Weekendinterview: Lars van der Haar
zondag 5 oktober 2014 om 09:00

Weekendinterview: Lars van der Haar

Lars van der Haar (23) heeft dit weekend in het Drentse Gieten zijn eerste grote afspraak van het veldritseizoen. Vorig jaar werd de Nederlands kampioen er tweede, ditmaal mikt hij op een plekje hoger. In het Weekendinterview blikt hij vooruit op de cross van zondag en een veelbelovend seizoen.

De Superprestigecross van komende zondag in Gieten betekent voor het merendeel van de Nederlanders de grote start van het veldritseizoen 2014-2015, maar niets is minder waar. Een aantal crossers, waaronder de jonge Van der Haar, openden drie weken geleden al het seizoen in de Verenigde Staten. Daar werd op 10 september de veldrit van Las Vegas verreden. De Nederlands kampioen maakte meteen een sterke beurt, en moest aan het eind enkel Sven Nys voor zich dulden.

Toen Nys na de race uit de uitslag geschrapt werd wegens het onrechtmatig aannemen van een bidon, werd Van der Haar voor een korte tijd als winnaar uitgeroepen. Uiteindelijk werd de zege toch toegewezen aan de Belgisch kampioen, nadat die zich uitgebreid verontschuldigd had bij de wedstrijdjury. “Die beslissing was gewoon het eerlijkst, want Nys was wel degelijk het sterkst in Las Vegas. Toch was ik na afloop niet tevreden. Ik had de hele race het gevoel dat ik niet voluit kon gaan, omdat ik vermoeid was. Dat was jammer.”

In september 2015 keert Van der Haar vermoedelijk terug naar Las Vegas. Volgend jaar wordt die cross gepromoveerd tot Wereldbekermanche, terwijl het dit jaar als een ‘losse veldrit’ op de kalender stond. Dat betekent dat de voltallige wereldtop in 2015 in Las Vegas wordt verwacht. “Voor mij maakt dat niet veel verschil uit. De voorbije vier jaar heb ik er altijd gereden op vraag van mijn sponsor Giant, en dat viel telkens mee. Al moet ik toegeven dat ik uit eigen beweging waarschijnlijk nooit de oversteek had gemaakt.”

Waarom moeilijk doen over een Wereldbekermanche in Las Vegas? De Amerikanen moeten voor 99 % van de andere grote wedstrijden toch ook naar hier komen?

Voor de reacties vanuit het kamp van Sunweb-Napoleon Games van Klaas Vantornout en Kevin Pauwels, die een trip naar de andere kant van de Grote Oceaan aan het begin van het veldritseizoen volgens eerdere berichten niet zien zitten, heeft de jonge kampioen weinig begrip. “De Amerikanen moeten voor 99 % van de andere grote wedstrijden toch ook gewoon naar hier komen? Dan moeten wij, Europeanen, niet moeilijk gaan doen over één simpele Wereldbeker-wedstrijd, vind ik.”

Na zijn thuiskomst vanuit Las Vegas, zag Van der Haar dit jaar ook de keerzijde van de medaille. “Er kwam opeens veel op mij af. Ik moest naast de gebruikelijke zaken zoals interviews geven en trainen, ook nog verhuizen. En dat werd er, in combinatie met de jetlag, even te veel aan. Ik voelde dat ik wat rust te kort kwam, maar vijf dagen later stond mijn volgende wedstrijd, in Erpe-Mere, al op het programma. Dat het resultaat behoorlijk tegenviel, verbaasde mij niet. Het liep daar gewoon niet zoals ik het wilde. Maar ik wist waarom.”

Van der Haar eindigde na een inhaalrace als twaalfde in de Europese openingscross. Een week later, in de GP van Neerpelt, bekleedde hij de derde plek. Maar vooral zijn start was in die race behoorlijk indrukwekkend. “Ik weet dat ik altijd goed start, maar in Neerpelt kon ik de rest gewoon uit het wiel sprinten. Dat was voor mij het bewijs dat ik echt goed bezig ben. Aan het eind kwam ik nét te kort om Nys en Vantornout te volgen, maar dat is niet erg. Mijn echte topvorm moet er pas binnenkort aankomen. ”

Met binnenkort doelt Van der Haar op de Caubergcross van Valkenburg, op 19 oktober. “Dat ik daar goed wil zijn, is logisch, omdat het dit jaar een doel is om een goed klassement in de wereldbeker te rijden. Ten tweede mik ik op het WK. Mijn nieuwe coach Adriaan Helmantel heeft samen met mij de goede lijnen uitgezet. Dankzij hem is het mogelijk om al die crossen te gaan rijden. Het klikt met hem. We hebben veel contact, en luisteren goed naar elkaar, dus ik denk dat het er wel inzit om in mijn opzet te slagen. Ik zal er wel voor moeten zorgen dat ik op het einde van het seizoen nog fris ben, als ik wil meespelen op de kampioenschappen.”

Mijn nieuwe coach Adriaan Helmantel heeft samen met mij de goede lijnen uitgezet. Dankzij hem kan ik mikken op de wereldbeker én het WK.

“Maar net dát wordt niet gemakkelijk voor mij, omdat ik pas voor het eerst de drie grote klassementen (Wereldbeker, Superprestige en Bpost bank trofee, red.) in één seizoen ga rijden. In totaal kom ik op een 35-tal koersdagen uit. Het zal waarschijnlijk veel drukker zijn dan in de vorige jaren, maar het is zaak om dan een goede balans te vinden. Ik ga tussen de crossen door mijn best doen om genoeg te rusten en te blijven trainen. Mijn concurrenten doen dat al jaren, en nu is het aan mij. Misschien wordt het op dat vlak wel een soort van leerjaar.”

In Gieten rijdt Van der Haar zondag de eerste klassementscross van het jaar. “Voor mijzelf is het misschien niet de belangrijkste race van het hele seizoen, maar het spreekt voor zich dat er in eigen land heel wat van mij verwacht wordt. Er ligt een hoop druk op mijn schouders, zeker omdat ik in de Nederlandse driekleur rond zal rijden. Ik kom met een klein hartje aan de start, want ook voor mij is het er nog wat inkomen. Het lijkt misschien al wel goed te gaan, maar top zal ik zeker niet zijn.”

Van der Haar weet nochtans hoe hij deze Superprestigewedstrijd moet aanpakken. Vorig jaar eindigde hij er als tweede, na een ontketende Niels Albert. De wedstrijd bleef lang gesloten, tot de inmiddels met veldrijden gestopte Albert een indrukwekkende versnelling plaatste. Enkel de Nederlander kon mee met Albert, waarna het tweetal een beklijvend duel uitvocht in de slotronde. Bij het uitgaan van de laatste zandstrook slaagde Van der Haar er echter niet meteen in om in zijn pedaal te klikken, waardoor Albert onbedreigd naar winst kon rijden.

“Dit jaar moet ik beter opletten na die strook”, lacht Van der Haar met het incident van amper een jaar geleden. “Maar het wordt vooral oppassen voor de concurrentie. Albert zal er niet bij zijn, maar Mathieu van der Poel is net zo gevaarlijk. Hij is net als Albert een renner die enorm veel power kan ontwikkelen, dus verwacht ik hem meteen vooraan. Samen met de traditionele toppers is hij zondag een volwaardige favoriet voor de zege.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.