Voorbeschouwing: Binche-Chimay-Binche 2019
Foto: Cor Vos
dinsdag 8 oktober 2019 om 08:10

Voorbeschouwing: Binche-Chimay-Binche 2019

Binche-Chimay-Binche is de traditionele afsluiter van het Waalse wielerseizoen. Slecht weer, moegestreden renners, kasseien en een lastige aankomst zijn de kerningrediënten om deze eendagswedstrijd interessant te maken. Wie kroont zich tot opvolger van Danny van Poppel? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Voor vele wielerfans zal het misschien lijken alsof deze wedstrijd nog maar relatief recent in het leven geroepen is, maar niets is minder waar. De historie van Binche-Tournai-Binche, de oorspronkelijke naam van deze Waalse semiklassieker, gaat namelijk terug tot 1911, toen wielerclub Le Rapide Binche voor het eerst een profkoers organiseerde. Winnaar was de onbekende Jan Van Ingelghem.

Echt grote namen kwamen er in die beginjaren niet op de erelijst, en vanaf 1922 zag de organisatie zich meermaals genoodzaakt om een sabbatjaar in te lassen. Een voorbode voor een voorlopig einde van Binche-Tournai-Binche, zo bleek, want vanaf 1931 stond deze eendagswedstrijd niet meer op de kalender. Pas in 1984 maakte Binche-Tournai-Binche een doorstart. Benny van Brabant was de eerste winnaar, maar met Adrie van der Poel, Jean-Marie Wampers, Jelle Nijdam (zelfs tweemaal, waardoor hij tot op de dag van vandaag recordhouder is samen met Omer Taverne), Wilfried Nelissen en Frank Vandenbroucke kregen we toch enkele leuke namen op het palmares van deze Waalse semiklassieker.

Na de editie die Vandenbroucke won, werd de stekker er door financiële ongemakken weer uitgetrokken. Onder impuls van Jean-Luc Vandenbroucke was het pas in 2010 weer koersen geblazen in Binche. Vandenbroucke zette zijn schouders onder dit project en besloot om de wedstrijd op te dragen aan zijn inmiddels overleden neef Frank. De Memorial Frank Vandenbroucke was geboren, en met Elia Viviani kreeg men geen kleine winnaar.

Foto: Cor Vos

Maar ook nu zou het niet lang duren voor er weer enkele veranderingen op til waren. Vanaf 2013 zou Vandenbroucke de naam van de wedstrijd moeten delen met Binche-Chimay-Binche, wat tot op de dag van vandaag nog steeds het geval is. In 2016 besloot de organisatie toe te treden tot de Belgian Cycling Cup, maar zag daar sinds dit seizoen weer vanaf.

Laatste tien winnaars Binche-Chimay-Binche
2018: flag-nl Danny van Poppel
2017: flag-be Jasper De Buyst
2016: flag-fr Arnaud Démare
2015: flag-nl Ramon Sinkeldam
2014: flag-cz Zdenek Stybar
2013: flag-za Reinardt Janse van Rensburg
2012: flag-gb Adam Blythe
2011: flag-de Rudiger Selig
2010: flag-it Elia Viviani
1996: flag-be Frank Vandenbroucke


Vorig jaar

Vorig jaar was het Quick-Step Floors dat de finale van deze Binche-Chimay-Binche vroeg opende en er een ware waaierkoers van maakte. Onder impuls van deze blauwe brigade wisten tien ijzersterke beren zich af te scheiden. Štybar, Lampaert, Armée, Démare Vandenbergh, Wynants, Dupont, De Winter, Declercq en Laporte: de winnaar leek uit dit groepje te komen. Vandenbergh was de meest bedrijvige vooraan, maar het was Štybar die er solo vandoor ging.

De Tsjech leek op weg naar zijn eerste zege van het seizoen, maar plots was LottoNL-Jumbo daar. De Nederlandse formatie zette zich vol op kop voor sprintkopman Van Poppel. Hierdoor smolt de voorsprong van Štybar als sneeuw voor de zon.

Net voor het ingaan van de laatste kilometer werd de moegestreden ex-crosser dan alsnog ingerekend. Het was vervolgens Van Poppel die al bijzonder vroeg aanging op de hellende aankomststrook. De Nederlander wist op de keitjes echter iedereen uit het wiel te kletsen, en kon dan ook uitgebreid zegevieren.

Top-5 Binche-Chimay-Binche 2018
1. flag-nl Danny van Poppel (Jumbo Visma)
2. flag-be Yves Lampaert (Quick-Step Floors) op 3s
3. flag-be Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) in z.t.
4. flag-nl Taco van der Hoorn (Roompot-Nederlandse Loterij)
5. flag-it Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert)


Parcours

De naam Binche-Chimay-Binche doet natuurlijk al voor een groot deel vermoeden hoe de route er zal uitzien. En verschillend van bijvoorbeeld Parijs-Roubaix, Kuurne-Brussel-Kuurne of Gent-Wevelgem, komt de naam van deze wedstrijd wel degelijk volledig overeen met de route.

Starten doen we iets na de klok van twaalven op de Grote Markt van Binche. Via een relatief vlakke aanloop bereiken de renners al na 38 kilometer Chimay, waar ook meteen een opmerkelijke tussensprint gelegen is. De renners kunnen er namelijk een aanzienlijke hoeveelheid trappistenbier winnen. Niet slecht, zo aan het einde van het wielerseizoen.

Nog eens veertig kilometer verder beginnen we aan het lokale circuit in Binche. Het betreft hier een rondje van 16,2 kilometer, dat in totaal vijf keer moet worden afgelegd. Naar goede Waalse gewoonte gaat het constant op en af, en heeft ook de wind op de open, brede wegen vaak vrij spel.

De enige gecatalogeerde hindernis zijn de oplopende kasseien van Pépinière, op een kleine negenhonderd meter van de finish. Het is hier dat bijvoorbeeld Danny van Poppel vorig jaar de beslissing afdwong. Op een goede vijfhonderd meter van het einde draaien de renners rechtsop, daar vlakt het iets af en is het zaak om in de smalle en bochtige straten van Binche nog even stand te houden. De finish is gelegen na een flauwe linkse bocht.

Start: 12.10 uur
Finish: tussen 16.45 en 17.12 uur

http://www.binche-chimay-binche.be/fr/edition-2019/parcours.html


Favorieten

Binche-Chimay-Binche weet de afgelopen jaren steevast een aanlokkelijk deelnemersveld samen te stellen, en heeft het ook ditmaal weer goed voor elkaar. Zeven WorldTour-ploegen, dat zijn er even veel als vorig jaar en zelfs drie meer dan twee jaar geleden. Deze worden aangevuld met tien ProContinentale ploegen en ook vier continentale formaties.

De meest constante renner van het najaar is hoe je het ook draait of keert nog steeds Trek-Segafredo-renner Jasper Stuyven. Dat uitgerekend hij niet mee mocht naar het wereldkampioenschap in Yorkshire, kwam hard aan voor de Leuvenaar. Anderzijds liet hij de moed niet zakken en bleef hij trainen voor wat er nog zat aan te komen. In de Eurométropole Tour voelde hij zichzelf naar eigen zeggen niet goed, maar deed hij met een derde plek wel weer mee voor de grote prijzen. Wat moet dat dan geven als de winnaar van de Ronde van Duitsland wél over een goede dag beschikt in Binche? Deze aankomst moet hem alleszins op het lijf geschreven zijn.

Lampaert kroonde zich in Binche tot Belgisch kampioen – foto: Cor Vos

Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) en Yves Lampaert (Quick-Step Floors) waren er wel bij op het wereldkampioenschap, maar schikten zich daar voornamelijk in een dienende rol voor kopman Greg Van Avermaet. Hier kunnen ze weer volledig voor hun eigen succes gaan. Dat Naesen een aankomst als die van Binche aankan, weten we al langer. Kijk maar naar zijn nog spectaculairdere winst op de Vesten tijdens de BinckBank Tour. Maar ook Lampaert heeft de voorbije weken aan explosiviteit gewonnen. Zo was hij er in de Ronde van Slowakije een aantal keer heel dichtbij. Lampaert – die zich trouwens in Binche tot Belgisch kampioen kroonde – kan met zijn extreme hardrijderskwaliteiten natuurlijk ook altijd mikken op een late uitval, en vervolgens Florian Sénéchal zich laten voorbereiden op de sprint. Hij zou zijn nummer van Le Samyn zomaar kunnen overdoen.

Die andere Belgische formatie, Lotto Soudal, heeft zich dit najaar – op enkele uitschieters van Jasper De Buyst na – nog maar onvoldoende in de kijker gereden. De kansen worden steeds geringer, op eigen bodem is dit zelfs al de voorlaatste, en dus maken ze er maar beter werk van. Jens Keukeleire zou op een aankomst op zijn maat moeten vinden in Binche, terwijl Brian van Goethem en Jelle Wallays binnen deze formatie de mannen voor de aanval zouden moeten zijn. Van Goethem slaagde recent in de Münsterland Giro nog bijna in zijn opzet.

Tim Merlier is nog steeds in vorm – foto: Cor Vos

Tim Merlier dan, die krijgt maar geen genoeg van zijn Belgische tricolore. De nationale kampioen blijft zijn debuut in het veld maar uitstellen en terwijl wegwedstrijden aan zijn kalender toevoegen. Merlier is dan ook bezig aan een uitstekend seizoen, waarin hij in de eerste plaats indruk maakte met zijn eindsprint. Maar ook in iets zwaardere koersen genre Dwars door het Hageland en de Antwerp Port Epic deed een ijzersterke Merlier mee voor de hoogste prijzen. Alles wijst er dus op dat de man uit Wortegem-Petegem ook dit parcours in Binche moet aankunnen, en dan is hij aan het eind een van de allersnelsten.

Dat de kopman van Corendon-Circus zijn seizoen zo lang verlengt, heeft natuurlijk te maken met de strijd om de beste ProContinentale ploeg in de UCI WorldRanking. Deze beste ploeg garandeert zich volgend jaar van startrecht in alle grote rondes en klassiekers, wat voor de Belgische formatie van Mathieu van der Poel natuurlijk uitermate interessant zou zijn. Het moet dan wel nog punten goedmaken op Total Direct Energie en Wanty-Gobert. Total brengt in deze laatste fase van het seizoen daarom ook zijn kopstukken in stelling. Zo zou Adrien Petit zijn goede najaarsvorm – met vierde plaatsen in het kampioenschap van Vlaanderen en de Schaal Sels – nog een koersje langer kunnen doortrekken. En ook Andrea Pasqualon van Wanty-Gobert is hier niet kansloos.

Arnaud Demare – foto Cor Vos

Zijn er nog meer snelle mannen die we hier niet mogen vergeten? Jazeker, ex-Milaan-San Remowinnaar Arnaud Démare (FDJ), om er maar eentje te noemen. Démare was drie jaar geleden nog de beste in Binche na een pittig duel met Zdenek Stybar, dus wees maar zeker dat hij deze omloop aankan. Samen met ploegmaat Ramon Sinkeldam en Jumbo Visma- kopman Danny van Poppel is hij trouwens de enige ex-winnaar aan de start. Van Poppel is zelfs titelverdediger, maar kan – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Démare – de afgelopen weken maar weinig aanspraak makende resultaten voorleggen. Voor Dylan Groenewegen is de finale vermoedelijk dan weer net iets te lastig.

Verder mogen we ook nooit Baptiste Planckaert (Wallonie Bruxelles), man in vorm Piet Allegaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Dimitri Claeys en Hugo Hofstetter (Cofidis), Piotr Havik (BEAT Cycling Club) en Jens Debusschere en Nils Pollitt (Katusha-Alpecin) uit het hoog verliezen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Stuyven
*** Oliver Naesen, Arnaud Démare
** Tim Merlier, Yves Lampaert, Danny van Poppel
* Jens Keukeleire, Florian Senechal, Adrien Petit, Andrea Pasqualon

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

Binche-Chimay-Binche wordt dit jaar live uitgezonden via Eurosport en Sporza. Vanaf half drie kan de televisiekijker inschakelen.

De overvloed aan regen zou dinsdag vooral in de ochtend en de voormiddag vallen (tot 5,3 mm), maar ook na de middag kunnen we volgens Weeronline regelmatig een buitje verwachten. Het belooft dus weer een natte Binche-Chimay-Binche te worden dit jaar.


RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
8 oktober 2019 09:00
Doe mij die Italiaanse najaarskoersen maar live op Eurosport 1. Spreken mij meer tot de verbeelding

Om te reageren moet je ingelogd zijn.