Weekendinterview: Jetse Bol
zaterdag 28 februari 2015 om 09:00

Weekendinterview: Jetse Bol

Jetse Bol begint vandaag in de Ster van Zwolle aan het wielerseizoen. In een nieuw shirt en op een lager niveau dan vorig jaar. Belkin (nu LottoNL-Jumbo) heeft hij gedwongen verruild voor JoinS|De Rijke. Bij zijn nieuwe ploeg wil hij weer wedstrijden winnen, na jaren in het keurslijf van een knecht te zijn gedrukt.

Van WorldTour naar continentaal niveau. Een stap terug, twee qua niveau, wil Bol het niet noemen. Liever omschrijft hij het als een ‘stap opzij’. Pas op de plaats maken, want veel is er niet veranderd afgelopen winter. Hij zegt nog altijd even hard te hebben getraind in Spanje, waar hij woont. “Zodra mijn nieuwe ploeg ter sprake komt vragen mensen: ‘moet ik je feliciteren of..?’. Natuurlijk mogen ze mij feliciteren met mijn overstap. Het is niet mijn keuze om niet-beroepsrenner te worden, maar ik train nog net zo hard als de afgelopen jaren. Ik heb genoeg ervaring opgedaan om te weten wat je moet doen om goed te zijn in het voorjaar. En ook op dit niveau rijden jongens die keihard een droom najagen. Het is nu aan mij om te bewijzen dat ik een plek bij een team als Roompot had verdiend.”

In de zoektocht naar een nieuwe ploeg werd bij de oranje ProContinentale formatie aangeklopt, maar de deur bleef gesloten. Op een verzoek van de Noord-Hollander voor een oriënterend gesprek werd niet ingegaan. “Een renner van mijn type had bij die ploeg gepast. Drie jaar op hoogste niveau, een grote ronde uitgereden onder vervelende omstandigheden (blessure door valpartij). Maar goed… Ik heb me er al lang bij neergelegd.”

Het is nu aan mij om te bewijzen dat ik een plek bij een team als Roompot had verdiend.

Vertrek bij Belkin
Op het laatste moment kreeg hij te horen dat er geen plek meer was. Via een sms aan zijn zaakwaarnemer, een paar dagen voor het verstrijken van de uiterste deadline waarop teams hun renners moeten informeren. “Of het vooropgezet spel is, geen idee.. Maar in mijn ogen is het een beetje raar gegaan. Ze hebben flink moeten inleveren op het budget, maar ik ben absoluut geen dure vis. Elke aanbieding had ik geaccepteerd. Geld is voor mij niet belangrijk. Het sportieve aspect is het enige dat nu telt. Dat was wel anders toen ik nog belofte was. Ik dacht: nu komt het grote geld. Maar dat beeld heb ik snel uit mijn hoofd gezet. Het gaat er veel meer om dat ik nog onwijs veel plezier heb in fietsen.”

Keurslijf van een knecht
“Ik heb aangetoond op het hoogste niveau te kunnen strijden om de overwinning. Maar de afgelopen jaren heb ik dat niet kunnen doen, doordat ik bij Belkin in een diende rol ben gedrukt. Dat ik daar niet tevreden mee ben, lijkt me logisch voor iemand van 25 jaar. Ik ben geen prof geworden om de kolen voor een ander uit het vuur te halen. Knechten voor iemand anders is niet erg, maar bij Belkin is het heel vaak voor anderen geweest.”

Tegenslagen het afgelopen jaar verslechterde zijn positie binnen de ploeg. Bol kwam zeven keer hard in aanraking met het asfalt, waarvan hij zijn val in de Ster ZLM Toer ‘het hoogtepunt van de dieptepunten’ noemt. “Het heeft me drie maanden therapie gekost om mijn vingers een beetje te kunnen bewegen. Zodra ik weer enigszins op niveau was, maakte ik een smakkerd. Dit soort tegenslagen kan je niet gebruiken in een jaar waarin contractverlenging onzeker is. Het wordt lastig als je dan ook nog weinig kansen krijgt voor eigen rekening te rijden. De Tour de Fjords (halverwege augustus, red.) was zo’n zeldzame kans. Ik sprintte vanuit het niets vier keer in de top tien van een rituitslag. “Oh, je kan het nog wel”, was de reactie van de ploegleiding. Dat frustreert wel. Het is niet mijn keus heel het jaar voor een ander te rijden, maar dat is soms wél de realiteit op het hoogste niveau. Aan het eind van het jaar werd ik wel afgerekend op mijn uitslagen… Ik heb me rustig gehouden, maar als ze dan zeggen: ‘je hebt niks gewonnen’, trap je me op mijn pik. Als ik één kans krijg, moet alles wel heel perfect ineen vallen om dan ook te winnen.

Er werd ook weleens gezegd: ‘toen je stage liep ging het allemaal top.” Dat klopt ook, maar de ploegsamenstelling was toen anders. Ik kwam in een groep terecht zonder Theo Bos, waar later 99% van de wedstrijden voor gereden werd. Oscar Freire zat in de nadagen van zijn carrière en hoefde geen treintje. Op de wedstrijdbesprekingen zeiden ze: “Dit is Jetse, hij is stagiair bij ons. Jetse, kijk maar wat je kan doen.” Doe maar wat óf op kop moéten sleuren, zijn twee andere rollen. Toen ik stagiair werd, had ik net tien dagen harde koers gehad in de Ronde van Portugal. De week daarna heb ik me heel beroerd gevoeld van die inspanning. Eenmaal hersteld was ik echt goed.

Ik heb me rustig gehouden, maar als ze dan zeggen: ‘je hebt niks gewonnen’, trap je me op mijn pik.

Afgelopen jaar gebeurde dat opnieuw na de Giro d’Italia. In de Ronde van Zeeland (begin juni, red.) hield ik heel het peloton onder controle in de laatste vijftien kilometer. De ploeg kon Theo Bos daardoor perfect afzetten. Mijn vorm was goed, maar kon daar niet zelf van profiteren. Helaas is dat ook een factor die meespeelt in een sport als wielrennen.”

De bittere nasmaak van zijn vertrek, is inmiddels weggetrokken. Bol kijkt ondanks de strubbelingen rond zijn positie in zijn oude ploeg en wrange afscheid met tevredenheid terug. “De bladzijde Rabobank en Belkin is omgeslagen. Ik ben met een goede verstandhouding weggegaan. Geen ruzie met renners of begeleiding. Dat soort negatieve energie wil ik niet hebben. Het enige dat nog telt is het nieuwe seizoen.”

Bij JoinS|De Rijke is Bol de beeldbepalende renner. “Ik zal vaker een eigen plan mogen trekken. In het begin zal dat wennen zijn. Het vraagt een andere mindset dan de afgelopen jaren. Maar ik ben niet alleen. We hebben meer ijzers in het vuur met ervaren renners Coen (Vermeltfoort, red.), Wouter (Mol, red.) en Ronan (van Zandbeek, red.)”. Bij zijn nieuwe ploeg wil Bol een mentaliteit creëren waarin het niet vóór elkaar rijden is, maar mét elkaar. “Niet blijven steken op de korte termijn gedachte van ‘Ik wil prof worden, ik,ik,ik’. Dat gaat mis. Het draait om eerlijkheid. Kansen verdelen. Als ons dat lukt gaat JoinS|De Rijke dit seizoenen verrassen. Dat weet ik zeker.” In de Ster van Zwolle, dit jaar tevens de opener van de teruggekeerde Topcompetitie, kan Bol vandaag die woorden voor het eerst betekenis geven.

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
28 februari 2015 10:59
@redactie
Ik krijg bij het weekendinterview met Bol de Reacties van het Skydive Dubai-nieuws te zien. Was 5 minuten geleden nog niet zo....
28 februari 2015 11:09
@ redactie krijg ik net als @west
Goed interview. Bol mag alleen zelf nog wat meer in de spiegel kijken. Zijn prestaties zijn gewoon niet goed genoeg geweest voor een nieuw contract. Laat dit jaar maar zien dat je wel een contract verdient.
28 februari 2015 11:10
Leuk interview, het leven van een knecht is niet makkelijk!

( waar hebben jullie het in hemelsnaam over?) ;)
28 februari 2015 11:30
Geef Bol nou een paar keer een vrije rol. Net zoals bijvoorbeeld tijdens de Paris-Tours van 2013. Iedereen gunde het hem wel.
28 februari 2015 11:32
Dacht vroeger nog dat Bol een talent was maar helaas niet de topsportmentaliteit zo lijkt het
28 februari 2015 11:35
Volgens mij geeft Bol een heel duidelijke verklaring waarom zijn uitslagen minder waren en daar mag de ploegleiding van Belin/Jumbo best op aangekeken worden. Eerst iemand dwingen te knechten en 'm dan afrekenen op het gebrek aan resultaten is op z'n minst niet sjiek te noemen. Hopelijk kan Bol in zijn nieuwe ploeg en op een iets lager niveau weer wat zelfvertrouwen opbouwen en ook weer resultaten behalen
28 februari 2015 12:36
geen vertrouwen van Lotto, geen vertrouwen bij Roompot, of een andere pc ploeg. Zullen nu al die ploegleiders het verkeerd hebben ?
28 februari 2015 12:53
Een sms-je aan de zaakwaarnemer ??? Dapper hoor, Plugge.
Als Bol denkt dat hij een hoger niveau aankan, heeft hij een jaar de tijd om dat te bewijzen. Revanchegevoelens en een gezonde dosis frustratie kunnen hem daarbij helpen.
28 februari 2015 16:33
Tsja Bol, in Parijs-Tours leek het alsof hij los was maar hij heeft simpelweg gewoon te weinig laten zien. De zelfreflectie mis ik 'n beetje in dit interview. In die koersen in Verweggistan is er vast wel eens een mogelijkheid om iets voor zichzelf te presteren, dat deed hij ook niet.
28 februari 2015 20:19
De zelfreflectie op zijn eigen presteren mis ik hier ook wel een beetje. Ook al krijg je niet veel kansen, er zijn altijd wel een paar mogelijkheden.

Dat hij via een sms-je naar zijn zaakwaarnemer hoort dat hij geen verlenging krijgt is gewoonweg schandalig. Op een goede manier uit elkaar gaan is best wel wat waard
28 februari 2015 20:27
Waar heb je dan een zaakwaarnemer voor? Die heeft de zaak van Bol kennelijk niet echt serieus waargenomen. Net zoals Bol zelf nooit echt zijn kans heeft gegrepen, tussen het knechten door.

Verder een paar vreemde passages. Wat is een 'diende rol'? Hoe kun je Bol voor 'beeldbepalende renner' uitmaken terwijl er nog amper een koers gereden is?
1 maart 2015 05:53
sneue reacties met al die zelf reflectie. Snappen er blijkbaar niets van.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.