Populairste Belgische beklimmingen liggen in Vlaanderen

Populairste Belgische beklimmingen liggen in Vlaanderen

Fietstoerisme Het jaar zit er bijna op dus traditiegetrouw blikt WielerFlits terug. Niet enkel op de grote rondes en klassiekers, maar ook op het jaar van de liefhebbers. Samen met myCols doken we in de statistieken om uit te zoeken wat de populairste beklimmingen van 2023 waren.

Cols van grote hoogte hebben we niet in de lage landen, maar juist daardoor waarderen we in Nederland en België ook de kortere hellingen een stuk meer. Dat blijkt ook uit de cijfers van de applicatie myCols, waar wielerliefhebbers hun beklimmingen op de fiets kunnen registreren. Daaruit blijkt namelijk dat niet de allerhoogste beklimmingen het populairst zijn.

Bemelerberg, Bemelen, Netherlands

• Distance: 924 m, Elevation: 44 m, Avg. Grade: 4.6 %

In Nederland was afgelopen jaar de Bemelerberg de populairste beklimming, gevolgd door de Loorberg en de eveneens in Zuid-Limburg gelegen Cauberg. Sowieso moeten we voor een groot deel van de top-10 in het zuiden des lands zijn; 8 van de 10 populairste hellingen bevinden zich in Limburg. De al jaren populaire Amerongse Berg (provincie Utrecht) staat op de vierde plek, terwijl de Maeslantkering (Zuid-Holland) op de achtste plek de enige andere beklimming is in de top-10 die niet in Limburg ligt.

Populairste beklimmingen in Nederland in 2023
1. Bemelerberg, Limburg
2. Loorberg, Limburg
3. Cauberg, Limburg
4. Ameronse Berg, Utrecht
5. Geulhemmerberg, Limburg
6. Fromberg, Limburg
7. Sibbergrubbe, Limburg
8. Maeslantkering, Zuid-Holland
9. Eyserbosweg, Limburg
10. Noorbekerweg, Limburg

Ook in België zijn het niet noodzakelijk de zwaarste of hoogste beklimming die we terugvinden in de top-10. Vlaanderen is met zeven beklimmingen hofleverancier. De populairste klim was de Baneberg, gevolgd door de Hotondberg en de Berendries; ook voor Vlaanderen een clean sweep dus.

Ook populair in België: de Paterberg – foto: Cor Vos

Opvallend genoeg staat er slechts één klim uit de Ardennen in de top-10 van de populairste beklimmingen in België: de Rosier. Die helling is bekend van Luik-Bastenaken-Luik en vanwege zijn lange lengte, wat het met een beetje inbeeldingsvermogen doet denken aan een Alpenbeklimming.

Populairste beklimmingen in België in 2023
1. Baneberg, Vlaanderen
2. Hotondberg, Vlaanderen
3. Berendries, Vlaanderen,
4. Côte des Trois Frontières, Wallonië,
5. Kanarieberg, Vlaanderen
6. Paterberg, Vlaanderen
7. Gemmenicherweg, Wallonië
8. Rosier, Wallonië
9. Taaienberg, Vlaanderen
10. Vossenhol/Tiegemberg, Vlaanderen

Benieuwd naar je eigen klim-statistieken? Als je je Strava-acount koppelt aan MyCols krijg je in de app een overzicht van jouw jaar op de fiets.


Morgen volgt deel twee van deze terugblik, over de populairste beklimmingen in de rest van de wereld en op trainingsplatform Zwift

Om te reageren moet je ingelogd zijn.