Flanders Gravel Diksmuide neemt je mee op een tocht door Flanders Fields
©Flanders Gravel Series

Flanders Gravel Diksmuide neemt je mee op een tocht door Flanders Fields

Op zaterdag 11 juni staat Flanders Gravel Diksmuide op de kalender, een niet te missen event voor elke gravelliefhebber. Het is de eerste tocht van de Flanders Gravel Series, een reeks gravelevents door Ronde van Vlaanderen organisator Flanders Classics. In de schaduw van de IJzertoren in Diksmuide wacht een dag gravelplezier én sfeer. Granfondorenner Maxim Pirard ging alvast een kijkje nemen op het parcours en deelt z’n ervaringen en tips.

In oktober vorig jaar sloeg Flanders Classics voor het eerst z’n graveltenten op in de schaduw van de Koppenberg. Die succesvolle eerste kennismaking met het steeds populairder wordende gravel smaakte naar meer. In 2022 kan de gravelliefhebber dankzij de Flanders Gravel Series niet alleen proeven van afwisselende tochten in diverse Vlaamse regio’s, maar trekt Flanders Classics ook volop de kaart van het bike festival dat gravel is.

IJzervlakte
Flanders Gravel Diksmuide neemt je op 11 juni mee door Flanders Fields én een stukje wereldgeschiedenis. Met graveltochten van 57, 95 en 150 kilometer brengt het een eerbetoon aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Langsheen de mooiste grindpaden en de prachtige natuur van de IJzervlakte ontdek je er op een unieke manier historische plaatsen in de Westhoek.

foto: Flanders Gravel Series

Vertrekken doe je vanuit Provinciaal Domein IJzerboomgaard, in de schaduw van de IJzertoren die een gedenkteken is voor de gesneuvelde Vlaamse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens je tocht door Flanders Fields kom je bij de Frontzate, een voormalige spoorwegberm die een cruciale rol speelde in de onderwaterzetting van de IJzervlakte. Nu is het een onverhard fietspad tussen Nieuwpoort en Diksmuide waar je als gravelaar van een oneindig uitzicht over die IJzervlakte kan genieten. Ook de Dodengang ligt op je route. Het is het enige bewaarde loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog waar duizenden soldaten sneuvelden. Aan het einde van je tocht stop je ook nog even bij de Vive le Vélo flagship store van Vlaams wielercommentator en presentator Karl Vannieuwkerke.

Granfondorennner en ultracyclist Maxim Pirard ging het parcours al eens verkennen en blikt enthousiast terug op z’n rit in de schaduw van de IJzertoren. “Het was mijn allereerste ervaring op een gravelbike en wat voor één! Ik fiets niet zo vaak in deze regio, dus voor mij was het absoluut een aangename manier om de streek te leren kennen. Onderweg kwam ik monumenten tegen van WOI. Iets wat je toch wel doet stilstaan bij wat er zich toen allemaal heeft afgespeeld. Het parcours zelf heeft ook heel wat te bieden met onderweg de ideale afwisseling tussen mooie gravelpaden en stroken midden in de velden.”

Maxim heeft daarnaast ook nog enkele tips voor wie graag zijn gravelbike of mountainbike/crossfiets – want dat kan ook – van stal haalt op 11 juni: “Houd zeker rekening met de wind, het parcours is dan wel vlak, maar de wind kan het verrassend zwaar maken. Daarnaast steek je ook best niet te veel druk in je banden, de stroken doorheen het veld zullen daardoor veel aangenamer aanvoelen. Ik raad misschien ook wel aan om eerder tubeless te rijden indien mogelijk. Eet en drink ook zeker voldoende onderweg, want een graveltocht van 95 of 150 kilometer kan al snel in de kleren kruipen.”

foto: Flanders Gravel Series

Meer dan alleen fietsen
Flanders Classics trekt tijdens z’n gravelevents volop de kaart van de unieke sfeer die zo typisch is aan dit soort evenementen. Het is een dag waarop niets moet en competitie ver weg is. Vooral genieten van de fiets, kameraadschap en gezelligheid staat centraal op wat een heus fietsfestival moet worden.

Wie voor de kortste rit kiest, fietst enkel in de voormiddag. De twee langste afstanden doen een voor- en namiddaglus. Als lunch wacht alle deelnemers een BBQ-burger op de startsite. Met een verfrissende 0,3% Kwaremont aan de Vive le Vélo flagship store sluit elke deelnemer z’n tocht af. Eenmaal aan de finish geniet je van livemuziek met een fris biertje in de hand.

Zin om deel te nemen? Ontdek hieronder de evenementen van de Flanders Gravel Series en klik door voor meer informatie en inschrijvingen.

Kalender
11 juni – Flanders Gravel Diksmuide
1-3 juli – Flanders Gravel Koppenberg
6 augustus – Flanders Gravel Limburg

Om te reageren moet je ingelogd zijn.