Etappe 10: Scandiano - Viareggio

Scandiano - Viareggio | etappe-10-naar-viareggio
Datum: 16 mei 2023
Startplaats:
Scandiano
Finishplaats:
Viareggio
Afstand: 190 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

Na een rustdag gaat de Giro d’Italia verder met een rit van Scandiano naar Viareggio. Het peloton heeft zich tijdens de rustdag verplaatst naar de Reggio Emilia en deze dinsdag rijden de renners weer terug naar de Tyrreense kust. 

Sprinters zullen opzien tegen de eerste negentig kilometer en hopen dat het peloton het in deze eerste 2,5 wedstrijduur rustig aan doet, zodat zij later in Viareggio om de zege kunnen sprinten. De vraag is echter of dat gaat lukken, en deze rit niet meer voor aanvallers is bedoeld. Organisator RCS geeft deze rit twee sterren. 

 

Gestart wordt er dinsdag op 110 meter hoogte, waarna het peloton rustig begint aan een beklimming van 90 kilometer naar de Passo delle Radici op 1527 meter hoogte. Oké, af en toe moet het peloton ook even afdalen in deze eerste 90 kilometer, maar feit is wel dat er al vroeg in de etappe heel veel stijgende kilometers worden gemaakt. 

Al na 15,5 kilometer arriveert het peloton in Baiso op 543 meter hoogte. De beklimming heeft in het routeboek geen naam, maar op dit moment in de wedstrijd zijn er toch alweer 440 hoogtemeters overbrugd. Na een klein plateau dalen de renners af naar Gatta, waarna er eerst geklommen wordt naar Villa Minozzo. Daar is de eerste tussensprint van de dag. 

Vervolgens begint het echte klimmen met de Pian del Monte (8 kilometer aan 5,1 procent) en daarna de jump naar de Passo delle Radici (4,2 kilometer aan 6,3 procent), die de Giro-organisatie met de eerdere hoogtemeters in ogenschouw genomen heeft aangeduid met de tweede categorie. 

Het lastigste gedeelte van de etappe is dan achter de rug, al is de springplank naar de Monteperpoli (2,4 kilometer aan 8,4 procent) aan het einde van de afdaling nog een bijzonder steil tussendoortje. Na deze beklimming is het echt vlak en rijdt het peloton in rap tempo naar de Tyrreense kust.

Er is op dat moment nog 76 kilometer naar de meet in Viareggio te rijden. De sprinters krijgen dus nog alle tijd om terug in het peloton te keren, maar is de kopgroep dan niet al te ver uit zicht? Bekijk overzicht van Giro d'Italia