Primož Roglič grijpt de macht in de Ronde van Slovenië
foto: LaPresse
zaterdag 16 juni 2018 om 14:54

Primož Roglič grijpt de macht in de Ronde van Slovenië

Primož Roglič heeft op indrukwekkende wijze de vierde etappe in de Ronde van Slovenië op zijn naam geschreven. De Sloveen reed op de slotklim al zijn concurrenten uit het wiel en hield in Kamnik genoeg seconden over om de leiderstrui over te nemen van Rigoberto Uran Uran, die niet kon volgen.

In de Ronde van Slovenië wachtte het peloton opnieuw een aantal bergen op. Uran was in het bezit van de leiderstrui, maar Roglic wilde deze graag in eigen land van de Colombiaan afnemen.

Kopgroep met grote namen
Het begin van de etappe leek op die van een overgangsrit in een grote ronde. Grote namen die zich in de debatten mengen om aan de finish de klassementsmannen voor te blijven. Veertien renners kregen uiteindelijk de zege van het peloton, met Ruben Plaza (Israel Cycling Academy), Fausto Masnada (Androni-Sidermec-Bottechia), Davide Formolo (EF Education First-Drapac), Pawel Poljanski (BORA-hansgrohe) als grootste namen. Ook Amund Grøndahl Jansen zat mee. Hij kon op de slotklim van Volovljek, die op twintig kilometer van de meet eindigde, een rol spelen bij een mogelijke aanval van Roglic.

Roglic ontbindt zijn duivels op Volovljek
De kopgroep hield echter niet stand; ondanks de enkele minuten die ze kregen van het peloton, was het aan de voet van Volovljek gedaan voor de koplopers. Poljanski en Masnada waren de laatste renners die ingerekend werden.
Ingerekend werden zij echter niet door het peloton, maar door een ontketenende Roglic. De Sloveen ontbond op de slotklim zijn duivels en liet na meerdere demarrages iedereen zijn hielen zien. Ildar Arslanov was de laatste renners die moest capituleren. Uran kon het tempo van de LottoNL-Jumbo-renner niet volgen en moest aanhaken in een achtervolgende groepje dat op 35 seconden van Roglic bovenkwam.

Achtervolgers komen niet dichterbij, Roglic grijpt de macht
In de afzink naar Kamnik breidde de Sloveen zijn voorsprong alleen maar uit. Aan de finish hield Roglic meer dan een halve minuut over op zijn concurrenten, waar Matej Mohoric en Rafal Majka naar de tweede en derde plaats werden verwezen. Door deze zege grijpt Roglic de macht in Slovenie met nog één dag te gaan, een tijdrit.

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
16 juni 2018 14:57
Knappe zege, duidelijk de sterkste hier. En alvast even kunnen oefenen voor de tijdrit van morgen.
16 juni 2018 14:58
TLJ zal wel weer ‘tevreden’ zijn
16 juni 2018 14:58
Een halve minuut.... maar top gedaan van Roglic en zijn team
16 juni 2018 15:01
Knap!
16 juni 2018 15:01
Davide Formolo rijdt bij Bora toch?

Straffe kost van Roglic, mooi voor Lottojumbo
16 juni 2018 15:02
Een klasse afdeling!

Nog wel een paar foutjes in de tekst:
Formolo rijdt voor Bora Hansgrohe en Roglic hield maar een halve minuut over in plaats van een hele minuut aan de finish.
16 juni 2018 15:04
Wanneer zou het boek van Roglic verschijnen?
16 juni 2018 15:04
@fietsvriend Jij niet ??
16 juni 2018 15:06
TLJ mag zeker tevreden zijn met zijn jumper Primoz Roglic. Dat wordt leuk in komende TdF.
16 juni 2018 15:08
Geweldige prestatie. Belooft heel veel voor de Tour. Zou het dan toch mogelijk zijn...
Wie weet met Kruijswijk als meesterknecht.
16 juni 2018 15:16
Brajkovic top 10! Morgen was het dag op dag 2 jaar geleden dat hem dat nog gelukt was. Het godenkind is terug!
16 juni 2018 15:18
Voor al die mensen die gisteren nog twijfelden aan Roglic. Hier het bewijs.
Roglic is klaar voor de Tour.
16 juni 2018 15:21
Zo kom je Brajkovic ook weer eens tegen inderdaad. Ondertussen al 35. In mijn ogen leek hij eeuwig 23 te blijven en wachten we nog steeds op zijn eerste Tour zege. Zal lastig worden ben ik bang.
16 juni 2018 15:22
Uran wordt dit jaar geen tweede.....
16 juni 2018 15:28
Nog nooit zoveel TLJshirts langs de kant gezien. ;) morgen Boom??

@bartje: gevaarlijke uitspraak. Uran leek nou niet echt zn best te doen.
16 juni 2018 15:29
@bartje
komkom, vorig jaar in de Route du Sud reed hij nog zwakker rond. Nu staat hij hier 2e met ritwinst. Uran afschrijven op basis van zijn voorbereiding is een beetje hetzelfde als Nibali daarop afschrijven.
16 juni 2018 15:32
Mohoric begint ook steeds beter te worden hoor, vind hem ook heel leuk rijden. Zal een mooie aanwinst voor tlj kunnen zijn
16 juni 2018 15:44
@jvh93
Ja, die Matej Mohoric 23 jaar zou zeker een goede vangst zijn voor TLJ. Ik denk, dat Roglic met zo'n landgenoot blij zal zijn. Die past wel in 't opleidingstraject van de ploeg.
16 juni 2018 15:50
Kunnen ze nooit betalen
16 juni 2018 15:53
Mohoric zal gewoon blijven bij Bahrein vermoed ik. Quasi iedereen van die ploeg daar moet nog een contract voor volgend jaar tekenen, en als je de geruchten hoort, is die sjeik wel gebrand om zijn ploeg te versterken. Het zou dan ook vreemd zijn om een toptalent te laten gaan.
16 juni 2018 15:54
Dat noemen wij huishouden.
16 juni 2018 16:06
Roglic rijdt een thuiswedstrijd en heeft hier een doel van gemaakt. Uran is na gisteren super tevreden en hoeft niet meer tot het gaatje. Verder nauwelijks echte concurrentie. Worden weer veel te snelle conclusies getrokken na nota bene Ronde van Slovenie. Maar hetzelfde gaat op voor Zwitserland. Over drie weken gaat het er pas echt om en is alles ineens helemaal anders. Dan doen een hele hoop mannen die nu trainen, nu onzichtbaar zijn, zichzelf hier en daar een keertje testen ineens een stapje erbij en staan er in vooral de derde week waar veel er weer doorheen zakken. Mannen die bewezen hebben de tour aan te kunnen die qua stress en door media zwaarder is dan Giro of Vuelta die qua parcours wel zwaarder zijn maar minder stressvol, die komen straks op het podium en in de top 10. Koele kikker Uran is er wel zo een. Nibali ook zo. Froome smult ervan die wint normaal gesproken helaas weer. Roglic gaat lekker bezig zijn in de eerste twee weken en daarna is de koek op. Dat is traditioneel zo bij al die mannen die vooral in kleine rondes opvallen en veel beter lijken te zijn dan al die anderen die er rijden (op reserves). Anders hadden grote rondes heel veel andere winnaars gehad.
16 juni 2018 16:18
@grootverzet Froome won toch ook kleine rondes, hetzelfde geldt voor mannen als Contador, Wiggins, Nibali etc etc.... Roglic heeft nog niet een grote ronde gereden voor een klassement en dus is het nu veel te vroeg om te zeggen dat hij dat niet aankan. Als er 1 een koele kikker is dan is het Roglic wel... heb je die man ooit in paniek gezien. Laten we eerst maar eens afwachten hoe hij presteert op het moment dat hij een klassement gaat rijden in een grote ronde. En natuurlijk is dit rondje helemaal op het lijf geschreven voor Roglic. Ik hecht dan ook niet zoveel belang aan deze uitslag. Hier kon maar 1 renner winnen. Maar ik heb nu al een paar keer gezien hoe sterk hij ook bergop is. Op zich heeft hij alles in zich om een klassement te kunnen rijden in een grote ronde.
16 juni 2018 16:43
Die Australiërs van Sunweb beginnen ook steeds beter te rijden!

Mooie overwinning voor Roglic!
16 juni 2018 16:46
Sorry maar Majka en Uran zijn geen kleine jongens en Rafał Majka heeft 't wel geprobeerd door Pawel Poljanski op kop te zetten in de achtervolging, maar Roglic is toch een maatje te groot gebleken. Bohra had best een leuk team meegenomen met ook nog Davide Formolo.
Roglic komt van een hoogtestage en dit is gewoon een bevestiging, dat 't goed zit.
Dus om niet zoveel belang aan deze uitslag te hechten klopt niet helemaal.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.