Zwemcoach Jacco Verhaeren opvolger Merijn Zeeman bij Visma | Lease a Bike
foto: Cor Vos
Kerckhoffs Raymond
donderdag 16 mei 2024 om 12:04

Zwemcoach Jacco Verhaeren opvolger Merijn Zeeman bij Visma | Lease a Bike

Breaking Jacco Verhaeren wordt de opvolger van Merijn Zeeman bij Visma | Lease a Bike. Zeeman vertrekt na dit wielerseizoen naar voetbalclub AZ in Alkmaar om daar als algemeen directeur aan de slag te gaan. Daardoor is de functie sportief directeur bij de wielerformatie vrij gekomen.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Meerdere bronnen hebben aan WielerFlits aangegeven dat Verhaeren (55) vanaf komend seizoen de functie van sportief directeur gaat invullen. Verhaeren werd eind vorig jaar al toegevoegd tot de performance staf van de Nederlandse wielerploeg.

Het is de bedoeling dat Verhaeren de leiding neemt over het totale topsportbeleid binnen Visma | Lease a Bike en met een helikopterview het sportieve gebeuren aanstuurt. Een groot deel van de wielertechnische zaken van Zeeman zullen worden overgenomen door Grischa Niermann en Mathieu Heijboer, die binnen de organisatie ook een stap naar boven zetten.

Verhaeren en de wielerploeg gaven vorig jaar al aan heilig te geloven in de kruisbestuiving tussen de verschillende sporten. Verhaeren zou dit jaar vooral op de achtergrond een aantal processen gaan ondersteunen. Momenteel heeft Verhaeren de focus nog helemaal gericht op zijn functie als bondscoach van de Franse zwemploeg met de Olympische Spelen in Parijs als absolute hoofddoel.

Als zwemcoach is Verhaeren decennialang uiterst succesvol en begeleidde onder meer Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo naar olympisch goud.

Eind vorig jaar zei Verhaeren over zijn rol bij Visma | Lease a Bike: “Kennisdelen is de aanleiding van deze samenwerking. Ik wil de wielersport beter leren kennen en zal mijn input geven over prestatieprocessen en trainingen. Ik zet me nog altijd honderd procent in voor de Franse zwemploeg in aanloop naar de Olympische Spelen, maar ik laat graag mijn licht schijnen over de huidige prestatieaanpak van Visma | Lease a Bike. Dat doe ik ‘met mijn zwembril op’. Wat zij ermee doen, is vervolgens aan hen.”

Zeeman zei destijds over Verhaeren: “De afgelopen jaren heb ik vaak inzichten en ideeën uitgewisseld met Jacco”, aldus Zeeman. “Na ons beste seizoen ooit is het voor ons belangrijk dat we blijven zoeken naar verbetering en nieuwe inzichten. Samen met Mathieu Heijboer kwam ik tot de conclusie dat Jacco ons deze nieuwe ideeën en andere inzichten, afkomstig uit een andere sport, kan geven. We beginnen met een bescheiden samenwerking, die in de toekomst hopelijk uitmondt in meer.”


Luister vanaf 33:00 naar de WielerFlits Podcast voor het stuk over Jacco Verhaeren


Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.