Etappe 14: Sierre - Cassano Magnago

Datum: 20 mei 2023
Startplaats:
Sierre
Finishplaats:
Cassano Magnago
Afstand: 194 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

In de veertiende etappe starten de renners op Zwitsers grondgebied en eindigen ze na 194 kilometer in Lombardije. Alhoewel er genoeg bergen in de buurt liggen, gaat deze etappe waarschijnlijk eindigen in een massasprint. 

 

Aan startplaats Sierre kleeft een zwart randje. Elf jaar geleden crashte hier een Belgische bus met basisschoolkinderen, waarvan er 28 overleden. Een deel daarvan had de Nederlandse nationaliteit. De renners zullen daar zaterdag ongetwijfeld bij stilstaan als ze vertrekken. 

Daarna gaat de focus weer op de koers. Dat moet ook, aangezien het eerste deel van de rit meteen lastig is met de beklimming van de Passo del Sempione (19,9 kilometer aan 6,6 procent). De beklimming brengt de renners naar een hoogte van meer dan 2000 meter, dus reken er maar op dat de sprinters hier overboord zullen gaan. 

De rest van de etappe is echter vlak. Als de coureurs na 55,5 kilometer boven komen op de Passo del Sempione, zijn er nog bijna 140 kilometers te gaan tot Cassano Magnago waarin de sprinters alle ruimte zullen krijgen om weer terug te keren. 

In 2006 vond er ongeveer eenzelfde etappe plaats in de Giro, die door Robert Förster in een massasprint werd gewonnen voor Maximiliano Richeze en Olaf Pollack. Ook toen zat de Passo del Sempione in het parcours en eindigde de etappe in Lombardije (Milaan).Bekijk overzicht van Giro d'Italia