Eroica Valkenburg: een ode aan het wielrennen van weleer
foto's: Eroica Valkenburg

Eroica Valkenburg: een ode aan het wielrennen van weleer

Advertorial Op 1 juli 2023 vindt de zesde editie van Eroica Valkenburg plaats. Sinds 2016 is het evenement niet meer weg te denken uit Zuid-Limburg. Vele honderden wielrenners op oude fietsen en in retro kleding, die vanuit de hele wereld hun weg naar Valkenburg vinden, kleuren elk jaar weer het Zuid-Limburgse landschap. Dat zal dit jaar niet anders zijn. De liefhebbers voor retrowielrennen kunnen hun hart ophalen op de drie mooie bewegwijzerde routes van Eroica Valkenburg en de unieke sfeer in de wereldwielerstad Valkenburg opsnuiven.

Nieuwe Start- en Finishlocatie
De start en finish van deze editie vindt plaats aan de voet van de Geulhemmerberg bij brasserie Saga & More. “Het hele plein en straat zullen omgetoverd worden tot een grote Eroica happening met marktkraampjes die oude fietsen, materialen en wielerkleding verkopen, livemuziek en lekker eten en drinken. Dit wordt weer een groot wielerfeest maar dan wel helemaal in Eroica sfeer”, vertelt medeorganisator Iwan Linckens.

Routes
Als het startschot heeft geklonken vertrekt het Eroica peloton voor een groot avontuur over de mooiste Zuid-Limburgse veldwegen. Dit jaar kunnen de deelnemers kiezen uit drie afstanden waarbij de 65 kilometer ideaal is voor de beginnende Eroica rijder. De ‘iconen route’ van 100 kilometer brengt daarnaast een ode aan de beroemdste Limburgse beklimmingen. De langste route is de 150 kilometer tellende ‘Drielandenroute route’. Deze vormt de grootste uitdaging tijdens deze Eroica Valkenburg en voert de renners door drie, of zijn het toch vier landen?

Wielerhelden
Ook dit jaar nemen weer een hele waslijst aan wielergrootheden deel aan Eroica Valkenburg. Uiteraard zijn de grootste Nederlandse wielerhelden Jan Janssen en Joop Zoetemelk weer van de partij. Ook Eroica Valkenburg ambassadeur Leo van Vliet ontbreekt niet aan de start. “Ja daar zijn we natuurlijk heel trots op dat deze grote renners ons elk jaar weer vereren met hun deelname. Zij geven extra cachet aan het event en dragen bij aan de unieke Eroica sfeer die we elk jaar willen neerzetten”, vertelt medeorganisator Richard Van Beek.

Sfeer, sfeer en nog eens sfeer
Eroica Valkenburg staat garant voor een unieke wielersfeer. Het Eroica weekend start op vrijdag 30 juni met de ‘WK 1938 revival ride’. Deze is uitsluitend door Eroica rijders te rijden en brengt een saluut aan de WK race van 1938 die door de Belg Marcel Kint destijds werd gewonnen. Op zaterdag staat heel Valkenburg én Zuid-Limburg in het teken van Eroica. Met rustplaatsen bij historische locaties, bourgondisch eten en drinken, retromuziek en bovenal een groot kleurrijk lint wielrenners in vintage tenues en op oude historische stalen fietsen; als wielerliefhebber wil je dit niet missen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.