‘Voorlopig geen Giro-start in het Midden-Oosten, Albanië wel een optie’
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
maandag 27 mei 2024 om 14:33

‘Voorlopig geen Giro-start in het Midden-Oosten, Albanië wel een optie’

Zondag kwam er in Rome een einde aan de Giro d’Italia 2024, maar organisator RCS Sport is achter de schermen al druk bezig met de komende edities van La Corsa Rosa. Volgens Cyclingnews was er een ambitieus plan om de Giro te laten starten in Saudi-Arabië, maar dit gaat (voorlopig) niet door.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

RCS Sport speelde naar verluidt met het idee om in 2026 de Grande Partenza van de Giro te houden in het Midden-Oosten, om precies te zijn in Saudi-Arabië. Dit plan is nu echter geschrapt of op zijn minst op de lange baan geschoven, zo meldt Cyclingnews. De politieke situatie in het Midden-Oosten is momenteel bijzonder instabiel. Een andere reden voor de vertraging is de nog steeds voortgaande bouw van hotels en andere faciliteiten in de regio.

Een uitstel van de plannen vanuit Saoedi-Arabië zou ertoe kunnen leiden dat Albanië in 2026 gastheer zal zijn van de Grande Partenza van de Ronde van Italië. Het bod van Albanië wordt gesteund door de huidige premier van Italië, Giorgia Meloni, die nauwe banden heeft met de Albanese premier Edi Rama vanwege een immigratie-deal.

Binnenlandse start in 2025
De Giro d’Italia van 2025 zal naar verwachting starten in Triëst, in het noordoosten van Italië, om drie weken later (weer) te eindigen in Rome. De openingsetappe van de 108e Giro zou rond Triëst plaatsvinden. Deze stad ten oosten van Venetië, aan de grens met Slovenië, was tien jaar geleden nog gastheer van de slotetappe van de Giro van 2014. De etappe werd destijds in een sprint gewonnen door Luka Mezgec, de eindzege ging dat jaar naar Nairo Quintana.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.