinningen tussen 2001 en 2013. Bij de dames, die pas in 2000 voor de eerste keer crossten op de Scheldeflanken, is Sanne Cant nog even recordhoudster met vier zeges. Anja Nobus, Katie Compton en Hilde Quintens tellen er elk drie. Extra nominaties zijn er voor Peter Van Santvliet en Ellen Van Loy. Twee Kempenaars die in Gavere de mooiste zege uit het carrière boekten.

Laatste 10 winnaars in Gavere:
Heren
2019: flag-be Eli Iserbyt
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Klaas Vantornout
2013: flag-be Sven Nys
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Kevin Pauwels
2010: flag-be Sven Nys

Dames
2019: flag-nl Yara Kastelijn
2018: flag-it Alice Maria Arzuffi
2017: flag-be Ellen Van Loy
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-gb Nikki Harris (nu Brammeier)
2011: flag-nl Sanne van Paassen
2010: flag-nl Sanne van Paassen


Vorig jaar

Eli Iserbyt heer en meester
Telenet-Baloise schoot met Lars van der Haar, Quinten Hermans en Corné van Kessel het beste uit de startblokken. Toon Aerts vertrok iets minder hevig en was op achtervolgen aangewezen. Dat gold overigens ook voor topfavoriet Eli Iserbyt. Maar lang jagen moesten de twee niet. Al in het begin van de tweede ronde namen zij het heft in handen. Iserbyt werd gesteund door Michael Vanthourenhout en Daan Soete, toen ook nog in Pauwels Sauzen-Bingoal-outfit.

Even later nam Iserbyt zelf het initiatief, alleen Aerts en Vanthourenhout volgden. Tot de toenmalige Belgische kampioen Aerts in een haakse bocht ten onderuit ging. Iserbyt stoomde in zijn eentje door. Aerts beperkte in eerste instantie de schade tot een tiental seconden, maar een terugkeer naar de kop van de koers zat er niet in. Iserbyt draaide op het droge en snelle parcours bijzonder scherpe rondetijden en nam steeds meer afstand op de Rijkevorselnaar.

Eli Iserbyt stak er vorig jaar met kop en schouders bovenuit – foto: Cor Vos © 2019

Meer zelfs, in de tweede koershelft viel Aerts, samen met Vanthourenhout, terug in een groepje met onder meer Van der Haar, Sweeck en Pidcock, weliswaar op ruime afstand van eenzame leider Iserbyt. Finaal knokte Van der Haar zich naar plaats twee, Laurens Sweeck eindigde als derde.

Voor Iserbyt was Gavere (toen eind oktober) al zijn zesde seizoenszege in acht wedstrijden. Nog opvallend: Quinten Hermans werd ‘pas’ achtste en verspeelde op de Scheldeflanken zijn leidersplaats in de Telenet Superprestige.

Uitslag heren:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-nl Lars van der Haar op 43″
3. flag-be Laurens Sweeck op 54″
4. flag-gb Tom Pidcock op 1′
5. flag-be Michael Vanthourenhout op 1’03”
6. flag-be Toon Aerts op 1’05”
7. flag-nl Corné van Kessel op 1’24”
8. flag-be Quinten Hermans op 1’28”
9. flag-be Jens Adams op 1’46”
10. flag-de Marcel Meisen op 2’10”

Eerste grote zege voor Yara Kastelijn
Europees kampioene Annemarie Worst, een dag eerder winnares in de klimcross van Beringen, ging razendsnel van start en geraakte even voorop met  Laura Verdonschot en Yara Kastelijn. Maar de kopgroep dikte verder aan, met dank aan het parcours dat atypisch bij lag: geen modder, goed berijdbaar en dus werd ook bergop relatief rap gefietst.

Pas na halfkoers begon het klauterwerk tot zijn tol te eisen. Alice Maria Arzuffi, Kastelijn en Ceylin del Carmen Alvarado konden zich afscheiden. Arzuffi en Kastelijn waren een jaar geleden nog ploeggenotes bij Team 777. Nog een rondje later trok Kastelijn, die een aardig stukje kan klimmen, er alleen op uit.

Kastelijn leek zichzelf te verrassen – foto: Cor Vos © 2019

Op de lange klim richting het kasteel pakte ze in een klap een voorsprong van vijftien seconden. Kastelijn hield haar inspanning het resterende wedstrijdkwart goed vol. Arzuffi verloor dan wel veel extra terrein meer, terugkomen zat er ook niet in. Alvarado verloor nog een halve minuut. Voormalig jeugdkampioene Kastelijn boekte die dag haar eerste zege als eliterenster. Meteen een die kan tellen! In de daaropvolgende weken zou ze ook de Koppenbergcross en het EK in Silvelle winnen.

Uitslag Dames:
1. flag-nl Yara Kastelijn
2. flag-it Alice Maria Arzuffi op 19″
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 36″
4. flag-nl Annemarie Worst op 42″
5. flag-be Laura Verdonschot op 43″
6. flag-gb Anna Kay op 56″
7. flag-it Eva Lechner op 1’05”
8. flag-nl Inge van der Heijden op 1’06”
9. flag-nl Geerte Hoeke op 1’16”
10. flag-be Ellen Van Loy op 1’37”


Parcours

Een paar acrobatische afdalingen, gevolgd door een lange klimpartij. Dat is het recept voor het spektakel dat de veldritfan jaar na jaar in Gavere krijgt voorgeschoteld. Alles speelt zich af op de steile flanken van de Schelde. Het spektakelgehalte wordt extra de hoogte ingejaagd als de er in de dagen vooraf wat neerslag is gevallen.

Ook Marcel Meisen kent de afdaling in Gavere – foto: Cor Vos © 2017

Na de start in de dreef van het kasteeldomein draaien de renners linksaf richting de fruitboomgaarden op het aanpalende domein van de gebroeders Goemaere. Na het ommetje in de boomgaaard klimmen de renners opnieuw naar het kasteel om na de eerste passage door de materiaalpost aan de meest spectaculaire afdaling van het seizoen te beginnen.

Een afdaling met alles erop en eraan. Zeker als het wat geregend heeft, is het opletten geblazen. Niels Albert kan er over meepraten. In 2008 kwam hij er ten val tijdens de opwarming en moest forfait geven met een gescheurde milt. Hij zou een deel van zijn seizoen in rook zien opgaan. Vanaf 2009 werden extra stootkussens voorzien om de afdaling veiliger te maken.

Eenmaal beneden is het diepste punt van het parcours bereikt en draaien de renners en rensters rechtsaf en via de vijver rijden ze naar de voet van de klim. Rechttoe, rechtaan tot aan de tweede passage van de materiaalpost, om vervolgens via een brug opnieuw de dreef te bereiken.


Programma

Programma – zondag 22 november 2020
13u40: Superprestige Ladies Trophy
15u00: Telenet Superprestige Elite en U23 Heren

Locatie:
Het parcours: Kasteel Grenier, Gavere
Opgelet: door de huidige coronamaatregelen is GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.

Website organisatie
Website Telenet Superprestige

Deelnemerslijsten:
Heren U23 & Elite
Dames U23 & elite

Tussenstand Superprestige Mannen na Boom
1. flag-be Eli Iserbyt – 72 punten
1. flag-be Toon Aerts – 67 punten
3. flag-be Laurens Sweeck – 61 punten
3. flag-be Michael Vanthourenhout – 59 punten
5. flag-nl Lars van der Haar – 54 punten
6. flag-nl Corné van Kessel – 53 punten
7. flag-be Daan Soete – 36 punten
8. flag-nl Ryan Kamp – 28 punten
9. flag-be Quinten Hermans – 27 punten
10. flag-es Felipe Orts Lloret – 23 punten

Tussenstand Superprestige Dames na Boom
1. flag-nl Lucinda Brand – 71 punten
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 71 punten
3. flag-nl Annemarie Worst  – 63 punten
4. flag-nl Denise Betsema – 60 punten
5. flag-nl Yara Kastelijn – 57 punten
6. flag-nl Manon Bakker – 44 punten
7. flag-be Sanne Cant – 32 punten
8. flag-be Laura Verdonschot – 29 punten
9. flag-nl Aniek van Alphen – 25 punten
10. flag-ca Maghalie Rochette – 22 punten


Favorieten

Heren

“Ik sta al wat verder dan een jaar geleden”, vertelde Mathieu van der Poel ons deze week. Dat was dus niet overdreven. Dat Iserbyt aan de oevers van de Schelde lang aanklampte, duidt er alleen maar op dat ook de West-Vlaming een stap heeft gezet in vergelijking met vorige winter. Maar dat dat nog niet volstaat om Van der Poel uit zijn lood te slaan, weten we na Antwerpen ook weer.

Eli Iserbyt domineerde een jaar geleden in Gavere. Toen op een droog parcours, wat ideaal was voor de explosieve Europese kampioen. Dit jaar zal de omloop er op het militaire domein een stuk glibberiger bij liggen dan toen en dat komt Van der Poel alleen maar ten goede. Laten we hopen op een mooi duel, maar Van der Poel is zonder twijfel topfavoriet.

Komt er ook in Gavere een duel tussen de Europese en de wereldkampioen? – foto: Cor Vos © 2020

Ook Toon Aerts kijkt verlekkerd uit naar deze manche van de Superprestige, zei hij na zijn vierde plaats in Antwerpen. Aerts haalde de voorbije vijf wedstrijden maar één keer het podium, maar bewees tijdens de Scheldecross dat hij net als een jaar geleden afstevent op een sterke decembermaand. Gavere kan dé cross zijn om zijn wagonnetje opnieuw definitief vooraan aan te haken.

Tom Pidcock en Lars van der Haar zijn onze belangrijkste outsiders. De flamboyante Brit kende de voorbije weken een moeilijke start. Zowel in Tabor als in Boom had hij het moeilijk om zijn positie voorin te handhaven. Ook in Antwerpen holde hij meer dan een half uur achter de feiten aan, maar in de slotfase sleepte hij toch nog een podiumplaats uit de brand.

Twee jaar geleden mengde Pidcock – toen 19 – uitgerekend in Gavere zich een eerste keer tussen de toppers. Als tweedejaars belofte werd hij vierde, achter het trio Van der Poel – Aerts – Van Aert. Het is ongetwijfeld een van zijn favoriete omlopen. En dat kan ook gezegd van Van der Haar. De Jack Russell van Telenet-Baloise is aan een constant seizoen bezig en werd vorig jaar al tweede in Gavere.

Van der Haar en Pidcock hebben allebei wel iets met Gavere – foto: Cor Vos © 2019

Onze sterren
**** Mathieu van der Poel
***  Eli Iserbyt
** Tom Pidcock, Lars van der Haar, Toon Aerts
* Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Quinten Hermans, Corné van Kessel, Daan Soete


Dames

Denise Betsema was in Antwerpen de beste dame in koers en pakte haar derde seizoenszege. Moet gezegd worden: de Scheldecross is een rondje dat de Texelse op het lijf gegoten is. Kan ze ook in Gavere haar goede vorm in winst omzetten? In Beringen liet Betsema alvast zien dat ze ook kan klimmen. Anderzijds is ze niet de grootste modderspecialiste, noch de grootste waaghals als het op spectaculaire afdalingen aankomt.

Daarom zijn we toch geneigd in Gavere opnieuw het voordeel aan Lucinda Brand te geven. De Rotterdamse is met voorsprong de beste en regelmatigste van de voorbije maand en vindt in Gavere een parcours dat enigszins vergelijkbaar is met dat van Namen en de Koppenbergcross. Op de Citadel domineerde ze vorig jaar al, op de Koppenberg moest ze dit jaar maar nipt de duimen leggen tegen Annemarie Worst.

Brand, Worst en Kastelijn op de Koppenberg. Domineren ze ook in Gavere? – Foto: Cor Vos © 2020

En met Worst komen we bij een andere favoriete. Voor de cijferfetisjisten onder ons: Worst werd in haar laatste vier wedstrijden respectievelijk zesde, vijfde, vierde en derde. Als ze die stijgende lijn doortrekt, doet ze in Gavere mee voor winst. En dat verwachten we ook van Yara Kastelijn. Kastelijn kent een seizoen van ups & downs, maar komt de laatste wedstrijden steeds beter uit de verf. Als titelverdedigster trekt ze met een gezonde dosis zelfvertrouwen naar Kasteel Grenier.

De nummer vijf in ons lijstje is wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado. Die baalde in Antwerpen als een stekker na de materiaalpech die haar meer dan drie minuten achteruitsloeg. Nu haar klassement in de X2O Trofee helemáal om zeep is, kan ze maar beter focussen op de Telenet Superprestige. Brand en Alvarado delen op dit moment de leidersplaats. Ten huize Alvarado zal Ceylin niet extra gemotiveerd moeten worden.

Onze sterren
**** Lucinda Brand, Yara Kastelijn
*** Annemarie Worst, Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado
** Kata Blanka Vas
* Aniek van AlphenManon Bakker, Sanne Cant, Puck Pieterse, Anna Kay


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Sporza en Proximus (open kanaal) in België en door Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender. Meteovista.be voorspelt temperaturen rond de zes graden. Het zou wel droog blijven in Gavere.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
12 december 2020 21:25
1)Wat een waardig intro !

Als ik aan De superprestige denk, dan komt automatisch de naam Etienne Gevaert als eerste op. Maar ook andersom. En bij vele duizenden met mij.
Hij moet een enorm bezield mens zijn, want anders kun je je niet jarenlang je zo inzetten voor deze succesvolle rittenreeks. In Het Nieuwsblad van 11 dec.-2020 liet hij het volgende optekenen: Organisator Etienne Gevaert (76): “Ooit waren er op de cross in Gavere 20.000 toeschouwers en nu niemand”(einde citaat) . Dat moet pijnlijk aanvoelen voor Etienne.
Een voorbeschouwing beginnen met Etienne Gevaert is echter weer Ere.. wie ere toekomt. Mooi!

2) Bij Asper-Gavere ,Overijse denk ik wat renners betreft aan Liboton, Stamsnijder, maar ook aan Daniele Pontoni. Pontoni won maar liefst 20 wedstrijden om de superprestige en won in Asper Gavere op 03-01-1993 en op 20-11-1994(bron:wvcycling.com)

3) " Een echte wereldkampioen wint op alle parcoursen"; Liboton...jaren geleden.

Ik ben benieuwd of Ceylin del Carmen Alvarado morgen autoritair van iedereen weg kan fietsen. op weg naar de zege. Een echte wereldkampioen kan het immers op alle parcoursen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.