Deze toertochten staan in april op het programma in Nederland en België

Deze toertochten staan in april op het programma in Nederland en België

Fietstoerisme Maart roert zijn staart. Behoorlijk zelfs dit jaar, maar het is slechts een kwestie van tijd tot er beter weer komt. Genoeg reden om vooruit te kijken naar de toertochten die in April op de agenda staan. WielerFlits licht er een paar uit.

Toerklassieker Veenendaal-Veenendaal – zaterdag 8 april
Veenendaal-Veenendaal mag met recht een toerklassieker genoemd worden. De toertocht over de populaire wegen van de Utrechtse Heuvelrug staat al jarenlang op de agenda en is ook ieder jaar weer drukbezocht. Logisch, want de route is er één die iedere Nederlandse fietstoerist eens gereden moet hebben.

foto: Ties Wijntjes

De toertocht kent twee afstanden: 110 en 140 kilometer. Beide routes voeren over bekende beklimmingen van de Heuvelrug zoals de Amerongse Berg, de Defensieweg en de Koerheuvel. Ook worden beklimmingen op de Veluwe aangedaan, kan je een waaier trekken op één van de dijken en passeer je de historische Grebbelinie en het indrukwekkende Militaire Ereveld op de Grebbeberg. Een route langs en over de absolute hoogtepunten van de regio waar hij door loopt, die je dus absoluut eens moet rijden.

Rondje Paashaas – maandag 10 april
De titel zegt het al: deze toertocht gaat niet om een bepaalde streek, coureur of historische koers, maar om een paashaas. De Hoornse Ren en Toerclub organiseert op paasmaandag een rit van 85 kilometer over Westfriese wegen waarbij de route – jawel – de vorm van een Paashaas is.

Het concept is heel simpel: de organisatie voorziet je van een GPX-bestand (de route is niet uitgepijld) waarna je de rit zelf fietst. Registreer het ritje met een GPS-apparaat of op Strava, waarna aan het einde van de dag er een paashaas op je scherm staat en je heuse Strava-art hebt. De route is dus ook nog eens een verrassing, grote kans dat je onderweg wat nieuwe wegen leert kennen. Meer informatie over de rit lees je hier.

Amstel Gold Race – zaterdag 15 april
De Amstel Gold Race behoeft eigenlijk geen introductie zijnde Nederlands grootste wielerwedstrijd én Nederlands grootste toertocht. Over de Cauberg, de Keutenberg, de Eyserbosweg, de Camerig en nog zo veel andere beklimmingen die al jaren lang de heuvelklassieker kleuren en waar menig wielertoerist hun eigen herinneringen bij heeft.

foto: Cor Vos

Of je nou voor de langste afstand van 265 gaat of de kortste route van 65; de Amstel Gold Race is sowieso een genot om aan deel te nemen. De goede verzorging, het fraaie parcours, de historie van de koers en de fijne sfeer maakt het met recht dé Nederlandse klassieker. Komende tijd besteden we op WielerFlits de nodige aandacht aan de Amstel Gold Race toertocht.

Liège-Bastogne-Liège Challenge
Nóg een klassieker: Luik-Bastenaken-Luik. Niet zomaar een, want als één van de vijf wielermonumenten is de bijbehorende toertocht natuurlijk ook gelijk een grote naam. Zeker de langste afstand van 255 kilometer (en 4442 hoogtemeters) is een bijzondere uitdaging, maar ook de kortere ritten van 155 en 81 kilometer zijn bijzondere ritten.

De steilste stroken van de Redoute – foto: Cor Vos

Over bekende beklimmingen als de Côte de Wanne, de Côte de Stockeu, de Col du Rosier en natuurlijk de mythische Côte de la Redoute voert de rit je van Banneux naar Banneux. Dubbele stijgingspercentages, veel hoogtemeters en een eindeloos glooiend landschap met prachtige vergezichten; dat is Luik-Bastenaken-Luik. 

Gran Fondo Hanze  – zondag 23 april
Op zondag 23 april organiseert NL Tour Rides voor het vierde jaar de Gran Fondo Hanze. Grote kans dat je de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en Zuid-Limburg allemaal al wel eens gezien hebt, dan is dit een mooie toertocht om een minder bekend fietsgebied te ontdekken; de Hanzevallei langs de IJssel.

Over hoge rivierdijken krijg je tijdens deze rit mooie vergezichten over de Hanzevallei. Het blijft niet alleen bij die dijken, want de route voert ook door bosrijke landgoederen, havezaten (versterkte woningen die vroeger als landgoederen diende) en verschillende Hanzesteden zoals Zwolle, Zutphen en Deventer. Er zijn drie afstanden: 80 kilometer, 120 kilometer en 160 kilometer.

King’s Ride – zaterdag 30 april
Woensdag 27 april vieren we de verjaardag van Koning Willem-Alexander, maar NL Tour Rides trekt het feestje nog even door met de King’s Ride in het weekend erna. Vanaf het fraaie Landgoed Zonheuvel in Doorn staat een toertocht op de planning, met een extra Koningsdagfeestje achteraf.

Fietsen op de Veluwe, altijd fraai – foto: VisitVeluwe

De route voert – geheel toepasselijk – langs paleizen en kroondomeinen, dus de rit heeft met recht een vorstelijk tintje. De drie routes (80, 110 of 160 kilometer) voeren stuk voor stuk over de Utrechtse heuvelrug, terwijl de langste afstand ook de Veluwe aandoet, dus er staan tevens enkele klimmetjes op het programma onderweg. Ook de verzorging is in stijl, want bij de verzorgingsposten staan de tompoucen en oranjebitter klaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.