Al ruim 200 jaar wordt er om La Redoute gestreden
De steilste stroken van de Redoute - foto: Cor Vos

Al ruim 200 jaar wordt er om La Redoute gestreden

Fietstoerisme Al jaren is de Côte de la Redoute een ijkpunt in de finale van Luik-Bastenaken-Luik. Waar het in de koers een gevreesde passage is, geniet de helling juist daarom onder wielertoeristen grote populariteit; zo vaak ontvlamde de koers op La Redoute, dat vele wielerliefhebbers de klim in de Ardennen opzoeken.

De geschiedenis van de Redoute gaat terug naar de Eerste Coalitieoorlog. Op 17 en 18 september van 1794 vindt op de helling de Slag bij Sprimont plaats, tussen het Oostenrijkse en Franse leger. Het Oostenrijkse leger verschanste zich destijds achter de helling. Daardoor kreeg het zijn naam, want een Redoute is een term voor een veldschans waarachter een leger kan worden opgewacht.

Tegenwoordig worden er gelukkig geen oorlogen meer uitgevochten op La Redoute, maar vindt er enkel nog strijd op de tweewieler plaats. De helling met zijn top op 308 meter is vooral bekend vanwege de vele verschijningen in Luik-Bastenaken-Luik. Daar siert de klim al jarenlang de finale, waarin hij vrijwel altijd garant staat voor spektakel.

Côte de la Redoute, Aywaille, Belgium

• Distance: 2 km, Elevation: 180 m, Avg. Grade: 8.7 %

Eén duel op de Côte de la Redoute die menig wielerfan in het geheugen gegrift zal staan, is de strijd tussen Michele Bartoli en Frank Vandenbroucke in 1999. Naast de Italiaan en Belg zijn het onder anderen Michael Boogerd en Davide Rebellin die die dag de koers kleuren, maar de meest indrukwekkende demonstratie kwam die dag van Vandenbroucke.

Op de steilste flanken van de Redoute, is het Bartoli die op kop rijdt in de beugels, waarna Vandenbroucke een verschroeiende demarrage plaatst. Wat volgt is een uniek gezicht: de twee matadoren vliegen aan een moordend tempo, zij-aan-zij, de helling op, tot Bartoli na ongeveer twintig seconden kortstondig moet gaan zitten en het wiel van Vandenbroucke verliest. VDB rijdt ongestoord en aan hoge snelheid verder.

De helling start in Sougné-Remouchamps, een plaats gelegen aan de Ourthe. De eerste meters van de helling lopen door de buitenwijken van het dorp, waarna een passage onder een viaduct door de klim goed en wel inluidt. Vanaf hier draait de weg richting de snelweg, waar je hemelsbreed een heel stuk langs rijdt.

Een haakse bocht naar links is de start van het zwaarste stuk; vanaf hier dartelen de stijgingspercentages rond de 10%, terwijl er uitschieters tot maar liefst 15% zijn. Het is dan nog een kilometer klimmen, aan een gemiddelde van ruim 11%. Nog een haakse bocht naar links luidt het slot in, wat bestaat uit een kleine halve kilometer vals plat aan een gemiddelde van 5% tot de radiotoren die de finish van de klim signaleert.

De Côte de la Redoute – de statistieken:
Lengte: 2000 meter
Hoogste punt:
308 meter
Hoogteverschil: 180 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 8,7%
Maximale stijgingspercentage: 15%
Strava KOM: Michael Woods in 5:22

Om te reageren moet je ingelogd zijn.