Walsleben verslaat Terpstra in slotrit, Hermans eindwinnaar Arctic Race of Norway
foto: Cor Vos
zondag 8 augustus 2021 om 17:48

Walsleben verslaat Terpstra in slotrit, Hermans eindwinnaar Arctic Race of Norway

Philipp Walsleben heeft de vierde en laatste etappe van de Arctic Race of Norway gewonnen. De Duitser van Alpecin-Fenix was na een lastige finale de beste vluchter in de straten van Harstad na een beklijvend duel met Niki Terpstra, die vlak daarachter op de tweede plaats strandde. De eindzege ging naar Ben Hermans, die in de oplopende finishstraat twee seconden overhield om Odd Christian Eiking achter zich te houden.

Terpstra en De Gendt in de vlucht
Een negental zat mee in de ontsnapping die de rit kleurde. Onder hen Niki Terpstra (TotalEnergies), Aimé De Gendt (Intermarché-Wanty-Gobert), Ceriel Desal (Bingoal Pauwels Sauces WB) en Philipp Walsleben (Alpecin-Fenix). Zij hadden Erik Nordsaeter Resell (Uno-X), Thomas Champion (Cofidis), Alexandre Delettre, Eduard-Michael Grosu (Delko) en Tore Andre Vabø (Coop) met zich mee. Een tegenaanval van de Nederlands-Belgische combine van Oscar Riesebeek, Christophe Noppe en Stan Dewulf werd snel weer ingerekend.

De kopgroep kreeg wel de ruimte. Het Israel Start-Up Nation van leider Ben Hermans controleerde, samen met BORA-hansgrohe en Euskaltel-Euskadi, het peloton en liet de vluchters maximaal drie minuten wegrijden. Bij de eerste passage aan de finishlijn, op 25 kilometer van de meet in Harstad, was die voorsprong teruggelopen tot ongeveer 1.10 minuut. Daarmee begonnen de negen aan kop aan de eerste van drie lokale rondes.

Lastige heuvel in de finale
Die plaatselijke omloop kende met de Novkollen (2 km aan 5,5%) een klimmetje dat drie keer moet worden bedwongen. Ook de slotkilometer vormde nog een gevaar, omdat die aan 5,5% en met een piek tot 10% omhoog liep. Niki Terpstra wist in die eerste ronde de kopgroep uit te dunnen tot zes, maar hij kon niet voorkomen dat het uitgedunde peloton dichterbij kwam.

Na de voorlaatste keer Novkollen bleven vijf koplopers over: Terpstra, Resell, De Gendt, Walsleben en Delettre. Het peloton liet ze wat verder wegrijden, omdat de ploeg van Hermans het wel prima vond als de kopgroep vooruit zou blijven en de bonificaties zou wegnemen. Bij de laatste passage aan de finish – met nog 8,5 kilometer te gaan – was het verschil 42 seconden.

foto: Cor Vos

Terpstra vs. Walsleben
Mede door versnellingen van Andreas Leknessund en Henok Mulubrhan kwam de favorietengroep dichterbij de koplopers, maar de definitieve aansluiting kwam er niet. Terpstra plaatste op de laatste Novkollen nog een demarrage die alleen Walsleben kon volgen. De Nederlander kon de Duiter niet overboord gooien, maar de twee gingen wel met 20 seconden voorsprong op het peloton, waar Hermans de controle had, de afdaling in richting de finish.

Terpstra en Walsleben wisten de jagende Resell nog af te houden en gingen samen de laatste kilometer in. Daarin nam de Duitse ex-veldrijder, die na dit seizoen stopt, alle risico’s, maar toch hield Terpstra stand. In de oplopende finishstraat mikte de klassiekerrenner van TotalEnergies op de verrassing, maar Walsleben reageerde vinnig en rondde het vakkundig af.

Eiking komt twee seconden tekort, Hermans eindwinnaar
In het peloton wist Odd Christian Eiking nog weg te sprinten in de laatste honderden meters. Hij eindigde als vierde in de daguitslag en pakte twee seconden op de rest, wat niet genoeg was om zijn achterstand van vier seconden op Hermans te dichten. De Belg mocht daardoor de eindzege in de Arctic Race of Norway vieren, voor Eiking en Victor Lafay.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.