Wielertransfers 2018: Bárta, Wetterhall, Levasseur, BEAT…
dinsdag 28 november 2017 om 16:16

Wielertransfers 2018: Bárta, Wetterhall, Levasseur, BEAT…

December is in aantocht, wat betekent dat de meeste wielrenners al onderdak hebben gevonden voor komend seizoen. Sommige coureurs zijn echter nog altijd in het ongewis over hun toekomst. Maar gelukkig voor hen is de transfermarkt nog altijd niet gesloten. WielerFlits bundelt traditiegetrouw de laatste nieuwtjes.

Jan Bárta
Het Tsjechische tijdritkanon Jan Bárta wist dit seizoen zijn neus nog enkele malen nadrukkelijk aan het venster te steken. Zo kroonde hij zich in 2017 voor de vijfde maal tot nationaal kampioen tijdrijden, en reed naar goede klasseringen in de Czech Cycling Tour (2e), de afsluitende tijdrit van de Giro d’Italia (6e) en op het Europees kampioenschap tijdrijden in het Deense Herning (10e). Desalniettemin zullen we de 32-jarige hardrijder vanaf komend seizoen niet meer op het hoogste niveau zien. Bárta heeft namelijk een meerjarig contract getekend bij de Tsjechische continentale formatie Elkov Author.

De Tsjech, die een contract heeft ondertekend tot en met het seizoen 2020, doet naar eigen zeggen een stap terug om met meer vrijheid te kunnen koersen. “Ondanks het feit dat 2017 mijn eerste seizoen was op WorldTour-niveau, voelde ik me niet helemaal op mijn plek. Ik ben een renner die agressief koerst en graag wil aanvallen. Op het allerhoogste niveau krijg je echter niet snel de ruimte, waardoor je sneller in een anonieme rol wordt gedrukt. Bij Elkov Author krijg ik wel de ruimte om mijn ding te doen. Daarnaast geven ze aan erg veel vertrouwen in me te hebben, door me een langdurig contract aan te bieden. Ik kijk ernaar uit om een van de drijvende krachten te zijn achter de opmars van de ploeg.”

Leonardo Basso
Sky blijkt, ondanks het aantrekken van flink wat jeugdig geweld, nog altijd niet uitgewinkeld. In navolging van het eerdere inlijven van toptalenten Egan Bernal, Pavel Sivakov, Kristoffer Halvorsen en Chris Lawless, staat ook Leonardo Basso hoog op het verlanglijstje van manager Dave Brailsford. Dit meldt het Italiaanse Tuttobiciweb. De bijna 24-jarige Basso, die op dit moment uitkomt voor General Store Bottoli Zardini, kon aan het einde van 2015 ook al rekenen op verregaande interesse van een WorldTour-formatie. De Italiaan mocht zich toentertijd als stagiair tonen bij Trek, maar kon het management onvoldoende overtuigen. Mocht Basso daadwerkelijk een contract weten te versieren bij de miljoenenploeg, dan wordt hij na Gianni Moscon, Salvatore Puccio en Diego Rosa de vierde Italiaan in Britse dienst.

Jordan Levasseur
Voor de voormalige coureurs van het twee weken geleden opgedoekte Armée de Terre begint de tijd langzaam te dringen. Sommige renners, zoals Damien Gaudin, zijn erin geslaagd een nieuwe werkgever te vinden. Voor anderen zit er echter niks anders op dan een flinke stap terug te doen. Jordan Levasseur, die de afgelopen drie seizoenen uitkwam voor de legerploeg, zal in 2018 zijn wedstrijden afwerken op amateurniveau.

Dit moet een bittere pil zijn voor de 22-jarige Levasseur, die een uitstekend 2017 achter de rug heeft. Zo won de jonge Fransman de Grand Prix d’Isbergues, een rit in de Ronde de l’Oise en het eindklassement in A Travers Les Hauts De France. In de GP de Fourmies eindigde hij tussen de profs knap als zevende. “Ik hoop in 2019 weer te rijden voor een profploeg”, aldus de vanaf nu voor VC Toucy uitkomende Levasseur tegenover Be-celt.com.

Alexander Wetterhall
Doet de naam Alexander Wetterhall nog een belletje rinkelen? In 2013 zal de Nederlandse wielervolger zijn naam ongetwijfeld tegengekomen zijn in het (wieler)nieuws. Toen won de inmiddels 31-jarige Zweed voor het Procontinentale NetApp-Endura namelijk de Ronde van Drenthe. Ruim vier jaar later neemt Wetterhall afscheid van het wegwielrennen. Op Twitter laat de Zweed weten zich vanaf nu te richten op het mountainbiken en cross country. Het afgelopen seizoen was Wetterhall voor het derde jaar op rij actief voor Tre Berg-Postnord. Hij greep dit jaar nog zilver op het nationaal kampioenschap tijdrijden, en veroverde brons in de wegrit.

BEAT Cycling Club
Tot slot staan we stil bij de vers afgeronde transfers van BEAT Cycling Club. Het aantrekken van Danny Maas en Alex Mengoulas was al eerder in kannen en kruiken, maar nu is ook bekend geworden dat Aksel Nömmela en Wesley van Dyck eveneens een contract hebben getekend bij de continentale wegploeg. De 23-jarige Est Nömmela verraste dit seizoen door in het Deense Herning als zevende te eindigen op het Europees kampioenschap op de weg. Ook eindigde hij als vijfde in het Kampioenschap van Vlaanderen. De eveneens 23-jarige Van Dyck, die wordt omschreven als een puncheur, werd dan weer twaalfde op het Belgisch kampioenschap op de weg bij beloften.

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
28 november 2017 16:40
Zo dat is nog een mooie aanwinst voor Beat! De laatste tijd begint de ploeg toch mooi vorm te krijgen.

Vreemd dat een renner als Levasseur nergens onderdak weet te vinden. Kan me niet voorstellen dat er geen enkele Franse ploeg is die het in hem ziet zitten.

Is deze Basso familie (neefje) van Ivan?
28 november 2017 17:09
@castroviejo, Voor zover ik weet geen familie van Ivan. Wel enigszins verrassend dat Sky in hem geïnteresseerd zou zijn, wat mij betreft, heeft volgens mij de laatste jaren toch niet echt veel vooruitgang geboekt.
28 november 2017 17:34
Barta zullen we missen om de eerste aanval te doen in zowat elke etappe waar hij start
28 november 2017 18:55
Hopelijk kan Barta in 2019 weer bij een PCT terecht, ondanks zijn driejarige contract. CCC lijkt mij wel een ideale ploeg. Maar wel mooi dat hij gewoon doorgaat, al is het op CT niveau;
28 november 2017 21:30
Die paragraaf over Armee de Terre en Gaudin vind ik een beetje raar. Het vertrek van Gaudin was lang voor het opdoeken van de ploeg en heeft er niks mee te maken. Volgens mij heeft nog geen enkele renner die voor 2018 onder contract staat/stond bij Armee een nieuwe ploeg..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.