Etappe 4: Venosa - Lago Laceno

Venosa - Lago Laceno | etappe-4-naar-lago-laceno
Datum: 09 mei 2023
Startplaats:
Venosa
Finishplaats:
Lago Laceno
Afstand: 184 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

De eerste echte bergrit in de Giro d’Italia vindt al plaats op dag vier. In 184 kilometer rijdt het peloton naar het skioord in Lago Laceno, dat op 1062 meter hoogte ligt. In de kilometers daarvoor liggen drie beklimmingen van tweede categorie. waarvan de Colle Molella (9,6 kilometer aan 6,2 procent) op drie kilometer van de meet de laatste is. 

Gestart wordt er dinsdag 9 mei in Venosa, wat min of meer het dorp van Venus betekent en dicht bij de uitgedoofde vulkaan Monte Vulture ligt.  Over heuvelachtig terrein wordt vanuit Venosa vaart gemaakt richting de Passo delle Crocelle (13,5 kilometer aan 4,3 procent). Het peloton bevindt zich dan voor het eerst in deze ronde op meer dan 1000 meter hoogte. 

Niet veel later zullen de renners opnieuw op meer dan 1000 meter hoogte zijn. Na een tussensprint na 96 kilometer op de Muur van Lancano wordt begonnen aan opnieuw een beklimming van de tweede categorie, naar Valico di Monte Caruozzo (8,2 kilometer aan 5,2 procent). Echte brokken zullen er op deze klim niet gemaakt worden, maar vluchters zullen ervan smullen.  Bekijk overzicht van Giro d'Italia