Deze Granfondo’s bieden je dicht bij huis een unieke uitdaging
foto: Raymond Kerckhoffs

Deze Granfondo’s bieden je dicht bij huis een unieke uitdaging

Fietstoerisme Granfondo’s dagen je als renner uit om het uiterste uit jezelf te halen. Deze fietsevenementen zijn namelijk niet zomaar toertochten, maar kennen het karakter van een wedstrijd. De bekendste granfondo’s  vinden plaats in de Alpen of in andere verre schilderachtige omgevingen, maar ook dicht bij huis vindt de sportieveling uitdaging genoeg. WielerFlits maakte een lijstje met tien granfondo’s dichtbij Nederland.

Granfondo 3Rides Aachen
Op de kalender van de de UCI Gran Fondo World Series pronkt dichtbij huis de 120 kilometer lange Granfondo 3Rides Aachen. De tocht is nieuw op deze internationale kalender en is onderdeel van het 3RIDES-weekend. Sinds 2023 wordt er ook een gravelkoers georganiseerd in het feestelijke fietsweekend.

Na vertrek vanaf het CHIO-complex in Aken trekt de route door het historische stadscentrum van Aken, waar het centrale plein met de bekende kathedraal wordt gepasseerd. De route vervolgt zich in zuidelijke richting voor een heuvelachtige lus door het Ruhrgebied langs de westelijke grens van Duitsland. De eerste 6,7 kilometer van de route zijn geneutraliseerd. Na 79 kilometer keren de deelnemers weer terug op de oorspronkelijke route richting de finish. De laatste 41 kilometer volgen dezelfde route als bij de start.

Klik hier voor meer informatie over de Granfondo 3Rides Aachen


Rund um Köln
Terwijl de profrenners de koers Rund um Köln afwerken, zijn de fanatiekste amateurrenners op diezelfde dag op een 130 kilometer lange granfondo op hetzelfde terrein actief. Naast deze langste route kunnen deelnemers ook kiezen voor een dertig en zeventig kilometer lange afstand. Voor degene die nu al enthousiast zijn geworden: de editie van 2024 is inmiddels uitverkocht, maar volgend jaar vindt er waarschijnlijk gewoon weer een nieuwe editie plaats.

De langere granfondo-race van “Rund um Köln” voert over lange, rechte wegen en uitdagende beklimmingen in het heuvelachtige Bergisches Land. Tijdens de race gaat de route twee keer langs de beroemde geplaveide weg naar Schloss Bensberg. De race eindigt bij Rheinauhaufen in Keulen, waar een spannende finish wacht.

Klik hier voor meer informatie over de Rund um Köln

Danny van Poppel won de laatste editie van de ‘Rund um Köln’ – foto: Cor Vos


La Charly Gaul Echternach
Na twee granfondo’s op Duitse bodem, trekken we richting Luxemburg voor la Charly Gaul Echternach. Sinds 2008 is het start- en eindpunt van La Charly Gaul gevestigd in Echternach. Het is vanzelfsprekend te noemen dat de routes door het noorden van het land en Luxemburgs Klein Zwitserland uitdagend zijn. Het Müllerthal is een landschap van heuvels en bossen met kronkelende beekjes. De indrukwekkende rotsen, mysterieuze grotten, ravijnen, en diverse flora bieden een geweldig uitzicht vanaf de fiets.

Zoals eerdere edities zijn er ook in 2024 weer twee routes beschikbaar, de langste van ongeveer 150 kilometer en een kortere van rond de honderd kilometer. De verschillende heuvels langs de route, ooit het trainingsgebied van Charly Gaul, zijn bedoeld om de grote successen van de toprenner te herdenken. Zelf nam Gaul meerdere malen deel aan de tocht.

Klik hier voor meer informatie over la Charly Gaul Echternach

Andy Schleck wint op de Galibier – foto: Cor Vos


La Gran Fondo Schleck
Maar Luxemburg kent niet enkel de la Charly Gaul Echternach granfondo. Ook de Gran Fondo Schleck vindt jaarlijks plaats in het kleine Europese land. Deelnemers kunnen kiezen tussen verschillende afstanden. Zo biedt de editie van 2024 routes met een afstand van 86 en 155 kilometer. Het fietsevenement wordt georganiseerd in samenwerking met Andy Schleck Cycles, niet gek dus dat de granfondo de naam van de voormalig Tourwinnaar draagt.

De Schleck Gran Fondo- en Medio Fondo-routes bieden unieke ritten door de prachtige landschappen van Luxemburg, inclusief een betoverende tocht langs de Moezel en schilderachtige wijngaarden. De rivier met oorsprong in de Vogezen trekt via Frankrijk naar en over de grens tussen Luxemburg en Duitsland.

Klik hier voor meer informatie over la Gran Fondo Schleck

De Ardennen – foto: Raymond Kerckhoffs


Vélomédiane Claude Criquielon
Voor de volgende granfondo trekken we westwaarts richting de Ardennen. In Wallonië wordt namelijk de Vélomédiane Claude Criquielon georganiseerd. De organisatie noemt zichzelf met 34 edities de oudste Belgische granfondo. Het fietsevenement biedt voor ieder wat wils, want de parcoursbouwer heeft vier verschillende routes uitgetekend.

Tijdens de 86 kilometer lange gravelrit, of de wegtochten van 96, 138 of 172 kilometer trek je als deelnemer door de prachtige Waalse Ardennen. Met beklimmingen als de Muur van de Vélomédiane, Roche à Frêne, de Col du Rideux en La Haussire worden er tijdens de langste route de nodige hoogtemeters afgelegd. Laatstgenoemde klim staat bekend als de zwaarste beklimming van de Benelux. We kunnen dus spreken van een zeer uitdagende granfondo.

Col de Haussire, La Roche-en-Ardenne, Belgium

• Distance: 4.2 km, Elevation: 298 m, Avg. Grade: 8.3 %

Klik hier voor meer informatie over Vélomédiane Claude Criquielon


Sparkassen Münsterland Giro
Net als de Rund um Köln is er aan de Sparkassen Münsterland Giro een granfondo verbonden. In 2023 werd de wedstrijd bij de profs verrassend gewonnen door Per Strand Hagenes. De talentvolle Noor profiteerde optimaal van een overtal van het toenmalige Jumbo-Visma in de kopgroep van tien man. Amateurfietsers kunnen zich op het parcours testen tijdens de georganiseerde granfondo.

Dat kunnen de deelnemers doen met drie verschillende routes. De “Sparkassen Münsterland Ost Cup” is de instapafstand van 65 kilometer. Met weinig hoogtemeters en slechts licht golvend terrein is de route perfect voor debutanten en beginnende fietsers. Beter getrainde deelnemers vinden meer uitdaging in de 95 of 125 kilometer lange routes. Met name die laatste afstand telt de nodige heuvelachtige kilometers door het Münsterland.

Klik hier voor meer informatie over de Sparkassen Münsterland Giro

Per Strand Hagenes won in 2023 in Münster – foto: Cor Vos


Eifel 205
Tijdens de granfondo Eifel 205 vinden deelnemers misschien wel de meeste uitdaging. Met routes van 102, 166 en 205 kilometer (what’s in a name) en bijna 2.400 hoogtemeters zul je met goede benen aan de start moeten verschijnen. Maar naast de uitdagende parcoursen biedt deelname aan het fietsevenement je als fietser ook kans om te genieten van de prachtige omgeving die de Eifel rijk is.

Want ondanks een zware granfondo, biedt de Eifel rust. De groene omgeving,afgewisseld met grote meren maakt de streek zeker de moeite waard om eens op de fiets te ontdekken. Bovendien is er ook voor de cultuur- en architectuurliefhebber voldoende te bekijken. De regio telt namelijk veel pittoreske dorpjes en historische burchten en kastelen.

In 1978 won Knetemann het WK op de Nurburgring – foto: Cor Vos


Rad am Ring Jedermannrennen
Koersen op een auto-circuit. De gedachte is prikkelend en de Rad am Ring Jedermannrennen granfondo biedt je de mogelijkheid. Voor autosport- en wielerliefhebbers is dit evenement een uitgelezen kans om hun verschillende hobbies te verenigen. De verschillende routes vinden plaats op zowel het moderne Grand Prix-circuit als de beroemde Nordschleife, die in de jaren zeventig door Jackie Stewart de bijnaam ‘Groene Hel’ kreeg.

Eén ronde over het circuit van de Nürburgring telt een lengte van 24,4 kilometer. Deelnemers kunnen kiezen voor een enkele ronde, drie rondes of de langste afstand van 150 kilometer bestaande uit zes rondes. Met maar liefst 84 bochten en 506 hoogtemeters per ronde is de granfondo zowel erg technisch als erg zwaar. Al moet het heerlijk zijn om over de brede wegen op goed asfalt door de bochten te scheuren tijdens de dalende stukken.

Klik hier voor meer informatie over de Rad um Ring Jedermannrennen

Een mooie fietsomgeving in Belgisch Luxemburg – foto: Cor Vos


Granfondo Espace Cycles
De Granfondo Espace Cycles is een uitdagende wielertocht door de zuidelijke Ardennen van België. De route biedt een vlakke openings- en slotfase maar wordt vooral gekenmerkt door kuitenbijters en glooiend terrein in het middenstuk van de koers. Met twee verschillende afstanden kunnen deelnemers kiezen voor een parcours op maat.

De kortere afstand van 100 kilometer telt maar liefst tien hellingen en meer dan 1.200 hoogtemeters. De grotere broer telt negen beklimmingen meer op een parcours van 160 kilometer lang. Deelnemers aan deze langste afstand kunnen aan het einde van de dag meer dan 2.000 hoogtemeters op hun wieler-cv bijschrijven. Geen eenvoudige granfondo dus. Al is dat te verwachten van een fietsevenement door de zuidelijke Ardennen.

Klik hier voor meer informatie over de Granfondo Espace Cycles

Mooie plaatjes in Noord-Frankrijk – foto: Cor Vos


Ronde Picarde Sportive
Voor de laatste granfondo uit dit lijstje, trekken we naar Frankrijk. Hoewel je als wielertoerist bij het land van La Grande Boucle al gauw denkt aan bergketens als de Vogezen, Alpen of Pyreneeën vindt de Ronde Picarde Sportive plaats aan de noordwestkust van het land. Hier zullen niet alleen de hoogtemeters, maar ook de wind een grote rol spelen in het verloop van het fietsevenement.

Met drie verschillende afstanden, houdt de organisatie rekening met deelnemers van verschillende niveaus. De langste route van 173 kilometer telt ‘slechts’ 1.360 hoogtemeters. Je moet dus flink kunnen doortrappen om de hoge gemiddelde snelheid bij te kunnen benen. Maar ook de gravellaars worden op hun wenken bediend met twee verschillende gravelroutes.

Klik hier voor meer informatie over de Ronde Picarde Sportive

Om te reageren moet je ingelogd zijn.