Gebroeders van der Poel en Tom Meeusen winnen in Loenhout
dinsdag 29 december 2009 om 14:52

Gebroeders van der Poel en Tom Meeusen winnen in Loenhout

Hoewel de cross voor de elite nog moet beginnen, zijn de nieuwelingen, junioren en beloften al druk bezig geweest in Loenhout. De zeges gingen naar respectievelijk Mathieu van der Poel, David van der Poel en Tom Meeusen.

Nieuwelingen
Mathieu van der Poel blijft maar winnen. In Loenhout was hij sterker dan Yorben van Tichelt en Daan Hoeyberghs en pakte zo zijn vijftiende overwinning van het seizoen. De drie reden al in de eerste ronde weg van de rest van, en iets voorbij half koers sloeg Van der Poel de beslissende kloof. Daarvoor was wel een klein beetje geluk nodig, Van Tichelt kreeg te kampen met een lekke band. Ondanks dat wist Van Tichelt nog wel Hoeyberghs terug te halen, maar Van der Poel was inmiddels gevlogen.

“Op dit vrij snelle parcours was het een stuk moeilijker om het verschil te maken dan bijvoorbeeld zondag in Diegem”, zei Van der Poel. “Door veel de leiding te nemen heb ik mijn concurrenten echter stilaan afgemaakt. Toen ik zag dat Yorben lek reed en ook Daan het iets moeilijker kreeg, heb ik even serieus doorgetrokken op de weg. Het gaatje werd groter en meteen lag de weg naar de overwinning open.”

Junioren
Bij de junioren won eveneens een Van der Poel namelijk David. Hij versloeg in een Nederlands onderonsje zijn landgenoten Mike Teunissen en Danny van Poppel. In de eerste ronde duldden de drie sterke Nederlanders nog het gezelschap van de Tsjech Michael Boros, maar in de tweede ronde moest die al passen.

Hij viel terug in een grote achtervolgende groep met daar bij ook de Belgen Jens Adams, Bart De Vocht en Xandro Meurisse. Vooraan was het vooral een tactisch steekspel, zo probeerde Van Poppel een aantal keer weg te springen met een venijnige demarrage. Helaas voor hem lieten zijn landgenoten zich niet verrassen.

In de slotronde zette Van der Poel alles op alles om weg te komen. En dat lukte hem dan ook. Als eerste moest Van Poppel een gaatje laten en niet veel later moest ook Teunissen Van der Poel laten gaan. De achtervolgende groep was ondertussen gevoelig uitgedund. Adams toonde zich in een prangend spurtje een zucht sneller dan Douwe Verberne.

“Eerst waren we met vier, maar toen die Tsjech in de modder wat begon te sukkelen, bleven we nog maar met drie over”, aldus winnaar Van der Poel. “Mijn twee gezellen probeerden het om de beurt met demarrages. Zelf nam ik minder initiatief, maar ik reageerde wel gevat op hun uitvallen. Ik wist dat ik een snelle laatste ronde in de benen had, met de nodige zin voor risico ging ik toen door de bochten. Vroeger aangaan had ook niet veel zin, want vooral Mike reed zo hard dat ik de hele tijd à bloc in het wiel zat. Ik heb een tijdje moeten wachten, maar bij deze is mijn tiende zege toch binnen.”

Beloften
Als laatsten waren de beloften aan de beurt en daar was de winnaar eigenlijk voor de start al bekend. Tom Meeusen is de man in vorm en dat liet hij dan ook zien in Loenhout. De Essenaar reed al aan het einde van de eerste van zeven ronde weg bij de rest van het veld, alleen Arnoud Jouffroy en Tijmen Eising waren nog enigszins in staat om de ontketende Belg te volgen.

Jouffroy moest al vrij snel lossen, terwijl Eising het vol hield tot aan de derde ronde. Uiteindelijk won Meeusen met een voorsprong van 35 seconden op Eising. Frans kampioen Jouffroy was inmiddels ver terug gevallen en kon zelfs de eerste achtervolgende groep met Kenneth Van Compernolle, Jim Aernouts, Jan Denuwelaere, Pawel en Kacper Szczepaniak en Joeri Adams niet bijbenen.

In de slotfase moest Eising nog alles geven om zijn tweede plaats veilig te stellen met Kacper Szczepaniak op zijn hielen. De spurt voor de vierde plaats werd gewonnen door Jim Aernouts voor Joeri Adams en Jan Denuwelaere. In het klassement van de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden voor beloften staat Tom Meeusen nu op 109 punten. Jim Aernouts volgt als tweede op 21 punten, Jan Denuwelaere die Rober Gavenda van de derde plaats gewipt heeft, volgt op 26 punten.

“Wat zo mooi is aan deze overwinning is dat ik drie op drie scoor voor eigen volk na Essen en Kalmthout”, aldus Meeusen. “Mijn voornaamste betrachting bestaat er nu in om mijn koppositie in alle klassementen veilig te stellen.” Verliezer Tijmen Eising had geen moeite om zijn nederlaag te aanvaarden. “Ik was niet zo bedreven op het wasbord en kon Meeusen daar onmogelijk volgen”, wist de Nederlander. “Mijn tweede plaats veilig stellen was van dan af mijn voornaamste betrachting.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.