Vuelta a España start in 2026 in Monaco
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
donderdag 16 mei 2024 om 12:42

Vuelta a España start in 2026 in Monaco

De Vuelta a España gaat in 2026 van start in Monaco. Dat nieuws is donderdag bekendgemaakt door de organisatie van de Spaanse wielerronde. Het gebeurt niet zo vaak dat de Vuelta in het buitenland start.

In de afgelopen 78 Vuelta-edities begon de ronde slechts vier keer niet in Spanje. Lissabon was in 1997 de eerste, waarna de Vuelta ook nog vanuit Assen (2009), Nîmes (2017) en Utrecht (2022) vertrok. Dit jaar zal er een vijfde niet-Spaanse Vuelta-start plaatsvinden, aangezien de laatste grote ronde van het seizoen dit jaar weer eens begint in Lissabon, Portugal.

In 2026 zal de Ronde van Spanje dan voor een zesde keer in het buitenland starten, in het Vorstendom Monaco. Monaco is een dwergstaat aan de Middellandse Zee, die aan de landzijde geheel omsloten wordt door Frankrijk. Het blijkt voor veel wielerprofs een ideale uitvalsbasis.

De openingsetappe zal volledig plaatsvinden op Monegaskisch grondgebied. Ook de tweede etappe zal nog starten in Monaco. De organisatie zal in een later stadium met meer details naar buiten komen en de routes presenteren.

Ervaring met grote sportevenementen
Monaco heeft heel wat ervaring met het organiseren van grote internationale sportevenementen. De F1-coureurs verzamelen zich jaarlijks in het Vorstendom voor de bekende Grand Prix van Monaco. Op wielergebied organiseerde Monaco in 2009 al het Grand Départ van de Tour de France. Dit jaar zal de Tour er wederom een bezoekje brengen: de slottijdrit van de Franse ronde begint namelijk in Monaco.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.