Wielerwereld onder de indruk van crosskoning Mathieu van der Poel: “Vliegend tapijt”
foto: Cor Vos
maandag 5 februari 2024 om 15:10

Wielerwereld onder de indruk van crosskoning Mathieu van der Poel: “Vliegend tapijt”

Tábor, Bogense, Dübendorf, Oostende, Hoogerheide en opnieuw Tábor. Mathieu van der Poel is nog altijd ‘maar’ 29 jaar, maar staat na zondag al op zes elitewereldtitels in het veld. Op sociale media komen heel wat bekende wielerfiguren superlatieven tekort om de prestatie van MVDP te omschrijven. WielerFlits bundelt enkele van de mooiste reacties.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Voor de start kon hij eigenlijk al niet verliezen, maar Mathieu van der Poel bleek op het moment suprême ook over de juiste benen te beschikken. De Nederlander reed in de eerste ronde weg bij de concurrentie, breidde zijn voorsprong stelselmatig uit en kwam na een uur cross solo over de streep in Tábor. Goed voor elitewereldtitel nummer zes in het veld. Een sterke Joris Nieuwenhuis werd tweede, voor Michael Vanthourenhout.

Voor Van der Poel is het dus zijn zesde wereldtitel op negen deelnames, waardoor hij nu echt zicht heeft op het record van Erik De Vlaeminck. De in 2015 overleden broer van Roger De Vlaeminck werd in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw maar liefst zeven keer wereldkampioen in het veld, een record. Voor nu toch, want Van der Poel kan in de (nabije) toekomst de lat nog wat hoger leggen.

Van der Poel blikte op zijn Instagram-pagina nog even terug op zijn zoveelste gewonnen WK-race, met als bijschrift ‘job done’. Onder meer collega-wielrenners Remco Evenepoel, Jasper Stuyven, Robbie McEwen, Alberto Contador en Heinrich Haussler reageerden. “Gefeliciteerd broeder”, schreef Evenepoel. “Koning van de koers”, is McEwen vol lof. “Groots, proficiat vriend”, reageert Contador. Een andere leuke reactie kwam van ex-prof Roy Sentjens. “Vliegend tapijt #nekmatje.”

Ook op X zien we de nodige felicitaties.

Van der Poel zou volgend jaar eventueel al op gelijke hoogte kunnen komen met Erik De Vlaeminck, al is het maar de vraag of hij de komende seizoenen zal blijven crossen. “Ik geniet nog steeds van de cross, het is iets wat ik echt graag doe. Maar het is niet alleen de cross. Het is alles wat er daarnaast nog bijkomt. Het kost veel energie. Mijn focus ligt ook meer en meer op de weg, daar liggen mijn grote doelen. En misschien ook nog steeds op de mountainbike”, vertelde hij na het WK.

“Soms vind ik het dan leuk om een langere periode te hebben waarin ik gewoon kan trainen. Maar het is niet een beslissing die ik zelf kan maken. Als ik het ga blijven doen, zal het altijd op de manier zijn zoals ik dit jaar heb gedaan. Ik denk dat het record de enige motivatie is om in de winter opnieuw te gaan crossen. Dat is iets wat de mensen gewoon niet vergeten. Zelfs vele jaren na zijn (doelt op De Vlaeminck, red.) carrière wordt erover gepraat. Dat zijn dus de zaken die tellen en mij bezig houden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.