Flanders Gravel Koppenberg tovert Vlaanderens Mooiste om tot gravelfestival
©Flanders Gravel Series

Flanders Gravel Koppenberg tovert Vlaanderens Mooiste om tot gravelfestival

In het weekend van 1, 2 en 3 juli verwelkomt Flanders Gravel alle gravelliefhebbers in de schaduw van de Koppenberg in Oudenaarde. Gravelfans kunnen er dan niet alleen Vlaanderens Mooiste offroad ontdekken, maar ook gezellig kamperen en genieten van muziek en BBQ. Dit jaar voegt de organisatie bovendien tijdsregistratie toe. Ben jij klaar voor een gravelweekend op heilige wielerbodem?

De Flanders Gravel Series bieden gravelliefhebbers dit jaar niet één, maar vier fantastische gravelevents. Na een succesvolle eerste editie van Flanders Gravel Diksmuide op 11 juni, wacht op 1, 2 en 3 juli opnieuw de Koppenberg. Voor het tweede jaar op rij staat het parcours van de Ronde van Vlaanderen een weekend lang centraal tijdens een heus gravelfeest. Graveltoppers én -fans Laurens ten Dam, Ivar Slik en Thomas Dekker tekenen alvast present.

Gravel, Feest, Slaap, Repeat
Flanders Gravel Koppenberg geeft deelnemers ook dit jaar de keuze tussen één gravelhoogdag of een weekend vol gravelfun. Wie voor dat laatste kiest en een Weekend Warrior ticket boekt, kan in het eerste weekend van juli zijn of haar tent opslaan voor drie dagen vol gravel, ambiance en muziek in het hart van de Vlaamse Ardennen.

Het kampeerweekend met alles erop en eraan begint op vrijdag 1 juli. Deelnemers slaan hun tent op aan de voet van ‘de bult van Melden’: de Koppenberg. Voor bij wie het dan al kriebelt, is er een DIY gravel gpx rit voorzien. Een gravelrit die ieder op z’n eigen tempo kan ontdekken. Ontwaken doe je zaterdagochtend in een prachtige omgeving vol groen met hier een daar een kassei die al stiekem in het eerste zonlicht lonkt. Na een stevig ontbijt en een lekkere koffie is het tijd om op de gravelbike (of mountainbike, want dat kan ook) te springen en een dag te genieten in het decor van de Ronde van Vlaanderen.

Zaterdag Graveldag
Of je nu een weekend- of dagticket hebt geboekt, op zaterdag start je rit (80, 120 of 160 km) in het historische centrum van Oudenaarde, het hart van de Ronde van Vlaanderen. Wat dacht je van een beklimming van de Kluisberg, maar uiteraard niet via z’n gekende weg? Ook de iconische hellingen uit de finale van De Ronde liggen op je pad. Zo leren deelnemers aan de twee langste afstanden de Oude Kwaremont van een andere kant kennen. Ook de slothelling van dé Vlaamse wielerklassieker bij uitstek, de Paterberg, zit in het parcours, voorafgegaan door de minder bekende kasseien van de Rampe.

Hierna volgt een welverdiende tussenstop op de eventsite, inclusief BBQ-burger als lunch, aan de voet van de Koppenberg waar iedereen even kan bijtanken vooraleer aan het tweede deel van de tocht te beginnen. Wat er op het menu van die tweede helft staat? Onder andere de Kanarieberg (voor de 120 en 160 km), de kasseien van de Haaghoek en heel wat uitdagende gravelwegen. Als pittige verrassing wacht je op de langste afstanden de IJskelderweg. Klinkt je niet bekend in de oren? Je benen zullen deze pittige kasseiklim met oplopende stukken van 20% alvast niet snel vergeten.

Finishen doe je op -hoe kan het ook anders- de Koppenberg met een prachtig zicht op de net overwonnen Vlaamse Ardennen. Eenmaal de benen voldaan zijn, is het tijd om met z’n allen na te genieten bij een knetterend kampvuur waar je samen met je vrienden kan swingen op de beats van livemuziek. De Weekend Warriors kruipen vervolgens opnieuw in hun tent voor een laatste nacht op magische wielergrond. Zondagochtend is het eerst genieten van een stevig ontbijt. Tot slot zijn de benen hopelijk net fit genoeg voor een laatste DIY rit of om aan te sluiten bij de coffee ride met Laurens ten Dam.

Voor wie niet zo van kamperen houdt, is er de Saturday Trooper: een ticket voor een zaterdag vol gravelplezier om nooit te vergeten. Ook zij beleven net zoals de kampeerders de hoogdag van het gravelweekend, maar dan zonder overnachting.

Gravel tegen de klok
Organisator Flanders Classics, dat de handen in elkaar slaat met LtD Gravel Rides, heeft ook iets nieuws in petto! Tijdens de rit op zaterdag zullen er 6 segmenten op het parcours (aantal afhankelijk van de gekozen afstand) te vinden zijn waar deelnemers het beste van zichzelf kunnen geven. Nee, geen wedstrijd met bekers en bloemen, maar wel een leuk tussendoortje om de gravelskills te testen tegen de klok en vrienden uit te dagen. Want wie moet anders het eerste rondje trakteren die avond?

Zin gekregen om deel te nemen? Ontdek hieronder de evenementen van de Flanders Gravel Series en klik door voor meer informatie en inschrijvingen.

Kalender
1-3 juli –Flanders Gravel Koppenberg
6 augustus – Flanders Gravel Limburg
9, 10 & 11 september – Durbuy Gravel

Om te reageren moet je ingelogd zijn.