WF interviewt Janse van Rensburg: ”Ooit wil ik WK winnen”
vrijdag 28 september 2012 om 09:35

WF interviewt Janse van Rensburg: ”Ooit wil ik WK winnen”

Reinardt Janse van Rensburg heeft dit seizoen zijn doorbraak gemaakt in het wielerpeloton. De 23-jarige Zuid-Afrikaan, die uitkomt voor MTN-Qhubeka, droeg in elke ronde die hij reed minimaal één dag de leiderstrui. Tevens behaalde hij tientallen ereplaatsen tussen zeer bekende namen. Reden genoeg voor WielerFlits om de Zuid-Afrikaan een paar vragen te stellen over het afgelopen seizoen, zijn dubbelzijdige WK en de komende jaren.

2012
Dit seizoen behaalde Reinardt vele overwinningen en ereplaatsen, die hem veel belangstelling opleverden, maar één overwinning steekt er volgens hem zelf bovenuit: ”Ik denk dat de winst in de laatste etappe in de Ronde van Portugal de mooiste was. De rit werd live uitgezonden in Zuid-Afrika, dus konden mijn vrienden en familie het zien. Ik was voor die rit gefrustreerd, omdat ik drie keer tweede was geworden en ik aasde op een ritoverwinning. Gelukkig kwam die er toch nog op het eind, ik was echt blij.” Dit was Janse van Rensburg’s mooiste winst, maar zijn hoogtepunt van het seizoen was zijn overwinning in de Ronde van Zeeland Seaports, waarin hij Lars Boom versloeg: ”Ik kwam samen met bijna de hele Rabobankploeg voorin te zitten na de waaiers. Ik denk dat ze mij onderschatten en zo versloeg ik Boom in de sprint. Dat moment zal ik niet snel vergeten.”

WK Limburg
Reinardt Janse van Rensburg mocht op het WK aan drie onderdelen deelnemen. Hij reed met zijn team de ploegentijdrit, mocht als Zuid-Afrikaans kampioen tijdrijden de tijdrit rijden en was kopman voor de wegrace. ”De ploegentijdrit was een leuk onderdeel. We reden goed en werden 23e van de 32, wat goed is voor een Afrikaans team.”

De rest van het WK verliep niet echt positief voor Reinardt: ”In de tijdrit startte ik in de stromende regen en viel ik bij een rotonde. Ik moest van fiets wisselen en na een paar kilometer kwam er iets tussen mijn kabels te zitten, waardoor ik niet meer goed kon remmen.” Extra zuur voor Janse van Rensburg, want hij was goed op weg. ”Zonder deze problemen zou ik mee hebben gestreden voor de bronzen medaille, wat het uiterst teleurstellend maakt.”

In de wegrace was hij de kopman, maar het werd niet wat hij ervan verwachtte: ”Ik lag bij de grote valpartij op drie rondes van het einde. Het was toen eigenlijk over voor iedereen die erbij betrokken was, dus ik kon helaas ook geen rol van betekenis meer spelen. Ik heb niet kunnen bereiken wat ik wilde op het WK.” Over de sfeer die heerste in Limburg was Janse van Rensburg wel te spreken: ”Het was heel speciaal. Het was de eerste keer dat ik zo’n lange race zou rijden, maar het ging echt heel snel en opeens hadden we er al bijna 200 kilometer opzitten.”

Toekomst
Reinardt Janse van Rensburg vindt zelf dat hij klaar is voor een stap hogerop: ”Zeker weten. Ik heb veel progressie gemaakt het afgelopen seizoen en ik weet nog niet waar mijn limiet ligt. Ik ben zeker in staat om te concurreren met de besten.” Hij werd al vaak gelinkt met Rabobank en Argos-Shimano, vertrekt hij dan toch naar Nederland? ”Wie weet? Alle goede klassiekerrijders hebben zich hier gevestigd. Als ik een goede klassiekerrenner wil worden, is dit de plek waar ik specifieke kwaliteiten kan trainen die cruciaal zijn voor de klassiekers”, zegt Reinardt over een eventuele stap naar Nederland.

Op de vraag waar hij naar kijkt bij een (eventuele) nieuwe ploeg, antwoordt hij: ”Het imago van het team is heel belangrijk. Ik wil naar een ploeg waarvan ik weet dat ze eerlijk strijden en geen onnodige druk leggen op jonge rijders. Ook kijk ik naar het programma. Ik wil de mogelijkheid hebben om een paar grote koersen te rijden in de wereld en essentiële ervaringen op te doen.”
Op de vraag ‘Waar sta je over 3 jaar?’ zegt de Zuid-Afrikaan: ”Hopelijk ben ik dan een succesvolle heuvelrenner in de WorldTour, die ook op het vlakke goed uit de voeten kan. Ooit wil ik nog een keer het WK winnen, als eerste Afrikaan.”

Zuid-Afrika
Janse van Rensburg is één van de speerpunten van het Zuid-Afrikaanse wielrennen. Over het niveau in zijn land zegt Janse van Rensburg: ”We hebben een paar professionele wielrenners in Zuid-Afrika, maar er is veel talent. Ik denk dat het feit dat er veel jonge renners in Europa gaan rijden, het niveau omhoog brengt. MTN-Qhubeka wordt ook het eerste Afrikaanse Pro-Continental team, wat renners in Afrika zal inspireren en hun de mogelijkheid geeft tot grote competities.”

Janse van Rensburg is een redelijk ‘Nederlandse’ naam. ”Het is inderdaad Nederlands of Duits. De historici zijn ook niet zeker wat het nu is. Maar omdat ik Afrikaans ben, lijkt het waarschijnlijker dat mijn voorouders Nederlands waren”, besluit Reinardt over zijn eigen achternaam. Wellicht dat we hem dus volgend seizoen vaker op eigen bodem kunnen bewonderen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.