Etappe 17: Pergine Valsugana - Caorle

Datum: 24 mei 2023
Startplaats:
Pergine Valsugana
Finishplaats:
Caorle
Afstand: 197 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

De sprinters die de loodzware etappe naar de Monte Bondone hebben overleefd, zijn woensdag eindelijk weer aan zet. Richting de Adriatische kust heeft de Giro-organisatie een parcours uitgetekend met slechts 300 hoogtemeters, en dus gaan we de rappe mannen weer aan het werk zien. 

 

Begonnen wordt er nog in de heuvelachtige regio rondom Pergine Valsugana en de start ligt op 530 meter hoogte, maar daar zullen de renners niet veel van merken. Geen heuvels of bergen in de openingsfase, maar een licht dalende lijn naar de gemeente Rosà in de provincie Veneto, waar na 81 kilometer ook de eerste tussensprint van de dag ligt.  

De coureurs zitten op dat moment diep in een van de meest bekende wijnregio’s van Europa: hier komt namelijk prosecco vandaan! De heuvels tussen Conegliano en Valdobbiadene staan sinds 2019 zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege de prosecco. Pas aan de finish in Caorle krijgen de renners tijd om een beetje te proeven, en misschien is de fles prosecco voor de etappewinnaar wel uit deze streek. 

In de laatste tachtig kilometer koerst het peloton in sneltreinvaart richting de kust bij Venetië, waar het in Lido di Jesolo een zwieper naar het noorden maakt. De laatste 30 kilometer zijn langs de Adriatische kust en biljartvlak, dus reken er maar op dat we een sprint gaan zien.

Voor Pavel Sivakov is dit een bijzondere etappe. De Russische Fransman werd hier in de buurt geboren, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Souiech, een dorp in de Franse Pyreneeën.Bekijk overzicht van Giro d'Italia