Gravelbiken in Karinthië, de tuin van Johnny Hoogerland
foto's: Chris Perkles

Gravelbiken in Karinthië, de tuin van Johnny Hoogerland

Fietstoerisme Bij gravelbiken denken veel enthousiaste fietsers aan het bedwingen van uitdagende paden en onbegaanbare terreinen. Maar Karinthië, de zuidelijkste provincie van Oostenrijk, biedt de gravelrijder veel meer. Een tocht vanaf de Wörthersee omvat veel indrukken van afwisselende landschappen van drie culturen.

Dit artikel was eerder te lezen in de RIDE najaarsgids van 2021. Benieuwd naar het hele magazine? Dat is hier verkrijgbaar.

Onvoorstelbaar? Kijk dan eens naar het Strava-profiel van Johnny Hoogerland. De oud-drager van de bolletjestrui heeft met zijn gezin van de Wörthersee zijn thuis gemaakt en ontvangt sinds 2019 enthousiaste wielrenners in zijn Pension. Een van de belangrijkste redenen voor zijn keuze was natuurlijk een streek met perfecte omstandigheden voor zowel de wegfiets als gravelbike. Bijna het hele jaar door kunt u Johnny tegenkomen op de wegen en in de bossen van Karinthië. Uiteraard op twee wielen. 

“Ik ben zo enthousiast door de vele mogelijkheden en de gevarieerde routes. Veel van mijn gasten komen vaak terug omdat zij op zoek zijn naar nieuwe trainingsalternatieven, vooral in het voor- en najaar. Hier vinden ze wat ze zoeken.”

Pension Hoogerland

Naast zijn nieuwe roeping als hotelier is Johnny ook zeer betrokken bij de ontwikkeling en het aantrekkelijker maken van de regio als fietsbestemming. Veel van de toertips komen rechtstreeks van Johnny’s pedalen.

Bijzonder landschap
Bij gravelbiken in het Alpengebied denk je onmiddellijk aan routes bestemd voor waaghalzen met ontzettend steile stukken. Aan de Wörthersee en in Karinthië is dit echter niet het geval. De term “genieten” lijkt hier op zijn plaats. Insiders beschrijven de streek als vrij gemakkelijk, maar des te gevarieerder terrein daarvoor. Stevige beklimmingen tot aan de boomgrens, snelle afdalingen over brede paden en veel meren met drinkwaterkwaliteit zijn constante kenmerken van de tochten, samen met de vele Lost Places.

Een ander groot voordeel van Karinthië is de gunstige klimaatzone. Terwijl veel andere alpenbestemmingen in de herfst al met vrij lage temperaturen en soms sneeuwval moeten leven, kunt u in Karinthië nog steeds genieten van aangename temperaturen en meestal vele uren zon. In het voorjaar zijn de paden snel sneeuwvrij en zelfs na sneeuwrijke winters kan er vanaf eind maart van worden genoten. Half mei begint in Karinthië het populaire zwemseizoen. 

Meer dan gravelbiken alleen
Karinthië heeft sinds de Keltische tijd een belangrijke strategische rol gespeeld, en dit bleef zo tijdens de monarchie en de grote oorlogen. Decennialang lag er een donkere schaduw over het Alpen-Adriatische gebied. Strijdlustige conflicten in de grote oorlogen verdeelden de regio. Uit die tijd dateren ook vele vestingwerken, die vandaag de dag een stille gedenkplaats zijn en populaire bestemmingen voor excursies. Stille getuigen van de tijd, die nu perfect per gravelbike verkend kunnen worden. 

Intussen zijn Karinthië en de aangrenzende regio’s uit Slovenië en Italië erg trots op een gemeenschappelijke cultuur en grensoverschrijdende identiteit. Alle fietsers zijn hier bijzonder blij mee, want er lopen fantastische tochten door deze drie landen. 

Op het kruispunt van de drie landen liggen bijvoorbeeld de Julische Alpen, met hun majestueuze bergen die voor een werkelijk adembenemend landschap zorgen. Met een gravelbike direct onder de steile rotswanden rijden en stops maken met een spectaculair uitzicht maakt de regio zeer heel bijzonder.

Jeroboam 300 | Austria Gravel Challenge
In oktober vindt jaarlijks de wereldserie gravelbike Jeroboam 300 plaats aan de Wörthersee. Geen race, maar een cool evenement waar je je persoonlijke grenzen kunt verleggen op de route van 300 km tussen gelijkgestemden. De naam van het evenement komt van de naam van de 300 centiliter wijnfles “Jeroboam”. Een belangrijk onderdeel van het evenement is de regionale keuken. Slow food en ambachtelijk bier en de typische uitbundige manier van leven van Karinthië maken dit evenement zo bijzonder.

Voor diegene die er wel bij willen zijn maar niet per se 300 km op de fiets willen zitten, zijn er ook twee alternatieve afstanden. Met de route van 150 km (Magnum) en 75 km (Standaard) krijg je minstens evenveel van de bijzonderheden van de streek te zien.

Alle informatie over Gravelbike aan de Wörthersee vind je hier.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.