Wielertransfers 2019: Atapuma, Pujol, Errazkin, Doull, Puccio, Tarteletto-Isorex
Darwin Atapuma - Foto: Sirotti
woensdag 31 oktober 2018 om 10:40

Wielertransfers 2019: Atapuma, Pujol, Errazkin, Doull, Puccio, Tarteletto-Isorex

In de rubriek Wielertransfers zet WielerFlits de laatste geruchten en bevestigingen op een rijtje. Met vandaag Darwin Atapuma, Oscar Pujol, Xuban Errazkin en Owain Doull.

Atapuma tekent bij Cofidis
Cofidis heeft de komst van Darwin Atapuma officieel bevestigd. De 30-jarige Colombiaanse klimmer maakt zoals gisteren al uitlekte de overstap van UAE-Emirates naar het Franse Cofidis. “Met de komst van Darwin hebben we nu de wapens om op ieder terrein te schitteren. Hij is de schakel die de afgelopen jaren ontbrak”, vertelt teambaas Cedric Vasseur in een persbericht. “Met hem hebben we nu een renner gevonden die kan schitteren bij aankomsten boven de 2000 meter, zoals tijdens de komende Tour de France enkele keren het geval zal zijn.”

Oscar Pujol zet punt achter carrière
Oscar Pujol heeft op 35-jarige leeftijd een punt gezet achter zijn carrière. Bij de Spanjaard ontbreekt naar eigen zeggen de motivatie om langer door te gaan bij het Japanse UKYO, waar hij de afgelopen vier seizoenen voor reed. “De kalender is te beperkt, zeker als je zolang ver van huis bent.”

Pujol begon zijn loopbaan in 2008 bij het continentale Burgos Monumental. Hij maakte in zijn debuutjaar indruk bij het management van Cervélo, dat hem een contract voor twee seizoenen aanbood. Hierna reed hij nog één seizoen voor Omega Pharma-Lotto, waarna de klimmer via een aantal omzwervingen in 2015 terecht kwam bij UKYO, de huidige ploeg van Raymond Kreder.

Oscar Pujol

Oscar Pujol wint op de Mount Fuji tijdens de Tour of Japan – foto: Tour of Japan

In dienst van de Japanse formatie won hij tweemaal de Tour of Japan. Daarnaast boekte hij eindzeges in de Tour du Kumano en de Tour of Singkarak. Dit seizoen wist hij geen aansprekende resultaten te boeken. Hij nam zaterdag afscheid tijdens de Hill Climb World Championships, een wedstrijd over achttien kilometer op de klim Gibraltar Road in Californië, gewonnen door oud-prof Philip Gaimon.

Vrijgesproken Xuban Errazkin twijfelt over toekomst
Op 15 augustus kwam het nieuws naar buiten dat de beloftevolle Spaanse klimmer Xuban Errazkin in juni na de GP Abimota ‘positief’ heeft getest op het middel Terbutaline. Errazkin zou te hoge waarden van het medicijn tegen astma hebben ingenomen. De 22-jarige renner werd een tijdje langs de kant gehouden, waardoor hij onder meer moest passen voor de Tour de l’Avenir.

Eind augustus kwam dan het opmerkelijke nieuws: Errazkin zou nooit positief hebben getest op het middel. Volgens het Spaanse Sprint-final hadden de controleurs bij zijn test geen enkele onregelmatigheid geconstateerd. Bovendien hebben ze nooit een officiële aanklacht tegen de renner ingediend. En dat terwijl Errazkin wél heeft toegegeven het middel te hebben gebruikt.

Zijn naam werd uiteindelijk gezuiverd, waardoor hij zich weer kan richten op zijn toekomst. Het is echter nog maar de vraag voor welke ploeg Errazkin volgend jaar zal rijden. Aanvankelijk leek de klimmer zijn huidige team Vito-Feirense-BlackJack te verlaten voor een andere continentale ploeg, maar de Portugese formatie heeft nu een financieel aantrekkelijker voorstel gedaan. “Nu overweeg ik een langer verblijf bij mijn huidige team”, zo laat hij weten aan het Baskische Naiz.

Owain Doull blijft jaar langer bij Sky
Owain Doull zal ook in 2019 koersen voor Sky. De 25-jarige renner heeft zijn contract met één jaar verlengd. Doull maakte aan het einde van 2016 de overstap van het continentale Team Wiggins. Dit jaar werd hij derde op het Brits kampioenschap en elfde in de Omloop het Nieuwsblad. “Ik hoop me volgend seizoen nog verder te ontwikkelen”, zo laat de Brit weten op de ploegsite. “Mijn hoofddoel zijn de voorjaarsklassiekers.”

Ook Salvatore Puccio blijft
Naast Owain Doull rijdt ook Salvatore Puccio de komende jaren voor Sky. De Britse formatie meldt dat de 29-jarige Italiaan voor drie jaar heeft bijgetekend. Puccio komt al sinds 2012 uit voor Sky, dat nu 26 renners voor 2019 onder contract heeft.

Tarteletto-Isorex heeft selectie compleet
Tarteletto-Isorex begint volgens Het Nieuwsblad aan het nieuwe seizoen met 16 renners. De ploeg verwelkomt met Elias van Breusseghem (Vérandas Willems-Crelan), Maxime Vantomme (WB Aqua Protect Veranclassic), Kirill Pozdnyakov (Synergy Baku), Thomas Joseph (Marlux – Bingoal) en Julien Van den Brande (EFC Expo-L&R-Vulsteke) zes nieuwkomers. Zoals gemeld vertrekt Rob Ruijgh. Hij hoopt binnenkort duidelijkheid te hebben over zijn toekomst.

Selectie Tarteletto-Isorex 2019
flag-be David Boucher
flag-be Bryan Boussaer
flag-be Jelle Cant
flag-be Arne De Groote
flag-be Niels De Rooze
flag-be Jonas Goeman
flag-be Thomas Joseph
flag-be Jelle Mannaerts
flag-az Kirill Pozdnyakov
flag-al Ylber Sefa
flag-be Michiel Stockman
flag-be Abram Stockman
flag-be Elias Van Breussegem
flag-be Julien Van den Brande
flag-be Vince Van den Eynde
flag-be Maxime Vantomme

Mol en Van Elzakker in Luxemburgse Dienst
Het Luxemburgse Team Differdange heeft gisteren de komst van vijf nieuwe renners bekendgemaakt. De Nederlanders Wesley Mol en Wout van Elzakker verdedigen in 2019 de kleuren van de continentale formatie, die volgend seizoen de naam Differdange-GeBa draagt. Mol maakt de overstap van de opleidingsploeg van Alberto Contador terwijl Van Elzakker afgelopen jaar uitkwam voor De Jonge Renner. Daarnaast komen de Amerikaan Cameron Beard (DESTIL – Parkhotel Valkenburg), de Belg Jeroen Pattyn en de Duitser Toni Franz de ploeg versterken.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
31 oktober 2018 11:01
Ik geloof dat Atapuma (nationaal kampioen in 2008) bij BMC wel kampioensmouwtjes had, maar bij UAE niet meer. Weet iemand of die mouwtjes verlopen of heeft gewoon niet elke ploeg zin om zijn renners die mouwtjes te geven?
  31 oktober 2018 11:57
  Die verlopen niet, maar zijn niet verplicht om gevoerd te worden. (Zie onderstaande) Waarschijnlijk hadden ze bij UAE geen zin om een apart ontwerp voor Atapuma te maken. Ik verwacht dat ze dat bij Cofidis wel weer gaan doen.

  "Wanneer hij niet langer de titel van nationaal kampioen heeft, kan een renner biezen in nationale kleuren dragen op de kraag en de manchetten van zijn trui en broek volgens de technische specificaties bepaald door de nationale federatie. Hij kan een dergelijke trui echter alleen dragen in evenementen van de discipline, specialiteit en categorie waarin hij de titel heeft gewonnen en in geen enkel ander geval"
  31 oktober 2018 13:27
  Dank voor de uitleg.
31 oktober 2018 11:05
Wat heft Doull afgelopen seizoenen laten zien om in aanmerking te komen voor deze contractverlenging? vreemde beslissing bij Sky
  31 oktober 2018 11:19
  Doull is bijna in elke koers knecht. Niet heel gek dat ie zelf niet tot prestaties komt, toch? Was de afgelopen Spelen nog een belangrijke schakel in de gouden ploegenachtervolging met Wiggo. Die heeft genoeg potentieel en dat zullen ze bij Sky ook wel terugzien in de cijfers.
  31 oktober 2018 11:20
  Ik denk dat men bij Sky heel tevreden is over het werk, dat hij voor de ploeg heeft verricht. Daarnaast heeft hij de potentie om tot een (redelijk) goede renner voor de klassiekers te kunnen uitgroeien.
  31 oktober 2018 11:27
  ik zie het niet, maar dat zal aan mij liggen dan ;)
31 oktober 2018 13:10
Julien van den Brande kiest voor Tarteletto boven sportvlaanderen en andere...

Heel vreemde beslissing om continentaal te blijven als je pro Conti kan en zal dus maar niet te veel denken waarom dit zal zijn...
31 oktober 2018 13:55
Vantomme naar Tarteletto, ook vrij opvallend. Die heeft ook wel eens betere tijden gekend...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.