Stelvio twee weken na geplande Giro-passage nog altijd niet open

Stelvio twee weken na geplande Giro-passage nog altijd niet open

Fietstoerisme Iets minder dan twee weken geleden zou de Giro d’Italia over de Passo dello Stelvio getrokken zijn. Late sneeuwval gooide roet in het eten en door kou werd zelfs de Umbrailpas (het alternatief voor de Stelvio) uit het parcours geschrapt. De weersomstandigheden blijven roet in het eten gooien, want voorlopig is de Stelvio nog altijd niet open.

De afgelopen weken is nog meermaals flinke hoeveelheden sneeuw gevallen in de Alpen, waardoor de Stelvio nog altijd niet open is. Op de webcam die bovenop de pas staat, was al eens te zien dat een klein groepje wielrenners de top heeft behaald, maar de afgelopen dagen viel er wederom enkele tientallen centimeters sneeuw.

Alhoewel de westelijke zijde grotendeels sneeuwvrij was, is de oostelijke zijde dat niet geheel. Daarnaast is er nog altijd risico op lawines. De op 2 juni verreden Granfondo La Stelvio Santini kon daardoor – ironisch genoeg – niet finishen op de pas waaraan de rit zijn naam ontleend; zij weken uit naar de klim naar Torre di Fraele. Wanneer de hoogste bergpas van Italië wel open gaat, is voorlopig nog onduidelijk.

Ook opvallend is dat het zomer-skiseizoen op de Stelvio door – jawel – té veel sneeuw is uitgesteld. De Stelviogletsjer is normaliter een populair skioord in de zomer, maar doordat de top van de pas niet bereikbaar is voor het publiek, is de skilift die naar de gletsjer voert ook niet bereikbaar. De opening stond gepland op 1 juni, maar is vooralsnog uitgesteld naar 7 of 8 juni. Mogelijk wordt dat zelfs nog later, door de dit weekend gevallen sneeuw.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.