Vuelta 2021: Voorbeschouwing favorieten jongerenklassement
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
maandag 9 augustus 2021 om 20:00

Vuelta 2021: Voorbeschouwing favorieten jongerenklassement

Steeds vaker is het zo dat het jongerenklassement een bonusprijs is voor jonge renners. Ook in het algemeen klassement doen zij steeds vaker en sneller mee om de hoofdprijzen, dan dat ze dat pak ‘em beet vijftien jaar geleden deden. Wie er dit jaar gelden als favorieten lees je uiteraard in de voorbeschouwing van WielerFlits.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Historie

Over de historie van het jongerenklassement vallen niet veel letters te tikken. De geschiedenis van de witte trui in de Ronde van Spanje loopt namelijk slechts twee jaar. In navolging van de andere twee grote rondes besloot ook organisator Unipublique – onderdeel van de ASO – om ook een klassement voor de beste wielrenner onder 25 jaar te realiseren.

Met terugwerkende kracht kreeg de Ronde van Spanje de gedroomde eerste winnaar. Het was namelijk Tadej Pogačar die het witte kleinood de eerste keer naar Madrid bracht. Hij won dat jaar, in zijn eerste seizoen als profwielrenner bij UAE Emirates, drie etappes én werd derde in het eindklassement.

Laatste winnaars jongerenklassement Vuelta
2020: flag-es Enric Mas
2019: flag-si Tadej Pogačar

Wie treedt in de voetsporen van Tadej Pogacar? – foto: Cor Vos


Vorig jaar

In de door corona getekende Vuelta-editie van 2020 bestond de grote ronde uit ‘slechts’ achttien etappes, waar dat er normaal – ook dit jaar – 21 zijn. Aan de uitslag had het waarschijnlijk niets afgedaan. Enric Mas was een van de ‘oudste’ renners in dit klassement vorig jaar en greep op de eerste dag meteen de leiding.

Grote concurrenten David Gaudu en Aleksandr Vlasov verloren meteen minuten. Die opdoffer kwamen ze in de rest van de Vuelta niet meer te boven. Mas brak niet en droeg het wit van de eerste tot de laatste rit. In het eindklassement werd de Spanjaard vijfde.

Vuelta a España 2020 – Eindstand jongerenklassement
1. flag-es Enric Mas (Movistar) in 72u49m48s
2. flag-fr David Gaudu (Groupama-FDJ) op 4m09s
3. flag-ru Aleksandr Vlasov (Astana) op 6m00s
4. flag-ch Gino Mäder (NTT Pro Cycling) op 40m03s
5. flag-de Georg Zimmermann (CCC) op 42m04s

7. flag-be Kobe Goossens (Lotto Soudal) +59m21s
12. flag-nl Thymen Arensman (Team Sunweb) + 1u45m34s
Volledige uitslag

Mas reed de gehele ronde in de witte trui – foto: Cor Vos


Regels

De officiële regels in de technische gids van de Vuelta a España schrijven voor dat alle renners die na 1 januari 1996 geboren zijn, in aanmerking komen voor het jongerenklassement. In dat kader is William Barta (geboren op 4 januari 1996) de oudste renner die meestrijdt om het wit.

De Amerikaan Quinn Simmons is met zijn twintig lentes (geboren op 8 mei 2001) de jongste van het stel. In totaal staan er ruim veertig jonkies aan de start die een gooi naar de witte trui kunnen doen. Krijgen we een open strijd?


Favorieten

Normaal gesproken staat de winnaar van dit klassement al met potlood opgeschreven. Toch kan er altijd nog iets gebeuren en dat bleek in de Vuelta a Burgos, voor velen de laatste voorbereidingskoers richting de Ronde van Spanje. Een valpartij is zo gepasseerd en dat ondervond de topfavoriet voor dit klassement aan den lijve. Nooit leuk, maar voor de spanning in dit klassement komt het misschien wel goed uit. Al gun je iedere deelnemer uiteraard een vlekkeloze voorbereiding en gelijke kans, het publiek wil spektakel zien.

Bernal met de Trofeo Senza Fine – foto: Cor Vos

INEOS Grenadiers besloot afgelopen winter om toptalent Egan Arley Bernal vroeg naar Europa te halen. Een jaar daarvoor ging dat na zijn zege in de Tour de France namelijk mis. Het bleek een gouden zet, want we zagen dit seizoen weer de glansrijke Bernal die we kennen. Zelfs in koersen waar een Tourwinnaar normaliter niet uit de verf komt, stak de 24-jarige Colombiaan zijn neus aan het venster. Het klapstuk volgde dan in mei, toen de klimmer soeverein naar winst in de Giro d’Italia reed. Bernal is daardoor de absolute topfavoriet om dit klassement naar zijn hand te zetten, maar wat zijn de gevolgen van zijn val in Burgos?

Aleksandr Vlasov is de grote uitdager van Bernal – foto: Cor Vos

De Colombiaanse tweevoudig groterondewinnaar komt in Spanje dezelfde uitdager voor het wit tegen als in Italië. Dat is namelijk Astana-Premier Tech-kopman Aleksandr Vlasov. Hij is een jaar ouder dan Bernal, brak vorig jaar definitief door en is dit seizoen op die lijn verder gegaan. De regerend Russisch kampioen tijdrijden eindigde dit jaar als tweede in Parijs-Nice, werd derde in de Tour of the Alps en viel in de Giro net buiten het eindpodium: vierde. Vorig jaar beleefde de Rus een valse start en verloor hij op de eerste dag vier en een halve minuut op de andere favorieten. Daarna klom hij hard op, maar desondanks zal hij op wraak zinnen.

Pidcock reed ijzersterke klassiekers, maar is gemaakt voor het rondewerk – foto: Cor Vos

De Britse miljoenenformatie van INEOS Grenadiers brengt niet minder dan vier favorieten voor het wit aan de start. Een daarvan is Tom Pidcock. Je zou het bijna vergeten, maar dat kleine Britse ventje is pas een half jaar prof. Hij heeft slechts vijftien koersdagen op de weg in de benen, maar daarin liet hij wel een onuitwisbare indruk achter: winst in de Brabantse Pijl, tweede (na een millimetersprint met Wout van Aert) in de Amstel Gold Race, vijfde in Strade Bianche en zesde in de Waalse Pijl. Dat terwijl Pidcock een echte ronderenner is. Vorig jaar won hij met overmacht de Giro d’Italia U23. De olympisch kampioen mountainbiken is gene gewone.

Mark Padun lijkt de winnende formule ineens gevonden te hebben – foto: Cor Vos

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Tadej Pogačar, Remco Evenepoel of Pidcock, hebben sommige renners wat langer de tijd nodig om de aansluiting met de wereldtop te vinden. Lange tijd leek het erop dat Mark Padun dat niet eens ging lukken. Slechts sporadisch liet hij flitsen van zijn grote talent zien. Knieproblemen en een niet werkend eetpatroon lagen daaraan ten grondslag. In het Criterium du Dauphiné gooide hij het over een andere boeg en besloot hij weer plezier te maken. Het resulteerde in twee gewonnen bergetappes en de bolletjestrui. In Clásica San Sebastián en Burgos liet hij zien ook nu prima in vorm te zijn.

Kan Sivakov het laatste stapje zetten? – foto: Cor Vos

De 25-jarige Oekraïner heeft bij zijn ploeg Bahrain Victorious een rol vlak achter kopman Mikel Landa; Pavel Sivakov zal daarop jaloers zijn. De een jaar jongere Rus heeft bij INEOS Grenadiers niet alleen Bernal en misschien Pidcock voor zich in de pikorde, ook Richard Carapaz en Adam Yates staan normaal gesproken voor hem. Ergens is dat zonde, want Sivakov beschikt over dermate veel talent dat hij toch ergens een kans voor zichzelf zou moeten krijgen. In een dienende rol zagen we hem dit seizoen nauwelijks terug in de top-10 van andere koersen. Hij kan het wel: in de Giro van 2019 werd Sivakov namelijk negende.

Hamilton kende een ongelukkige Tour – foto: Cor Vos

Behoudens Bernal en Vlasov zijn de andere favorieten die we tot op heden besproken hebben geen kopman. Lucas Hamilton is dat wel. De 25-jarige Australiër van BikeExchange gaat op herkansing na een mislukte Tour de France, waar hij na een val opgaf. De Aussie breekt dit seizoen definitief door nadat het ploegmanagement hem afgelopen winter tot een van de leiders van het team benoemde. Hamilton werd vierde, tiende en achtste in respectievelijk Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Romandië. In de Ronde van Zwitserland stond hij zesde toen hij met darmproblemen moest opgeven.

Martínez sleept zijn kopman er doorheen – foto: Cor Vos

De laatste INEOS-renner die we ook niet kunnen weigeren in deze sterrenverdeling, is Daniel Felipe Martínez. De 25-jarige Colombiaan reed eerder dit jaar een ijzersterke Giro d’Italia, waar-ie zich ontpopte tot meesterknecht van Bernal. Dat kwam vooral tot uiting in de zeventiende rit, waar hij beter was dan zijn kopman. Martínez nam hem op sleeptouw, iets waarvoor Bernal hem dankbaar zal zijn geweest. Zijn landgenoot reed zelf ook een uitstekende Giro, met een vijfde plek in het eindklassement als resultaat. Dani Martínez heeft bovendien een goede tijdrit in zijn benen en dat is op de slotdag geen overbodige luxe.

De noeste werker Mauri Vansevenant – foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step gaat zonder uitgesproken klassementskopman naar Spanje. Dat betekent dat de jonkies kansen krijgen. Mauri Vansevenant kan er weleens van profiteren. Waar zijn vader Wim tijdens zijn profcarrière tijdens grote rondes steevast streed om de rode lantaarn, koerst zijn 22-jarige zoon wel van voren. Bergop maakt de neoprof namelijk veel indruk, met name dit voorjaar – hij won zelfs de GP Industria & Agrigento. Voorheen werkte hij op het land van zijn vader, iets wat je in zijn noeste rijstijl zou kunnen terugzien. Hij heeft een beetje wat weg van Bauke Mollema en ook bij Vansevenant gaat dat hard.

Een andere jongeling die zijn gang mag gaan bij The Wolfpack, is Andrea Bagioli. De 22-jarige Italiaan debuteerde vorig jaar in de Vuelta, maar reed die ronde toen niet uit. Nu gaat Bagioli op herkansing. Begin dit jaar won hij de Royal Bernard Drôme Classic, maar stond hij ook – door een knieblessure naar aanleiding van een val in de Trofeo Laigueglia – maandenlang aan de kant. In de Tour de Wallonie (29ste) keerde hij terug, waarna hij in de Tour de l’Ain weer de oude Bagioli liet zien. Hij werd tweede in de slotrit en vierde in het eindklassement.

Vanhoucke was zo dichtbij in de Strade Bianche-rit in de Giro – foto: Cor Vos

België heeft nog een troef in handen voor het jongerenklassement. Dat is Harm Vanhoucke van Lotto Soudal. Tussen de regels door zie je dat de 24-jarige Belg langzaamaan aansluiting vindt met de beste klimmers ter wereld. Onder meer in de UAE Tour, Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië laat hij zich bergop gelden. In de Giro d’Italia gaf hij echter niet thuis en zette hij vol in op een ritzege. In de elfde etappe naar Montalcino leek hij erom te gaan strijden, maar in de diepe finale gooide een val en een fietswissel roet in het eten. Lotto Soudal heeft met Andreas Kron en Maxim Van Gils nog twee troeven voor de witte trui.

Arensman en Kelderman bedanken elkaar in Romandië – foto: Cor Vos

Vanuit Nederlands oogpunt is de ontwikkeling van Thymen Arensman eentje om met veel interesse te volgen. In 2018 werd hij als 18-jarige tweede in de Ronde van de Toekomst, achter ene Tadej Pogačar. Dat hij talent heeft staat buiten kijf, maar de aanvalslustige coureur kende daarna vooral pech. In de Vuelta van vorig jaar liet de renner van Team DSM zien uit wat voor hout hij gesneden is. Ook zijn elfde plek in de Ronde van Romandië en de winst in het jongerenklassement eerder dit jaar, laten zijn potentie zien. De vraag is of de 21-jarige Nederlander de ruimte krijgt om zijn ding te doen met Romain Bardet als kopman.

Mäder wint een rit in de jongste Giro – foto: Cor Vos

De laatste drie sterren hadden ook heel goed naar een andere renner kunnen gaan. De kans lijkt klein dat Vansevenant, Vanhoucke of Arensman hier met de witte trui ervandoor gaan. In die laatste plaats had bijvoorbeeld ook Michael Storer kunnen staan. De 24-jarige ploeggenoot van Arensman is in goede vorm; hij won onlangs de slotrit en het klassement van de Tour de l’Ain. Volgend jaar koerst Storer voor Groupama-FDJ.

Ook Gino Mäder van Bahrain Victorious zou lang mee kunnen doen. Hij is een goede klimmer, maar kiest in grote rondes zijn dagen uit. Vorig jaar was hij wel vierde in het jongerenklassement. Naast de Zwitser staan er met Juan Pedro López (Trek-Segafredo), Robert Stannard (BikeExchange), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) nog een aantal interessante klimtalenten aan de start.

De deelnemerslijst is op het moment van publiceren nog niet volledig. Het kan zijn dat er later nog aanpassingen gedaan worden.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Egan Arley Bernal
*** Aleksandr Vlasov, Tom Pidcock
** Mark Padun, Daniel Felipe Martínez, Lucas Hamilton
* Pavel Sivakov, Mauri Vansevenant, Andrea Bagioli, Thymen Arensman

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.